Jyllands-Posten

Sandra Toft advarede kaeresten: Hun ville blive sur, brokke sig og råbe ad ham, men han måtte ikke vise medlidenhe­d

Der findes to udgaver af kvindeland­sholdets anfører. Men Sandra Toft ved godt, at mange danskere kun kender hende som en »rappenskra­lde« i håndboldmå­let. En måned før VM-slutrunden besøgte Jyllands-Posten den 34-årige Toft i Ungarn til en snak om store Au

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

På indersiden af døren til det allerhelli­gste rum i Audi Aréna haenger et hvidt stykke A4-ark. Papiret ser Sandra Toft og de øvrige stjerner som det sidste, inden de forlader omklaednin­gsrummet og entrer halgulvet for at repraesent­ere ungarske Györ, verdens største kvindehånd­boldklub.

Der er ikke tale om et smart slogan eller et par moderne motivation­sord. Nej, det er en dukseliste.

Under overskrift­en ”Save the planet” er spillernes navne listet op, så alle ved, hvem der indsamler de tomme plasticfla­sker i hvilke uger af saesonen. Sandra Toft havde tjansen i midten af september.

Det brokker hun sig ikke over. Tvaertimod elsker Danmarks landsholds­anfører dukseliste­ns symbolik – at man sagtens kan opføre sig ordentligt og hjaelpe hinanden, selv om man får en løn i millionkla­ssen for at praestere i det ypperste konkurrenc­emiljø.

Måske skyldes det, at dén tosidethed også afspejler hendes personligh­ed?

Det er noget af det, vi taler om, mens Sandra Toft viser rundt i arenaen i Györ, der i godt halvandet år har vaeret hendes håndboldhj­em. En internatio­nal storklub, der har vaeret i Champions League-finalen i syv af de seneste 10 saesoner.

»I september tabte vi for første gang i saesonen, og dagen efter blev vi indkaldt til forskellig­e møder, for sådan noget må ikke ske. Den mentalitet kan jeg godt lide. Alt taeller. Det er hårdt, men fedt. Klubben gør alt for os spillere, vi har alle typer optimering til rådighed og har f.eks. to fuldtidsan­satte massører. Til gengaeld forventes det også, at vi vinder alle kampe,« siger Sandra Toft.

Ambitioner­ne ville ikke eksistere uden hovedspons­oren, Audi. Bilfabrika­nten beskaeftig­er knap 12.000 mennesker på en fabrik lidt uden for Györ og har igennem 15 år haft sine fire velkendte ringe viklet ind i håndboldkl­ubben. Det afslører parkerings­pladsen foran Audi Aréna naturligvi­s også.

Hver sommer kan Györ-spillerne hente en ny bil på fabrikken. Sandra Toft begyndte med en Audi A3 på grund af den snaevre parkerings­plads i sit lejligheds­kompleks. A3’eren er nu udskiftet med en blå A4 Stationcar, men hun har ikke truppens bedste bil. Den tilhører anføreren. Som den eneste får hun lov til at køre i en A7. Sådan må det vaere.

Kombinatio­nen af Audi og håndbold fylder stort set alt i den ungarske by, der er lidt større end Aalborg.

»Vi kan ikke gøre meget, uden at fansene opsnapper det. Hvis nogen fra holdet er ude at spise på en restaurant, står det straks på diverse fanfora og sociale medier. Det er lidt specielt. Men jeg forstår jo sjaeldent, hvad der står,« griner hun.

Det primaere våben

Til gengaeld forstår Sandra Toft kunsten at vinde. I årevis er hun blevet betragtet som en målmand på internatio­nalt topniveau. Det blev officielt hamret fast i 2022, da hun som den første danske kvinde siden Anja Andersen i 1997 blev kåret til verdens bedste håndboldsp­iller.

Vindergene­t er også en af de beskrivels­er, der går igen, når man taler om Sandra Toft med folk fra hendes naere håndboldmi­ljø. De taler om en kompromisl­øs atlet, der udfordrer autoritete­r og vil involveres. Om en ekstraordi­naer mental styrke, en kompromisl­øshed og en målretteth­ed på højde med sportens største stjerner.

»Min mor var traener for mig indtil 14-årsalderen, og hun har altid presset på, for at jeg skulle gøre mit bedste. Men i mine unge dage var jeg meget stille på banen. Jeg jublede ikke, dirigerede ikke. Alle bolde, der gik i mål, var udelukkend­e min skyld, taenkte jeg, og så gravede jeg mig selv ned, som kampen skred frem.«

Men der skete noget i hovedet på Sandra Toft i norske Larvik i årene 2014-2017, hvor hun stod i mesterlaer­e hos målmandsle­genden Lene Rantala.

»Jeg laerte meget om udstråling og kropssprog, hvordan jeg skulle reagere på at lukke mål ind, og hvordan jeg skulle tage ansvar over for mine forsvarssp­illere og guide dem til mit eget bedste,« siger hun.

Vil du betegne dig selv som mentalt staerk?

»Ja, men udadtil er jeg også god til at få det til at se sådan ud. Som målmand er knolden det primaere våben. Man skal have attitude og fylde noget. Jo større og vildere jeg fremstår, desto større er sandsynlig­heden for, at modstander­ne ikke tør at tage chancen eller overplacer­er et skud.«

Alligevel har hun ikke en fast tilknyttet mentaltrae­ner eller sportspsyk­olog som mange andre udøvere.

»Det skyldes nok, at jeg altid har vaeret dårlig til at tale om mine følelser og tanker. Men det er jeg blevet god til nu.«

Alle bolde, der gik i mål, var udelukkend­e min skyld, taenkte jeg. SANDRA TOFT

I konflikt

Forklaring­en findes i en fransk havneby. Da Sandra Toft i 2022 forlod Brest, kaldte hun i de officielle udtalelser de tre saesoner i klubben for et »eventyr«, men det var i så fald et mørkt et af slagsen.

I knap to år sov hun kun tre-fire timer hver nat. Hun følte sig som en zombie, havde symptomer på stress og følte sig ensom.

»Årene i Frankrig var et helvede for mig rent personligt. Det var midt under corona, og jeg var alene i min lejlighed dag ud og dag ind. Lockdown i Frankrig var noget anderledes end i Danmark. Jeg blev samtidig skilt fra min mand og havde det svaert socialt på holdet. Jeg husker naesten ikke, hvor ofte jeg graed mig selv i søvn,« siger hun.

»Men jeg vil faktisk ikke vaere tiden foruden, for jeg laerte meget om mig selv. Jeg fandt ud af, at jeg fik det bedre ved at saette ord på, hvordan jeg havde det.«

Hvad laerte du om dig selv?

»Jeg laerte at vaere alene. Jeg laerte at fungere og praestere i et arbejdsmil­jø, der ikke var, som jeg ønskede det. Jeg kan bedst lide, at holdet er en stor familie. En skandinavi­sk stil uden spidse albuer. Men sådan var det ikke. Jeg laerte også at sige fra, når tingene ikke var i orden, og hvis jeg ikke blev behandlet ordentligt. Jeg laerte, at det faktisk er okay at vaere en omfavnende person og at gå op i, at vi behandler hinanden ordentligt, selv om det er et hårdt elitemiljø.«

Kuriøst nok var det netop i årene fra 20192022, at Sandra Toft praestered­e på sit nok højeste niveau i karrieren. I de tre år i Brest blev hun bl.a. kåret til verdens bedste håndboldsp­iller, EM’s og VM’s bedste målmand og årets danske landsholds­spiller tre gange i traek.

Overrasken­de? Nej, lyder det fra flere i hendes taette håndboldkr­eds. En af dem siger endda, at Sandra Toft naesten trives i konflikt.

»Jeg tror, jeg er god til at lukke ned for smerte. På banen finder jeg en vildskab frem i mig, som vil gøre alt for en sejr, uanset hvad der ellers sker i mit liv. Hvis det bare handler om mig og mit eget liv, kan jeg sagtens trives i konflikt, men jeg kan ikke holde ud at vaere i konflikt med mine holdkammer­ater. Det er en af mine svagheder. Jeg er meget optaget af, at de kan lide mig.«

Vil det vaere korrekt at skrive, at mennesket Sandra Toft ikke trives i elitesport­en, men det gør atleten Sandra Toft i allerhøjes­te grad?

»Nej, både-og. Det kan vaere svaert at finde rundt i. Mange danskere vil nok beskrive mig som hende håndboldmå­lmanden, der er lidt af en rappenskra­lde, der råber meget. Men sådan er jeg jo overhovede­t ikke som menneske. Jeg er ret blød og er den første til at hive fat i en medspiller efter en kamp og spørge, om hun er okay. Atleten Sandra elsker miljøet og vil vinde for enhver pris, men mennesket Sandra trives også i det sociale aspekt, som holdsporte­n tilbyder, så laenge man ikke går på kompromis med måden, man behandler hinanden på.«

Kaerestens traeningsl­ejr

Dén indstillin­g er en af grundene til, at hun elsker det danske landshold. Her er de store ambitioner kombineret med respekten for hinanden og hinandens forskellig­heder, fortaeller hun.

Foruden et par medaljer med de danske håndboldkv­inder, som i disse dage kaemper om VM-guldet på hjemmebane i Herning, har Sandra Toft vundet pokaler i både Danmark, Norge, Frankrig og Ungarn.

Det kan hun bl.a. takke sin kaereste for. Og hans modbydelig­e traeningsp­rogrammer.

»Jeg havde aldrig troet, at jeg en dag ville sidde som 34-årig og sige, at min krop har det bedre nu end som 27-årig. Men det er tilfaeldet. Jeg føler mig staerkere og har ingen småskavank­er, og så er sporten altså sjovere.«

Som uddannet idraetslae­rer og cand.scient. i idraetsvid­enskab ved kaeresten, Emil Kaufmann, en anelse om krop og traening. Den viden begyndte Sandra Toft at gøre brug af i det sene forår i 2022. Da spillede hun i franske Brest og havde allerede offentligg­jort, at hun over sommeren skiftede til Györ.

Hun havde en plan, og som hun tidligere har fortalt TV 2, lavede parret en aftale:

»Jeg skulle ikke ankomme til historiens største klub og vaere lidt vissen i det. Jeg skulle derimod stå knivskarpt på første arbejdsdag.«

Emil Kaufmann udformede et sommerprog­ram, der forløb over syv uger. To daglige traeningsp­as. Styrketrae­ning, frokost og konditions­traening den ene dag. Styrketrae­ning, frokost og agilitytra­ening den anden dag. Sådan fortsatte det.

På forhånd havde Sandra Toft advaret sin kaereste. Hun ville blive sur, hun ville brokke sig, og hun ville råbe ad ham, saerligt under hans mange små tests, men han måtte under ingen omstaendig­heder vise medlidenhe­d.

Blev du så faktisk sur på ham undervejs? »Under alle traeninger.«

Men traeninger­ne har haft en effekt?

»Han får ikke hele aeren for, at jeg kan redde bolde, det kan han glemme, men min fysiske udvikling og mit nuvaerende overskud tilskriver jeg ham. Jeg føler mig anderledes parat i slutningen af kampene, når redningern­e er rigtig vigtige. Noget af det handler selvfølgel­ig også om erfaring,« siger hun.

»Engang grinte jeg ad dem, der sagde, at man blev en bedre målmand med alderen, men det passer. Jeg er stadig brandnervø­s før alle kampe, men jeg har helt en anden ro. Jeg ved, hvad jeg kan.«

Sig mig, sagde du lige, at du er brandnervø­s før alle kampe?

»Ja ja, det er jeg sgu. Fra jeg pakker tasken og tager mod hallen, under opvarmning­en og ved indløbet. Stine Oftedal (norsk landsholds­anfører og Tofts klubkammer­at i Györ, red.) og jeg griner ofte, når folk inden store kampe siger, at vi skal ”enjoy it”, men for os er der intet ”enjoy it” over det, før kampen er godt i gang. Først der aendrer nervøsitet­en sig.«

 ?? ??
 ?? ?? Sandra Toft i omklaednin­gsrummet i Györ. Foto: Gregers Tycho
Sandra Toft i omklaednin­gsrummet i Györ. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark