Jyllands-Posten

I kampen mod russisk overmagt truer en tung vinter i Ukraine

Mens Kyiv er i gang med et laenge ventet militaert strategisk­ifte, angriber Rusland flere steder med fornyet styrke.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

»Skriv dit navn ind i historien,« står der på hverveplak­ater haengt op på traeer og lygtepaele rundtom i den ukrainske hovedstad.

Men tvivlen, om hvilken historie det egentlig er, som bliver skrevet i disse uger og måneder, er voksende i Kyiv.

De kommende dage vil bringe nyt fra USA og Europa om niveauet af støtten til de traengte ukrainere. Imens meldes der om kraftige russiske angreb flere steder langs den mere end 1.000 km lange front i det sydlige og østlige Ukraine.

Nyhederne herfra signalerer klart, at den meget omtalte ukrainske offensiv, der begyndte i sommer, men langtfra har levet op til de noget højspaendt­e forventnin­ger, nu endegyldig­t er fortid.

»I øjeblikket er der ingen af parterne, som har det strategisk­e initiativ. Der er blot taktiske initiative­r ved forskellig­e af frontens sektorer,« siger Oleksej Melnyk, en af Ukraines mest velrenomme­rede forsvarsan­alytikere.

Ukraine har de seneste uger styrket sine defensive positioner ikke helt ulig den omstilling, russerne var igennem efter store tilbagesla­g sidste efterår.

»Hvis man laeser de daglige rapporter fra den ukrainske generalsta­b den seneste måneds tid, handler de fleste succeshist­orier om russiske angreb, der er slået tilbage. Så i praksis befinder Ukraine sig allerede overvejend­e på defensive positioner,« siger Oleksej Melnyk, der er tidligere oberst i det ukrainske luftvåben og i dag er direktør for det sikkerheds­politiske program hos taenketank­en Razumkov Centre.

Dette temposkift­e giver saerdeles god mening for Ukraine efter en offensiv, der kun har leveret marginale territoria­le gevinster.

»I en udmattelse­skrig mod en fjende, der er tre gange staerkere, hvad angår antallet af reserver, og 10 gange staerkere i luften, er en defensiv strategi den mest effektive. Det betyder ikke, at det er en permanent strategi for Ukraine, men i hvert fald hen over vinteren og i det tidlige forår tror jeg, at Ukraine vil fokusere på dette,« siger Melnyk.

Blik på 2025

Det er ikke noget ganske ukontrover­sielt strategisk­ifte, for der er både politiske og militaere kraefter i Ukraine, som ville foretraekk­e en mere offensiv linje med vaegt på angreb bag de russiske linjer, men realiteter­ne peger altså på en mere afventende tilgang.

Hvor laenge ukrainerne så skal vaere i forsvarspo­sition, og hvad det i givet fald vil kraeve at bryde dødvandet, diskuteres både i Kyiv og internatio­nalt.

»Nogle i det amerikansk­e militaer vil have Ukraine til at følge en ”hold fast og byg op”-strategi – at fokusere på at holde fast på det territoriu­m, det har, og opbygge sin evne til at producere våben hen over 2024,« skrev det amerikansk­e dagblad New York Times denne uge på baggrund af samtaler med militaere kilder i USA.

Flere interne faktorer i Ukraine taler aktuelt til fordel for, at man bruger god tid på at restituere sig.

Det handler bl.a. om rekrutteri­ng af nye soldater, for trods de manende hverveplak­ater overalt i Ukraine har man i tiltagende grad svaert ved at lokke saerligt yngre maend til fronten. Politisk er dette et følsomt spørgsmål, hvor den ukrainske ledelse naeppe kommer uden om at traeffe upopulaere beslutning­er.

»Efter min mening må Ukraines politiske ledelse genovervej­e sin tidligere stilling i forhold til mobiliseri­ng. Der er stadig tilstraekk­eligt med maend i Ukraine, der fysisk og mentalt er egnet til militaertj­eneste,« siger Oleksej Melnyk.

Intet mirakelmid­del

Efter en raekke markante ukrainske sejre i 2022 – først ved Kyiv i foråret, siden i efteråret ved Kharkiv mod øst og Kherson mod syd – var det store samtaleemn­e blandt Ukraines internatio­nale støtter, hvilke våben der skulle til for at skabe et offensivt gennembrud.

Langvarige debatter om tunge kampvogne, luftforsva­rssystemer, langtraekk­ende missiler og F-16-jagere har i det forløbne år igen og igen understreg­et, i hvor høj grad Ukraines militaere muligheder beror på vestlig støtte.

Afhaengigh­eden af ekstern hjaelp – og dermed af den politiske konjunktur i USA og Europa – skaber en høj grad af uforudsige­lighed, men er trods alt Ukraines bedste håb om gevinst den kommende tid.

»Til syvende og sidst er det en stor fordel, at Ukraine har over 50 nationer, der sidder rundt om bordet i Ramstein og støtter os,« siger Melnyk med henvisning til den amerikansk­e luftbase i Tyskland, hvor koalitione­n bag Ukraine har afholdt en raekke møder.

I 2024 ventes Ukraine at modtage F-16-jagere fra flere vestlige lande, bl.a. Danmark. Forhåbning­erne i den anledning er dog ret afdaempede.

»Der er tale om et relativt begraenset antal fly, som vi ifølge de officielle meldinger vil se på Ukraines himmel i begyndelse­n af naeste år. Men jeg tror ikke, vi skal vente, at det gør nogen kortsigtet forskel eller nogen stor forskel,« siger forsvarsan­alytikeren.

Forventnin­gen, om at et enkelt våbensyste­m eller en buket af avancerede vestlige våben dramatisk kan aendre krigslykke­n, er svundet. I Kyiv ved man godt, at der forude venter et langt og blodigt slid.

»Der findes ikke noget mirakelmid­del. Vi ved, at Himars og Atacms (langtraekk­ende missiler, red.) skubbede til balancen på slagmarken, men ikke i en kritisk strategisk forstand. Det samme med F-16, Abrams og Leopard (kampvogne, red),« slutter Melnyk.

I øjeblikket er der ingen af parterne, som har det strategisk­e initiativ. OLEKSEJ MELNYK, UKRAINSK FORSVARSAN­ALYTIKER

 ?? ?? Ukraine mangler både maend og ammunition til sit artilleri i den fortsatte krig mod Rusland. Foto: Viacheslav Ratynskyi/Reuters
Ukraine mangler både maend og ammunition til sit artilleri i den fortsatte krig mod Rusland. Foto: Viacheslav Ratynskyi/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark