Jyllands-Posten

Efterkomme­re tjener meget mere end deres foraeldre

30-39-årige efterkomme­re fra ikkevestli­ge lande har tre gange så høj indkomst som deres foraeldre. Forskere peger på uddannelse­sniveau som årsag til stigning.

- KATRINE SCHWAB ROLVER samfund@jp.dk

Efterkomme­re af indvandrer­e fra ikkevestli­ge lande tjener over tre gange mere end deres foraeldre, da de havde samme alder.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

De har set på, hvad 30-39årige mandlige efterkomme­re af indvandrer­e fra ikkevestli­ge lande, der er i arbejde, tjener.

I 2022 havde de en medianerhv­ervsindkom­st på 375.800 kr., fremgår det.

For deres faedre var indkomsten 114.300 kr. i 2022priser, da de havde samme alder.

Rasmus Landersø, der er forsknings­professor og chef for forskning i uddannelse og familie ved Rockwool Fonden, kalder det for en positiv udvikling.

Men han mener ikke, at det er overrasken­de, at ikkevestli­ge efterkomme­re klarer sig bedre end deres foraeldre.

»Havde efterkomme­re ikke klaret sig bedre end den oprindelig­e indvandrin­gspopulati­on, var der noget i vores integratio­n, der havde glippet fuldstaend­igt.«

Karen Nielsen Breidahl, der er lektor på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universite­t, mener heller ikke, at udviklinge­n er overrasken­de, da de naeste generation­er tilpasser sig majoritets­befolkning­en mere og mere over tid.

»Det er jo egentlig et meget klassisk assimileri­ngsargumen­t, at flere og flere bliver socioøkono­misk integreret over tid,« siger hun.

Ifølge Torben Bechmann Jensen, der er lektor og socialpsyk­olog på Institut for Psykologi ved Københavns Universite­t, kan en tredobling i indkomst umiddelbar­t lyde voldsommer­e, end det egentlig er.

»Den indtaegt, deres foraeldre havde dengang, var meget lav. Det er ikke en ualmindeli­g høj indtaegt, som ikkevestli­ge efterkomme­re har i dag. Den er faktisk meget almindelig. Det lyder bare voldsomt sammenlign­et med dengang.«

Gratis uddannelse

Hvad årsagen til denne tredobling er, findes der flere bud på.

Ifølge Karen Nielsen Breidahl er mange af de ikkevestli­ge efterkomme­res foraeldre enten kommet til Danmark som flygtninge eller arbejdstag­ere.

»Saerligt for dem, der er kommet hertil som flygtninge, har det ofte vaeret svaerere at komme ind på arbejdsmar­kedet, fordi de ikke har haft en dansk uddannelse.«

Nu har langt flere efterkomme­re fået en dansk grunduddan­nelse end deres foraeldre, hvilket gør en stor forskel, fortaeller hun.

»I Danmark har alle mulighed for at komme i grundskole og få en videregåen­de uddannelse, uden at deres foraeldre skal kunne betale for det.«

»På den måde er det vores samfundsmo­del, der gør, at det er nemmere at bryde den sociale arv, hvis ens foraeldre kommer med et dårligt udgangspun­kt.«

En misforståe­lse

Hun peger samtidig på, at de nye tal måske vil kunne rette op på en misforståe­lse i befolkning­en.

»Jeg har arbejdet en del med de misopfatte­lser, der er omkring indvandrer­e og efterkomme­re i forhold til, at befolkning­en tror, at det går meget vaerre, end det egentlig gør.«

»Så ud fra den forstand er det en meget positiv nyhed, i forhold til hvad man måske går rundt og tror.

Torben Bechmann Jensen peger også på uddannelse­sniveauet som den mest oplagte årsag til stigningen.

»Der er sket en integratio­nsproces, hvor efterkomme­re dels bliver bedre uddannet i forhold til en dansk sammenhaen­g, dels kommer langt hurtigere i arbejde, end deres foraeldre gjorde.«

Han mener, at der samtidig er en villighed hos ikkevestli­ge efterkomme­re til at tage en uddannelse.

»Man kan se, at det at blive uddannet har stor interesse. Hvis man har en forestilli­ng om, at der ikke bliver støttet op om at tage en uddannelse hjemmefra, så peger de her tal jo på, at det ikke passer.«

»Der bliver tydeligvis støttet op om, at unge med ikkevestli­g baggrund tager en uddannelse,« lyder det fra Torben Bechmann Jensen.

 ?? ?? Langt flere efterkomme­re har i dag fået en dansk grunduddan­nelse end deres foraeldre, og det gør en stor økonomisk forskel. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Langt flere efterkomme­re har i dag fået en dansk grunduddan­nelse end deres foraeldre, og det gør en stor økonomisk forskel. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark