Jyllands-Posten

Er det en fordel for jordkloden, at The Ocean Race finder sted?

Verdens største kapsejlads kalder sig klimaposit­ive. Gennem fire trin afdaekker JP Aarhus, om der er hold i den påstand. Kom med i jagten på svar.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

The Ocean Race, der i disse dage gaester Aarhus slår sig op som »en af verdens første klimaposit­ive sportseven­ts«.

JP Aarhus undersøger om den påstand holder vand for en kapsejlads, der straekker sig over et halvt år, med topmoderne både, syv stop i hele verden og en forventnin­g om 200.000-400.000 besøgende alene i Aarhus.

Trin 1: Initiative­r

Hvad gør The Ocean Race, siden det bryster sig af at vaere »klimaposit­iv«?

Rigtig mange ting. Små som store.

Tager man en tur langs havnen, får man øje på nogle af dem. Klimaregul­erede madpriser i de opstillede boder. Vaskbart service. En saerlig scene, der udelukkend­e bruger vedvarende energi. En baeredygti­gheds-ø. Konkrete eksempler på tiltag, der er saerlige for stoppet i Aarhus.

Men der er også nogle ting, som man ikke lige kan få øje på. Som fylder meget mere.

The Ocean Race samarbejde­r kun med interessen­ter – sponsorer, sejlere, byer – der tager del i den grønne agenda. Hvad end det er bilmaerket Volvo, der rejser med til alle syv stop og promoverer kinetisk energi og elbiler. Aarhus Kommune, der har en målsaetnin­g om at vaere klimaneutr­ale i 2030.

Eller de deltagende hold, der arbejder på baeredygti­ge løsninger for produktion­er af bådene og indsamler data fra havene på deres verdenstur­né.

Desuden har The Ocean Race selv en ambition om at skaere al unødvendig udledning af drivhusgas­ser helt vaek. Den udledning, de ikke kan undgå, kompensere­r de for med 120 pct. gennem såkaldte blue carbonproj­ekter.

Trin 2: Eksperten

Alt sammen virker godt. Men også svaert at gennemskue.

Medmindre man er en form for ekspert.

Det er Hans Sanderson, seniorfors­ker ved Institut for Miljøviden­skab ved Aarhus Universite­t. Han siger ja til at hjaelpe mig videre.

Først en faelles forståelse af begrebet ”klimaposit­iv”:

»Alle aktivitete­r vil have en eller anden form for udledning. Den skal man kompensere for ved at binde CO2 i planter – for eksempel, blue carbon-projekter. Hvis vi starter med klimaneutr­al, betyder det, at man udleder og binder lige meget. Klimaposit­iv betyder, at man går ud over det,« siger han.

The Ocean Race lover at kompensere for mere, end de udleder. En god start.

»Spørgsmåle­t vil vaere, om de har beregnet det samlede aftryk af det samlede forbrug, de har. De har også et ansvar for den udladning, der er i forbindels­e med deres aktivitet. Hvis aktivitete­n ikke var der, var så og så mange mennesker heller ikke taget derhen,« siger Hans Sanderson.

Han giver et godt råd, som viser sig at blive vigtigt:

Følg pengene. Hver eneste krone, der er brugt, efterlader et CO2-aftryk. Den forbrugsba­serede udledning er typisk den største, og de både har bestemt ikke vaeret billige.

Trin 3: Arrangøren

Den videre faerd fører mig til et dokument ved navn Greenhouse Gas Emissions Management Strategy. 22 siders redegørels­e med forventnin­ger og målsaetnin­ger til 2023-udgavens klimaaftry­k. Jackpot.

Skulle man tro.

Meegan Jones er Senior Sustainabi­lity Programme Advisor for The Ocean Race. Kvinden bag strategien. På et midlertidi­gt containerk­ontor på Aarhus Ø svarede hun på mine spørgsmål.

Først og fremmest: De følger den internatio­nalt bestemte protokol for at opgøre udledninge­n fra raeset. Den daekker tre områder.

»Første område er det, der er direkte under vores kontrol. Det, vi ejer og producerer. På en bilfabrik er det biler. Men vi ejer ikke laengere både eller lignende, så dem har vi ikke rigtig. Andet område er elforsynin­g. Det er både på vores hovedkonto­r og i de byer, vi

De har også et ansvar for den udladning, der er i forbindels­e med deres aktivitet. HANS SANDERSON, SENIORFORS­KER VED INSTITUT FOR MILJØVIDEN­SKAB VED AARHUS UNIVERSITE­T

 ?? ?? Der er stort fokus på informatio­n om baeredygti­ghed. Her ses et af info-stederne på baeredygti­gheds-øen på Pier 2.
Foto: Stine Schjøtler
Der er stort fokus på informatio­n om baeredygti­ghed. Her ses et af info-stederne på baeredygti­gheds-øen på Pier 2. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark