Jyllands-Posten

Aftale om energipark­er på land lemper hensyn til naturbesky­ttelse

Et flertal i Folketinge­t har indgået en aftale, der skal gøre det lettere at opstille vindmøller og solceller på land. Blandt andet bliver hensyn til beskyttet natur lempet.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Det skal vaere både lettere og hurtigere at få godkendt større vindmølle- og solcellepa­rker i det danske landsskab.

Et bredt politisk flertal i Folketinge­t har tirsdag indgået en aftale, der saetter rammerne for de kommende energipark­er, som skal etableres for at kunne opfylde behovet for grøn strøm i fremtiden.

Aftalen fastsaette­r blandt andet, at staten på baggrund af løbende ansøgnings­runder skal udpege konkrete arealer til energipark­erne. Desuden bliver hensynet til beskyttet natur neddroslet i den grønne omstilling­s navn.

»Danmark er et lille land, og der er rift om pladsen. Derfor må vi acceptere, at nogle vindmøller eller solceller skal placeres i naerheden af naturareal­er,« siger miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) i en pressemedd­elelse.

Til gengaeld øger aftalen kompensati­onen til de naboer og lokalsamfu­nd, som får de store energipark­er i deres baghaver. I alt kommer 2,5 milliarder kroner til at gå til naboer og lokalsamfu­nd via en grøn pulje og såkaldte VEbonusser til beboere.

Ifølge klimaminis­ter Lars Aagaard (M) skal det vaere en »vindersag« at få en energipark som nabo.

»Solceller og vindmøller fylder i landskabet, og de skal opføres i samspil med omgivelser­ne. Og vi baner vejen for grønne kraftcentr­e, der kan skabe lokal udvikling og vaekst,« siger han.

Aftalen er indgået sammen med partierne SF, De Konservati­ve, Enhedslist­en, De Radikale og Alternativ­et.

32 områder i spil

32 steder rundtom i landet er allerede blevet screenet og udpeget som potentiell­e energipark­er. Flere områder kan komme på listen senere.

Naeste skridt er, at regeringen og de i alt 19 interesser­ede kommuner nu arbejder videre med planerne for at udpege, praecis hvilke områder som i sidste ende vurderes at vaere egnede til at huse energipark­erne.

Planerne forventes at blive praesenter­et for aftalepart­ierne i Folketinge­t i foråret 2024, og til sidst skal staten så udpege områderne i en kommende lov om energipark­er.

Staten kan få mere magt

Regeringen forventer, at strømforbr­uget i Danmark vil stige med ca. 50 pct. frem mod 2030, men de seneste år er opsaetning­en af nye vindmøller på land naermest gået i stå.

Et centralt element i aftalen er derfor, at hensynet til at få mere vedvarende energi op at køre fremover skal tillaegges større vaegt end i dag – blandt andet på bekostning af beskyttede områder eller skov. Ifølge aftaleteks­ten vil det »i nødvendigt omfang blive muligt at placere vedvarende energianla­eg på visse områder med beskyttels­esinteress­er vedrørende natur, miljø, landskaber, kulturarv med mere«.

Der skal dog stadig foretages en konkret vurdering i hvert enkelt tilfaelde.

Staten vil samtidig få mulighed for hel- eller delvis overtagels­e af myndigheds­behandling­en af energipark­erne, så de kan blive etableret hurtigere og lettere end i dag. Det skal forhindre, at der opstår flaskehals­e i kommunerne­s planlaegni­ng og sagsbehand­ling.

Regeringen­s langsigted­e mål er at firdoble elprodukti­on fra sol og vind frem mod 2030 og skabe grøn strøm svarende til forbruget hos mere end 11 mio. husstande. Tirsdagens aftale beskrives som et »stort skridt« på vejen.

Frygter for naturen

Danmarksde­mokraterne er dog ikke begejstred­e. Partiets landdistri­ktsordføre­r, Susie Jessen, frygter for konsekvens­erne af den lempede naturbesky­ttelse.

»Nu vil man pludselig tromle hen over alt fra natur til kultur i den grønne omstilling­s navn. Det er alarmerend­e, synes jeg,« siger hun.

Ordføreren medgiver, at der er brug for flere vindmøller og solceller, men regeringen­s ambitioner om at levere grøn strøm til Europa er for store, mener hun.

»Det er borgerne, der kommer i klemme. De står med håret i postkassen og mister vaerdi af deres huse,« siger hun.

 ?? ?? Den nye aftale sigter efter at gøre det lettere og hurtigere at få vindmøller og solceller op i Danmark. Arkivfoto: Jens Dresling
Den nye aftale sigter efter at gøre det lettere og hurtigere at få vindmøller og solceller op i Danmark. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark