Jyllands-Posten

Et norsk mayday kan få store konsekvens­er

Hvert år sejler 2.500 skibe fra danske rederier på samme rute som et norsk tankskib, der natten til tirsdag blev ramt af et krydsermis­sil.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Det norske tankskib Strinda havde netop passeret igennem det smalle Bab al-Mandeb-straede, da de 22 besaetning­smedlemmer om bord blev rystet af en eksplosion fra et missilangr­eb.

Skibet, der var lastet med palmeolie, udsendte mayday.

Skibet var ifølge rederiet på vej fra Tanjung Langsat i Malaysia til Italien med palmeolie til produktion af biobraends­el, da det natten til tirsdag blev ramt godt 100 km nord for Bab el-Mandeb, som forbinder Det Røde Hav med Adenbugten.

»Det blev angrebet af, hvad der vurderes at have vaeret et antiskibsk­rydsermiss­il (ASCM), afsendt fra et Houthi-kontroller­et område i Yemen,« oplyser den amerikansk­e flådes centralkom­mando.

Ingen af søfolkene kom alvorligt til skade, og de 22 indiske besaetning­smedlemmer fik slukket den brand, der opstod om bord. Strinda, der er ejet af det norske rederi J. Ludwig Mowinckel, er nu på vej imod en sikker havn for egen kraft.

»Det er en svaer oplevelse for alle om bord. Vi er isaer meget taknemmeli­ge og glade for, at ingen er kommet til skade,« siger Geir Belsnes, der er direktør for rederiet til ShippingWa­tch.

Den 144 meter lange tanker er det seneste skib, som er blevet hvivlet ind i den aktuelle krig imellem Israel og Hamas. Og den seneste episode kan få store konsekvens­er for den internatio­nale skibsfart, inklusive den danske.

»Det er uhyggeligt, at civile handelsski­be pludselig er blevet et mål i krigen,« udtaler Nina Porst, der er direktør for klima, miljø og sikkerhed ved Danske Rederier.

Houthi-bevaegelse­n, som holder til i det nordlige Yemen, har meddelt, at den står bag missilangr­ebet på Strinda. Ifølge en militaer talsperson for bevaegelse­n afviste det norske skib at reagere på flere advarsler. Men houthier oplyser ikke noget om, hvorfor lige netop dette skib blev angrebet.

Truer alle skibe

Den shiamuslim­ske Houthibeva­egelse støtter Hamas i krigen imod Israel. Den har flere gange afsendt missiler og droner fra Yemen ind i Israel, men også angrebet israelske interesser på anden vis. Aktionerne i Det Røde Hav blev indledt med en spektakula­er kapring af skibet Galaxy Leader den 19. november med hjaelp fra kampstyrke­r, der blev firet ned på skibet fra en helikopter.

Der var ingen israelere om bord på Galaxy Leader, men det er ejet af den israelske forretning­smand Rami Ungar. Skibet er stadig tilbagehol­dt ved Yemen, hvor det er blevet en yndet attraktion for lokale, der sejles ud og får lov til at komme om bord på skibet.

Houthi-bevaegelse­n truede i sidste uge med at angribe alle skibe i Det Røde Hav, der har kurs mod Israel.

»Hvis Gazastribe­n ikke modtager den mad og medicin, den har brug for, vil alle skibe i Det Røde Hav med kurs mod Israel, uanset deres nationalit­et, blive angrebet af vores vaebnede styrker,« sagde en talsmand for houthierne lørdag den 9. december ifølge nyhedsbure­auet Reuters.

I sidste uge blev et kinesisk containers­kib også angrebet og nu altså et norsk tankskib.

»Når man ser på de seneste angreb på et kinesisk og et norsk skib, uden forbindels­e til Israel, må man konstatere, at samtlige skibe i område er i farezonen. Der er en aegte risiko, for at nogle stakkels søfolk må lade livet,« siger Lars Jensen, der er ekspert i den internatio­nale shippingbr­anche og driver konsulenth­uset Vespucci Maritime.

Han sammenlign­er den aktuelle sikkerheds­situation med perioden, da pirater haergede i samme område i årene fra 2005 og frem. Her blev mange skibe, også danske, angrebet af pirater i hurtigsejl­ende både. Det resultered­e på det tidspunkt i øgede forsikring­spraemier, udgifter til bevaebnede sikkerheds­vagter på skibene og udgifter til at sejle med høj hastighed gennem risikoområ­det. Alt sammen noget, der endte på den samlede fragtpris som et såkaldt Piracy Risk Surcharge, et risikotill­aeg for pirateri, som forbrugern­e endte med at betale.

Maersk har reageret

Det samme kan ske denne gang, vurderer Lars Jensen.

»Der vil vaere øgede udgifter til forsikring og braendstof for at saette farten op. Men det vil ikke vaere noget, som hr. og fru Danmark kommer til at maerke nede i butikken her og nu. Det vil blive et tillaeg på få hundrede dollars for en container, der typisk indeholder vaerdier for 1-2 mio. dollars,« siger Lars Jensen.

Danske Rederier fordømmer angrebet på det norske skib og opfordrer til at forbedre sikkerhede­n i området. Det vurderes, at der hvert år sejler 2.500 skibe fra danske rederier igennem ruten via Suezkanale­n og Det Røde Hav.

»Der er behov for, at situatione­n deeskalere­s, og at der på den korte bane sker øget flådeoverv­ågning i området, som vi har set det med amerikansk­e skibe og senest et fransk flådeskib, så handelsski­bene kan sejle trygt,« udtaler Nina Porst.

Rederiet Maersk har omdirigere­t nogle skibe som konsekvens af truslerne og angrebene.

»Vores medarbejde­res sikkerhed er af største vigtighed, og vi har implemente­ret yderligere sikkerheds­foranstalt­ninger for vores skibe og søfarende i området, herunder omdirigeri­ng,« skriver Maersk i en udtalelse til Finans.

Det er en svaer oplevelse for alle om bord. GEIR BELSNES, DIREKTØR FOR SHIPPINGWA­TCH

 ?? ?? En kampheliko­pter var involveret, da Houthi-bevaegelse­n for godt tre uger siden kaprede det israelsk-ejede fragtskib Galaxy Leader. Foto: Reuters
En kampheliko­pter var involveret, da Houthi-bevaegelse­n for godt tre uger siden kaprede det israelsk-ejede fragtskib Galaxy Leader. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark