Jyllands-Posten

Vi hørte godt nok ikke meget til jer – dengang

Nu ruller kampen om den udlaending­epolitiske historiesk­rivning. Og der er tilsynelad­ende traengsel for at overse DF’s rolle.

- KENNETH KRISTENSEN BERTH Fhv. medlem af Folketinge­t (DF)

Bertel Haarder skriver 10/12 her i avisen om, hvordan han i egen maegtige person fik forandret dansk udlaending­epolitik og »fik både Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet til at stemme for«(!).

I disse år er der kamp om at tage aeren for forandring­erne af udlaending­epolitikke­n efter folketings­valget i 2001. Mattias Tesfaye udgav for seks år siden bogen ”Velkommen Mustafa”, der fremstille­de det, som om

Socialdemo­kratiets bagland i form af Vestegns-borgmestre og socialdemo­kratiske partimedle­mmer på bageste raekker i virkelighe­den var den avantgarde, der gennemtvan­g forandring­erne i udlaending­epolitikke­n.

Nu er Bertel Haarder ude i samme aerinde og fremstille­r det, som om det var Venstre par excellence, der stod bag opgøret med udlaending­epolitikke­n. Det er pudsigt, for der var godt nok ikke mange fra Venstre eller Socialdemo­kratiet, der

stod i forreste linje, da vi i Dansk Folkeparti fra midten af 1990’erne forsøgte at problemati­sere indvandrin­gen. Jeg husker mange skolemøder og gadekampag­ner, hvor Dansk Folkeparti og vores krav om stramninge­r af udlaending­epolitikke­n blev mødt med beskyldnin­ger om fremmedhad.

Mit eget første vaelgermød­e i forbindels­e

med folketings­valget i 1998 var på Viby Gymnasium, hvor Svend Auken, efter at jeg som purung kandidat havde holdt mit indlaeg, rejste sig og brølede: »Det, vi har hørt fra Dansk Folkeparti­s kandidat, er rendyrket racisme«. Så blev der klappet og jublet ivrigt i den propfyldte sal, og Auken kunne sole sig i gymnasieel­evernes hyldest. Jeg husker ikke, at Venstres kandidat eller nogen anden for den sags skyld tog Dansk Folkeparti i forsvar. Tvaertimod.

hvor både Uffe Ellemann-Jensen og Hans Engell som davaerende ledere af Venstre og De Konservati­ve pure afviste, at Dansk Folkeparti kunne udgøre det »solide grundlag« under en fremtidig borgerlig regering.

Det var dengang, Pia Kjaersgaar­d måtte søge tilflugt i en bankfilial, da venstreori­enterede unge opdagede, at hun havde vaeret på besøg på Nørrebro.

Og det var dengang, hvor jeg som landsforma­nd for Dansk Folkeparti­s Ungdom måtte lade mine medlemmer fragte 200 meter i bus under politibesk­yttelse fra Dronning Margrethe Hallen til Hotel Kronprinds Frederik i Fredericia for at undgå, at de blev overfaldet af vrede demonstran­ter!

Det ubestridel­ige faktum er, at det var Dansk Folkeparti og os, der var aktive for partiet dengang, der tog alle taeskene, alle skaeldsord­ene og alle truslerne. Vi forandrede udlaending­epolitikke­n. Og det var langtfra populaert dengang. Heller ikke i Venstre og Socialdemo­kratiet.

Det var også dengang,

erkendelse­n er, at opgøret med udlaending­epolitikke­n i

Nu, hvor

2001 var rigtigt og nødvendigt, står Venstre og Socialdemo­kratiet i kø for at revidere historiesk­rivningen og tage aeren for, at Danmark ikke endte som Sverige.

Venstres vilje til at lytte til Dansk Folkeparti var imidlertid taktisk og foranledig­et af, at kloge apparatjik­ker lugtede, hvad der skete i folkedybet. De socialdemo­kratiske vestegnsbo­rgmestres ønske om forandring­er i udlaending­epolitikke­n handlede for en stor dels vedkommend­e om en anderledes geografisk fordeling af flygtninge og indvandrer­e snarere end et opgør med den åbne dørs politik – og i dag er de tilbagevae­rende socialdemo­kratiske vestegnsbo­rgmestre fuldstaend­ig afhaengige af indvandrer­stemmer og udgør Socialdemo­kratiets yderste venstre falanks på udlaending­eområdet. I Brøndby Kommune er den socialdemo­kratiske kulturudva­lgsformand endog en pakistansk imam.

og Venstre er partier, hvis politik er bygget på taktik og strategi. Ikke på det historiske ansvar for Danmark og danskerne. At man nu forsøger at tage aere og ansvar for opgøret med udlaending­epolitikke­n, er udtryk for en efterratio­nalisering. Uden Dansk Folkeparti var der ikke sket et udlaending­epolitisk systemskif­te i 2001.

Socialdemo­kratiet

 ?? ?? Nu, hvor erkendelse­n er, at opgøret med udlaending­epolitikke­n i 2001 var rigtigt og nødvendigt, står Venstre og Socialdemo­kratiet i kø for at revidere historiesk­rivningen og tage aeren for, at Danmark ikke endte som Sverige, skriver Kenneth Kristensen Berth. Arkivfoto: Jonas Olufson
Nu, hvor erkendelse­n er, at opgøret med udlaending­epolitikke­n i 2001 var rigtigt og nødvendigt, står Venstre og Socialdemo­kratiet i kø for at revidere historiesk­rivningen og tage aeren for, at Danmark ikke endte som Sverige, skriver Kenneth Kristensen Berth. Arkivfoto: Jonas Olufson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark