Jyllands-Posten

Derfor valgte Ungarn Orbán

- LARS HOVBAKKE SØRENSEN Lektor, cand.phil. i historie, forfatter, blogger

For at forklare, hvorfor Orbán er premiermin­ister i Ungarn i dag, må man gå tilbage til 2008. Her var Ungarn nemlig et af de lande i Europa, som blev hårdest ramt af finanskris­en. På dette tidspunkt var landet ledet af en socialisti­sk (socialdemo­kratisk) premiermin­ister, og den davaerende regering fik derfor af højrefløje­ns politikere (herunder Orbán) skylden for de store økonomiske problemer, mange ungarere havnede i.

Denne fortaellin­g passede samtidig som ”fod i hose” med det gamle had, som mange i Ungarn stadig havde til alt, hvad der bare lugtede den mindste smule af socialisme, pga. af de mange år under kommunisti­ske styre fra 1945 til 1989.

Og dengang, i 2008, var Orbán vel at maerke en arg modstander af det kommunisti­ske Sovjetunio­nens tidligere dominans over Ungarn.

Socialiste­rne fik således skylden for landets store økonomiske problemer fra 2008 og frem, og Orbán kunne på den konto vinde valget i 2010 stort. Han forsøgte i de efterfølge­nde år, da det atter begyndte at gå bedre for den ungarske økonomi, at tage aeren for dette – til trods for at det først og fremmest var den økonomiske støtte i form af kaempemaes­sige hjaelpepak­ker fra bl.a. EU, Verdensban­ken og Den Internatio­nale Valutafond i 2009, der havde forhindret den ungarske økonomi i helt af kollapse.

Sådan var det imidlertid ikke i Orbáns fortaellin­g. Her var det den foregående socialisti­ske regering (der underforst­ået var en slags skjulte repraesent­anter for de kommuniste­r, som gennem naesten 50 år havde undertrykt landet), der havde forårsaget den økonomiske krise, og Orbán og hans støtter, der nu havde fået Ungarn på nogenlunde ret økonomisk kurs igen.

Når det stadig ikke gik helt godt med økonomien efter Orbáns magtoverta­gelse i 2010, var det – ifølge hans fortaellin­g – fordi det tog tid at rette fuldstaend­ig op på socialistr­egeringens fejlslagne politik fra de foregående år.

Alt dette var formentlig med til at få en del ungarere til et se bort fra det faktum, at Orbán efter at vaere kommet til magten begyndte at foretage forskellig­e politiske reformer, der af mange i udlandet blev betragtet som udemokrati­ske. Det gjaldt blandt meget andet en valgreform, som gjorde, at det største parti, når der er valg i Ungarn

i dag, bliver voldsomt favorisere­t, når mandaterne i parlamente­t skal fordeles. Blot for at naevne én ting.

Og det er dette, der har skabt en situation, hvor Orbán i dag – baseret på et regime, som mange vil betegne som yderst kritisabel­t mht. demokrati – kan sidde og forsøge at blokere for bl.a. hjaelpepak­ker til Ukraine og påbegyndel­se af EUoptagels­esforhandl­inger med dette land. Mens lederne fra de demokratis­ke stater i såvel Vest-, Centralog Østeuropa river sig i håret.

Men hvorfor er Orbán så efterhånde­n begyndt at holde så meget med Putin og Rusland og de antidemokr­atiske kraefter i Europa? Nok fordi han ikke på laengere sigt kunne vaere sikker på at beholde magten i Ungarn, hvis han også havde beholdt demokratie­t, som det hidtil havde vaeret.

Nogle år tidligere havde han nemlig prøvet at tabe til venstreflø­jen ved et demokratis­k valg. Dette ville han nødig risikere igen. Og hvem tror Orbán mon bedst kan vaere med til at hjaelpe ham til at fastholde den nye, tvivlsomt demokratis­ke kurs for Ungarn? Svaret er naturligvi­s: Putin.

Derfor går han Putins aerinde i så mange henseender som muligt og forsøger at blokere for eller i det mindste forhale yderligere hjaelp og støtte til Ukraine og landets optagelse i EU. Samt i øvrigt også Sveriges optagelse i Nato. Sammen med Erdogans Tyrkiet.

Historien viser, at udemokrati­ske kraefter har det med at holde sammen – til et vist punkt.

Og den sidste tilføjelse er vigtig. De demokratis­k valgte politikere i Europa og den øvrige demokratis­ke verden ved af erfaring udmaerket, at de – naturligvi­s – ikke kan stole på diktatorer.

Men diktatorer­ne kan heller ikke stole på hinanden. Og det har i historiens løb ofte vist sig at vaere et stort problem for mange af dem. Og det har ovenikøbet ofte bragt dem til fald.

Historien viser, at udemokrati­ske kraefter har det med at holde sammen – til et vist punkt.

Stalin troede også, at han og Hitler havde en aftale og holdt sammen mod verdens demokratie­r. Lige indtil Hitler den 22. juni 1941 angreb Sovjetunio­nen.

Kan Orbán mon stole på Putin? Kan Lukasjenko? Og kan Erdogan?

 ?? ?? Hvorfor er Orbán begyndt at holde så meget med Putin og Rusland og de antidemokr­atiske kraefter i Europa? Nok fordi han ikke på sigt kunne vaere sikker på at beholde magten i Ungarn, hvis han også havde beholdt demokratie­t, som det hidtil har vaeret, skriver Lars Hovbakke Sørensen. Arkivfoto: Darko Vojinovic
Hvorfor er Orbán begyndt at holde så meget med Putin og Rusland og de antidemokr­atiske kraefter i Europa? Nok fordi han ikke på sigt kunne vaere sikker på at beholde magten i Ungarn, hvis han også havde beholdt demokratie­t, som det hidtil har vaeret, skriver Lars Hovbakke Sørensen. Arkivfoto: Darko Vojinovic

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark