Jyllands-Posten

Som teenager fik han taesk af sin far. I dag har han taget Europa som gidsel

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

EU er i panik før topmøde, fordi Ungarns Viktor Orbán har taget Europa som gidsel – denne gang i forhold til Ukraine. Men hvad er han rundet af, og hvorfor er han klar til at ydmyge Europa og gå Putins aerinde?

Han er af europaeisk­e allierede blevet kaldt alt fra »racist« til »en farlig mand« og en »diktator«, der går Vladimir Putins aerinde.

Men fortaellin­gen om Ungarns nationalko­nservative premiermin­ister gennem de seneste 13 år, Viktor Orbán, rummer flere lag, selv om han netop nu truer med at afspore det forstående EU-topmøde i Bruxelles og kaste Europa ud i et sikkerheds­maessigt kaos.

Viktor Orbán har gjort klart, at han er imod, at EU påbegynder forhandlin­ger med Kyiv om at optage Ukraine i EU.

EU’s øvrige ledere er ellers sporet ind på at traeffe en historisk beslutning på topmødet torsdag og fredag om at bringe Ukraine ind i den 27 nationer store klub og forsegle en vigtig aftale, der vil kaste en livline på 50 mia. euro til Kyivs svindende krigsøkono­mi.

Orbán har holdt EU som gidsel før. Ofte for blot at presse EU for flere penge til Budapest. Men denne gang er tingene anderledes. Timingen er ekstrem følsom, og indsatsen er høj. Tysklands udenrigsmi­nister, Annalena Baerbock, indrammede forleden alvoren.

»Vi har ikke tid til disse spil i øjeblikket,« sagde hun.

»Vi er i en situation, hvor freden i Europa er under angreb, så vi skal gøre alt, hvad vi kan, hver dag og hver time for at beskytte vores folk og ikke mindst Ukraines befolkning.«

Så hvorfor gør Viktor Orbán det?

Ironien vil, at den i dag 60-årige statsleder oprindelig­t bekaempede det Moskva, som han i dag har knyttet et taet bånd til.

Formet af sin opvaekst i det tidligere Sovjetunio­nen var han som ung en progressiv bannerføre­r for at få afsluttet den sovjetiske besaettels­e af Ungarn.

Han voksede op i en ungarsk landsby, og hans far, Gyozo, var medlem af kommunistp­artiet og inspektør i en mine.

Viktor, den aeldste af tre sønner, blev som teenager jaevnligt taevet af sin far for at vaere »ulydig over for ham og for at vaere fraek over for sin mor«, har BBC skrevet i et portraet.

Vi har ikke tid til disse spil i øjeblikket. ANNALENA BAERBOCK, TYSK UDENRIGSMI­NISTER

Kort flirt med kommunisme­n

Som ganske ung havde han i skolen kortvarigt erklaeret troskab til ungkommuni­sterne.

Orbáns antikommun­isme kom ifølge en biografi skrevet af Paul Lendvai sandsynlig­vis fra den mobning og marxistisk­e propaganda, han blev udsat for under sin senere vaerneplig­t.

I 1982 flyttede Viktor Orbán til Budapest for at studere jura og statskunds­kab på universite­tet. Her dannede han hurtigt en ungdomsbev­aegelse, som i 1988 blev forvandlet til partiet Fidesz, som han siden har stået i spidsen for.

I 1989 blev reformgrup­per enige om, at det var tid til at genbegrave Imre Nagy – premiermin­isteren under opstanden i Ungarn i 1956 rettet mod de sovjetiske besaettels­esstyrker. Opstanden blev slået brutalt ned af sovjetiske tropper, som to år senere henrettede Imre Nagy i al hemmelighe­d.

Under genbegrave­lsen holdt den unge Viktor Orbán en tale foran titusinder af fremmødte på Helteplads­en i Budapest, hvor han kraevede, at de sovjetiske tropper forlod Ungarn. De sidste af de 55.000 sovjetiske soldater forlod ungarsk jord i 1991, og aktivister fra Fidesz svingede triumferen­de med bannere ved siden af togene.

Men midt i 1990’erne trak Viktor Orbán sit liberale parti over til at blive mere konservati­vt, hvilket fik flere af hans naere venner til at gå i protest. Han havde ellers vaeret modstander af pavens besøg i 1991 og havde mobbet Kristendem­okraterne i parlamente­t, hvor han selv allerede havde saede. Men nu blev han selv kristen.

Midt i 1990’erne blev Ungarn ledet af en socialisti­sk-liberal koalition, men i befolkning­en var der en enorm vrede. Mange følte, at privatiser­ingerne efter Sovjetunio­nens og kommunisme­ns fald var gået for vidt. Arbejdsløs­heden buldrede op til 1 mio.

Viktor Orbán vandt valget i 1998 og dannede en koalitions­regering.

Hans regering dengang blev set som moderat, og han forberedte Ungarn på at blive optaget i EU, hvilket skete ved den store udvidelse i 2004.

Buldrede frem

Selv tabte Orbán dog de naeste to valg, men i 2010 buldrede Fidesz ind i parlamente­t med en jordskreds­sejr med to tredjedele af alle stemmer.

Derefter var Orbán ikke til at stoppe.

Han gennemtrum­fede en ny forfatning, som byggede på kristendem­okratiske vaerdier og samtidig svaekkede landets forfatning­sdomstols magt til at føre kontrol med regeringen­s magtudøvel­se. Han gav statsborge­rskab og stemmeret til over 1 mio. ungarere, som levede i nabolande, og som lige siden stort set alle har stemt på Fidesz.

Han satte sig tungt på medierne, mens kritikere blev udrenset fra embedsappa­ratet, statsejede selskaber, skoler og selv hospitaler.

En ny valglov, som han fik vedtaget i 2011, forvandled­e ved det naeste valg i 2014 en stemmeproc­ent på 44 på Fidesz til endnu et to tredjedels flertal i parlamente­t.

I 2015 erklaerede han under den store indvandrin­gskrise i Europa krig mod immigrante­r og naegtede at lytte til de andre EU-lande.

»Ingen skal fortaelle os, hvem vi lukker ind i vores hus,« sagde han.

Hans løsning var at opsaette et 175 km langt hegn på den sydlige graense til Serbien, som snart blev udvidet med et 40 km langt hegn med spoler af barbertråd på toppen på graensen til Kroatien.

»Det gamle jerntaeppe blev bygget imod os, det her er bygget for os,« som Orbán sagde.

Hans uregerlige og autoritaer­e tendenser har i årevis fået kritik til at vaelte ind over ham fra Bruxelles.

Men allerede i 2008 havde finanskris­en rystet hans tillid til EU og den vestlige økonomiske model. I stedet vendte han sig mod Rusland, Kina og Tyrkiet for at finde investorer, som var klar til at gøre forretning­er med ham uden at saette spørgsmåls­tegn ved hans metoder.

I 2009 rejste han til Skt. Petersborg for at deltage i den russiske praesident­s, Vladimir Putins, partis årskongres – et opsigtsvae­kkende traek set i lyset af, hvordan han i sine yngre dage bekaempede Moskva.

Ungarn er i dag staerkt afhaengig af russisk energi. Store rør pumper gas ind fra

Rusland. Mens Rusland er en ven, omtaler Orbán Ukraine som et af verdens mest »korrupte« lande, der slet ikke er klar til

EU.

Forleden mødte Viktor Orbán den ukrainske praesident, Volodymyr

Zelenskyj, i Buenos Aires under indsaettel­sen af Javier Milei som ny praesident i Argentina. De havde en

»aerlig« snak, sagde Zelenskyj bagefter.

Men det har hidtil ikke flyttet Orbán.

 ?? ??
 ?? ?? Viktor Orbán fik i 2004 Ungarn med i EU. Nu har han spredt panik i unionen før topmødet. Foto: Delmi Alvarez/Reuters
Viktor Orbán fik i 2004 Ungarn med i EU. Nu har han spredt panik i unionen før topmødet. Foto: Delmi Alvarez/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark