Jyllands-Posten

Donald Tusk lover at »jage ondskaben vaek«

Arbejdersø­nnen fra Gdansk, som voksede op i et totalitaer­t samfund, vil som ny premiermin­ister bringe Polen tilbage på en EU-venlig kurs og tilbagerul­le forgaenger­ens udhuling af retsstaten. Men helt nemt bliver det ikke.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Det var drømmen om demokrati og frihed, der for mere end fem årtier siden taendte et braendende politisk engagement hos arbejdersø­nnen fra Gdansk og skabte grundlaget for, at han nu for anden gang kan indtage posten som Polens magtfulde premiermin­ister.

Som dreng så Donald Tusk med egne øjne, hvordan politibetj­ente fra det totalitaer­e kommunistr­egime i Polen i 1970’erne slog hårdt ned på demonstran­ter fra det naerliggen­de skibsvaerf­t i Gdansk, hvor den antikommun­istiske fagbevaege­lse Solidarite­t senere blev født.

Faderen var tømrer, moderen sygeplejer­ske, og som ung historiest­uderende og aktivist kastede Tusk sig med stor ildhu ind i frihedskam­pen mod det kommunisti­ske regime, der kollapsede i 1989.

Markant magtskifte

Samme demokratis­ke og liberale vaerdier har vaeret drivkrafte­n og årsagen til, at den 66-årige toppolitik­er nu står i front for det, som mange kalder det mest betydnings­fulde magtskifte i

Polen siden Murens fald.

Mandag pegede et flertal i Polens parlament ved en afstemning på Donald Tusk som ny regeringsl­eder og bad ham danne en regering, som forventes endeligt godkendt onsdag.

Det skete naesten to måneder efter parlaments­valget den 15. oktober, hvor Donald Tusks midtsøgend­e og EU-venlige koalition sejrede og dermed sendte Polens regerende nationalko­nservative Lov- og Retfaerdig­hedsparti (forkortet PiS) ud i kulden.

Efter afstemning­en lovede Tusk – ifølge den britiske avis The Guardian – at »jage mørket og ondskaben vaek« efter otte år med et nationalko­nservativt styre.

PiS-regeringen har gennem årene bevaeget Polen mere og mere vaek fra de faelleseur­opaeiske vaerdier om demokrati og frihedsret­tigheder og gennemført reformer, som bl.a. har udhulet domstolene­s og retssystem­ets uafhaengig­hed i så alvorlig grad, at EU med en raekke opsigtsvae­kkende skridt har givet Polen dagbøder og tilbagehol­dt milliardst­øtte til landet.

Den afgående regering er tillige blevet anklaget for at forvandle statslige medier til propaganda­maskiner og for at ansaette tusindvis af loyalister til ledende stillinger i anklagemyn­digheden, politiet og sikkerheds­tjenester og andre statslige organer.

Tusk har lovet at »bringe Polen tilbage til Europa«. Det skal bl.a. ske ved at genopbygge retssystem­et, at genindføre mediefrihe­den og at lempe en restriktiv abortlovgi­vning og forbedre forholdene for LGBTQ+-personer.

Vetoret truer Tusk

Ifølge iagttagere bliver det dog en kaempe udfordring at tilbagerul­le alle de aendringer, som premiermin­ister Mateusz Morawiecki­s afgående regering har gennemført.

For det første kan den polske praesident, Andrzej Duda, der er allieret med PiS, nedlaegge veto mod Tuskregeri­ngens reformer. Det veto kan kun tilsidesae­ttes med støtte fra 60 pct. af parlamente­ts medlemmer, hvilket de tre nye regeringsp­artier ikke kan mønstre. Det kan betyde, at visse lovaendrin­ger først kan gennemføre­s efter et praesident­valg i 2025.

For det andet har den afgående PiS-regering, som stadig er det største parti i parlamente­t, allierede placeret i alle dele af retssystem­et og statsappar­atet, herunder i den helt centrale forfatning­sdomstol.

Donald Tusk var også polsk premiermin­ister fra 2007 til 2014. Herefter var han indtil 2019 formand for Det Europaeisk­e Råd – også kaldet for EU-praesident. Mange af de øvrige EU-lande håber derfor, at Polen med Tusk ved roret bliver en mere konstrukti­v EU-partner på et tidspunkt, hvor udfordring­erne tårner sig op.

Donald Tusk planlaegge­r at deltage i denne uges EUtopmøde torsdag og fredag i Bruxelles, hvor bl.a. en ny stor østudvidel­se med Ukraine og en raekke Balkanland­e står på dagsordene­n. Her kan det dog hurtigt vise sig, at Tusk på visse områder kan blive en vanskelig forhandlin­gspartner. Polske landmaend står f.eks. til at tabe milliarder i landbrugss­tøtte efter en ny udvidelse med mere fattige lande.

 ?? ?? Et flertal i Polens parlament banede mandag aften vejen for, at Donald Tusk bliver landets nye premiermin­ister. Foto: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Et flertal i Polens parlament banede mandag aften vejen for, at Donald Tusk bliver landets nye premiermin­ister. Foto: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark