Jyllands-Posten

Selv at tage aeren er politisk pral

-

Økonomisk Redegørels­e er en gave til alle med interesse for økonomi. Desvaerre er den pakket ind i politisk pral. Økonomisk Redegørels­e udkommer tre gange om året med beskrivels­e af økonomien her og nu samt forventnin­ger til fremtiden. Den seneste blev offentligg­jort tirsdag. Så langt, så godt. I forordet glaeder den nyudnaevnt­e økonomimin­ister, Stephanie Lose, sig over at have vaeret med til at vedtage en ansvarlig finanslov, »hvor vi undgår at puste til inflatione­n«, som hun skriver. Intet kunne vaere mere forkert. Regeringen har netop besluttet at sende 6,8 mia. kr. ud til bl.a. sygeplejer­sker, paedagoger, sosu’er og faengselsb­etjente. Samtidig gennemføre­s en skatterefo­rm, der ifølge regeringen giver danske lønmodtage­re skattelett­elser for 10 mia. kr. Det kan der købes mange iPhones, maerkevare­r og rødvin for.

Det første initiativ er i princippet sympatisk, det andet nødvendigt og på tide. Indrømmet. Bekaempels­e af inflation er en kompleks størrelse. Forudsaetn­ingen for, at det lykkes, er, at beskaeftig­elsen falder, og lønningern­e ikke stiger. Høje renter er også med til at holde inflatione­n i ave. Lavere priser koster altså arbejdspla­dser. Derfor klinger det også rungende hult, når vores økonomimin­ister understreg­er, at regeringen vil skabe nye arbejdspla­dser og vaekst. Det haenger ikke sammen.

Der kan i høj grad saettes spørgsmåls­tegn ved påstanden om, at dansk økonomi har kurs mod en blød landing efter et udfordrend­e år. Vi taler om en økonomi, der for kort tid siden var i teknisk recession. Vi taler også om en spinkel økonomi, der er blevet mere og mere afhaengig af internatio­nal økonomi. Og vi er helt nede i detaljen her. Da det i sidste uge kom frem, at der kom flere amerikaner­e i job end ventet, og risikoen for inflation dermed blev større, steg de danske boligrente­r. Ikke meget, men de steg.

Stephanie Lose skriver, at vi skal vaere »forberedte på vindstød undervejs«. Det er mildt sagt. Danmarks fire største handelspar­tnere er Tyskland, Sverige, Storbritan­nien og USA.

I de tre førstnaevn­te lande er vaeksten stort set gået i stå, og USA står over for en langvarig og formentlig grum kamp om praesident­posten. Praesident­valg udløser ofte nervøsitet på aktiemarke­derne, og udsvingene bliver større. Kommer der under valgkampen igen fokus på høje medicinalp­riser, kan det påvirke Novo Nordisk negativt. Praecist dette selskab har udviklet sig til den største og staerkeste traekhest i dansk økonomi.

Nervøsitet på aktiemarke­derne kan synes at have begraensed­e konsekvens­er for alle andre end investorer. Det er ikke tilfaeldet. Udsving på de finansiell­e markeder er et vigtigt pejlemaerk­e for økonomien fremadrett­et. Det skyldes, at aktiemarke­derne altid reagerer først. Der købes på forventnin­ger og saelges på realiteter. Eventuel nervøsitet vil forplante sig til alle, der ejer aktier. Det gør stort set alle danskere, bl.a. via deres pensionsor­dninger. Når vaerdien af dem falder, vil lysten til at købe og investere også falde.

Der er – foreløbig – ingen grund til sortsyn, men der er behov for aerlig snak. Hvad vil regeringen prioritere: arbejdspla­dser eller lavere inflation? Begge dele kan ikke lade sig gøre samtidig. Vi er også nødt til at forholde os til vores stigende afhaengigh­ed af andre lande. Dansk økonomi står staerkt, men at tage aeren for det og forsikre os om, at regeringen vil arbejde for, at vaeksten fortsaette­r, er og bliver politisk pral. Det er naermest plat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark