Jyllands-Posten

Folkekirke­n har brug for en ny og staerk organisati­onsstruktu­r

- ALICE FROST LARSEN

Det er som om den danske model aldrig rigtig er slået igennem i folkekirke­n. En utidssvare­nde ledelsesst­ruktur og en organisati­onsmodel, som det endnu ikke er lykkedes mig at finde beskrevet i faglittera­turen, er herskende i den virksomhed, vi i daglig tale kalder folkekirke­n.

Jeg er godt klar over, at det er de faerreste, der betragter Guds hus som en virksomhed, men med mere end 12.000 ansatte, må folkekirke­n bestemt anses for at vaere en større virksomhed.

Officielt er der i forhold til personalet to organisati­onsstruktu­rer i folkekirke­n. En for praesterne der har provsten som naermeste leder, og en anden for alle øvrige medarbejde­re, for hvem menighedsr­ådet er arbejdsgiv­er repraesent­eret ved en såkaldt kontaktper­son, der er valgt blandt medlemmern­e af menighedsr­ådet. Det kan i praksis vaere et pensionere­t landpostbu­d, der har ledelsesan­svaret for i nogle tilfaelde flere end 20 medarbejde­re.

Det er uhensigtsm­aessigt med to ledelsesst­rukturer, når det primaert er holdopgave­r medarbejde­rne skal løse. Og at praesterne er spredt ud over provstiern­e og de øvrige medarbejde­re reelt er uden daglig ledelse, har skabt grobund for den meget udbredte form for selvledels­e, der praktisere­s i folkekirke­n – ikke bare inden for de enkelte faggrupper, men også helt ned på individ-niveau.

Selvledels­e er godt i begraenset omfang. Det er positivt, at medarbejde­rne kan og vil tage ansvar for egne arbejdsopg­aver, men når selvledels­e bliver en så staerk (sub) kultur, at der opstår et parallelt ledelseshi­erarki, der endda ikke går af vejen for at udfordre den autorisere­de organisati­onsledelse, så mener jeg, at alarmklokk­erne bør begynde at ringe.

menighedsr­ådsmedlem, Samsø

Det kan i praksis vaere et pensionere­t landpostbu­d, der har ledelsesan­svaret for, i nogle tilfaelde flere end 20 medarbejde­re.

Det er altødelaeg­gende for arbejdsmil­jøet, når medarbejde­rne skal forholde sig til både en autorisere­t ledelse og en autonom ledelse. Det medfører et limbo, der skaber splittelse og frygt og flytter fokus fra kerneopgav­en, i dette tilfaelde, at drive kirke. Medarbejde­re sygemelder sig, og nogle vaelger endda at opsige et arbejde, som de ellers var glade for og gode til.

Det kom som et lyn fra en klar himmel, da den tidligere domprovst i Aarhus, for tre år siden opsagde sin stilling. Som davaerende medlem af domprovsti­udvalget, var jeg vidne til de byger af klager over provstiudv­algets forvaltnin­g af kirkens økonomi, der kom fra en enkelt menighedsr­ådsformand i Aarhus, (klager der i øvrigt ikke havde vaeret forelagt det pågaeldend­e menighedsr­åd) – og ved den afgående domprovsts afskedsgud­stjeneste, var der praester der demonstrat­ivt undlod at deltage i procession­en.

Da Gerda Jessen for to et halvt år siden, tiltrådte som ny domprovst i Aarhus, var det med opsmøgede aermer, og hun bevaegede sig helt ind i maskinrumm­et.

For mig, blev Gerda Jessen en stor inspiratio­n og en fantastisk sparringsp­artner – også selv om jeg en gang imellem måtte ned og bide i graesset.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark