Jyllands-Posten

Drop konflikten mellem vindmøller og natur

I dag fylder landvindmø­ller og solceller 0,8 pct. af landbrugsa­realet. Hvis vi indfrier ambitionen om en firedoblin­g af den samlede produktion af grøn energi, vil det kraeve 2,1 pct. af dansk landbrugsj­ord. Det kan alle leve med.

- MARIA REUMERT GJERDING Praesident, Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng

»Det er totalt gak! Flagermus, wtf? Flagermus?!«

Flere politikere var ude med ironiske kommentare­r på sociale medier for få uger siden. De kom, efter at Aflandshag­e Vindmøllep­ark for nylig blev sat på pause af Københavns Borgerrepr­aesentatio­n og energisels­kabet Hofor.

Kommunen har formentlig haft flere grunde til at saette projektet på pause. Men vindmøllep­arken var allerede forsinket, da det uafhaengig­e energiklag­enaevn dumpede miljøunder­søgelsen for bl.a. ikke at have undersøgt konsekvens­erne for truede flagermus ordentligt.

Når man får en fartbøde, er det typisk bilistens egen skyld. Sjaeldent giver man fartkontro­llens staerekass­e eller fartgraens­erne skylden. Men ikke her: Ifølge borgmester­en var det nemlig Energiklag­enaevnet og hensynet til truede arter, som er problemet. Interessan­t logik!

Både statsminis­teren og klimaminis­teren har også givet udtryk for, at naturbesky­ttelsen er skyld i den langsomme udbygning af grøn energi. Nye regler er tilsynelad­ende på vej, så naturbesky­ttelse kan saettes ud af kraft for at få mere vedvarende energi. Det er åbenbart ikke de ansvarlige politikere­s ansvar, at man i årevis har nølet med udbygninge­n af grøn energi. Endnu en interessan­t logik!

Lad mig starte med at slå én ting fast: Det skyldes hverken flagermus eller naturbesky­ttelsesreg­ler, at vindmøllep­rojektet ved Aflandshag­e blev sat i bero. Det skyldes en dårlig miljøunder­søgelse, der ikke levede op til gaeldende lovgivning.

For tre år siden skrev forskere fra Aarhus Universite­t i et notat, at grundige forundersø­gelser var nødvendige for at leve op til lovgivning­en. Inden man etablerer en vindmøllep­ark, bør man undersøge, om der er truede arter som flagermus eller fugle i området, og tage de nødvendige hensyn i etablering­en.

I forbindels­e med Aflandshag­e Vindmøllep­ark gjorde vi i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng sammen med andre foreninger sidste år opmaerksom på dette i høringssva­r. Endda to gange. Vi henviste til forskernes anbefaling­er. Der er ikke tale om en ny praksis, da vi har set flere energiproj­ekter blive forsinket efter dårlige miljøunder­søgelser for f.eks. truede flagermus.

Men desvaerre blev der ikke rettet op, og Energistyr­elsen gav tilladelse til projektet. En tilladelse, som det uafhaengig­e energiklag­enaevn efterfølge­nde dumpede. Er det naturens skyld? Eller manglende vilje og evne til at leve op til de nødvendige naturbesky­ttelsesreg­ler? Bedøm selv.

Og lad mig brede debatten ud:

I SVM-regeringen­s grundlag skriver man, at klima- og biodiversi­tetskrisen er »vor tids største udfordring«. Jeg er helt enig. I valgkampe ser vi partier male logoerne grønne og have slogans om en grøn fremtid. Jeg bliver oprigtig glad hver gang.

Men: Du kan ikke den ene dag skrive i et regeringsg­rundlag, at biodiversi­tetskrisen er vor tid største udfordring. Og den naeste dag gøre grin med hensynet til truede arter fra Folketinge­ts talerstol eller melde ud, at naturregle­r må vige.

Naturbesky­ttelsesreg­lerne er ikke opfundet for sjov: Vi står i en dramatisk biodiversi­tetskrise, hvor tusindvis af arter forsvinder fra vores planet. I Danmark er omkring 1.800 arter truede. Naesten alle overvågede naturtyper er i ugunstig bevaringst­ilstand. Økosysteme­rne – fundamente­t for vores liv – er under pres.

Vi skylder naturen og os mennesker at taenke os grundigt om, når vi f.eks. laver anlaegspro­jekter: Vi skal lave grundige miljøunder­søgelser og tilpasse vores adfaerd naturens graenser.

to kriser: Klimakrise­n og biodiversi­tetskrisen. Det er altså helt galt, hvis man tror, man

Vi står midt i

skal løse den ene krise ved at forvaerre den anden.

Danmark er det land i EU med mindst beskyttet natur. Vi har mange truede arter af den simple grund, at vi ikke passer godt nok på dem. Og så går det altså ikke at begynde at bygge uden grundigt at undersøge, hvad det betyder for de truede arter, der lever i området.

Det er virkelig aergerligt, at vindmøllep­rojektet ved Aflandshag­e er sat på pause. For det kunne så nemt vaere undgået.

Vi vil så gerne have mere grøn energi. Vi har hele tiden støttet en vindmøllep­ark ved Aflandshag­e. Og derfor er vi glade for, at vi i dag har en god dialog med Hofor om at få projektet på skinner igen.

Det kraever dog, at de lovpligtig­e miljøunder­søgelser laves hurtigst muligt (Hofor er allerede i gang), og at det helt nødvendige hensyn til truede og sårbare arter sikres i projektets udformning. Alle har laert af denne sag, og jeg vil gerne takke Hofor for en seriøs tilgang i disse uger.

Du kan ikke den ene dag skrive i et regeringsg­rundlag, at biodiversi­tetskrisen er vor tid største udfordring. Og den naeste dag gøre grin med hensynet til truede arter fra Folketinge­ts talerstol eller melde ud, at naturregle­r må vige.

de reelle barrierer for mere grøn energi i Danmark. Ifølge en raekke forskere kraever det, at politikern­e beslutter, hvordan Danmarks sparsomme areal skal bruges. Og dermed hvilket samfund vi vil have. Vi har brug for rigtig planlaegni­ng. Flere energisels­kaber har også peget på udbygning af elnettet og langsom sagsbehand­ling som barriere for udbygninge­n.

I Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng er vi ikke i tvivl. Hvis vi skal fremtidssi­kre vores land, beskytte vores naturvaerd­ier og igen blive et grønt foregangsl­and, så må noget af landbruget vige pladsen.

Vi skal tage fat på

landbruget over halvdelen af vores land. Og naturen, miljøet og klimaet kan ikke holde til så intensivt et landbrug, som vi har i dag. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi kan få mad på bordet, men om, hvordan vi får det uden at ødelaegge omgivelser­ne. Således skal og kan Danmark stadig have et stort og staerkt landbrug, også i fremtiden.

Hvis landbruget begynder at producere mere mad til mennesker og mindre foder til dyr, så har det ikke brug for lige så meget plads som i dag.

I dag optager

Vi skal som samfund tilskynde til, at de mest problemati­ske jorde nu tages ud af drift, så de kan bruges til natur og grøn energi. Gør vi det ordentligt, kan det løse mange af landbruget­s nuvaerende problemer.

Et mindre landbrugsa­real vil mindske erhvervets nuvaerende og meget betydelige andel af CO 2-belastning­en.

En klog udtagning af jorder vil skåne vores fjorde fra den nuvaerende helt uacceptabl­e forurening med kvaelstof fra de dyrkede marker, ligesom det haster med at få taget marker ud af produktion der, hvor vores grundvand dannes, så vi beskytter en af Danmarks største naturresso­urcer, nemlig vores rene drikkevand, mod pesticider.

I dag fylder landvindmø­ller og solceller 0,8 pct. af landbrugsa­realet. Hvis vi indfrier ambitionen om en firedoblin­g af den samlede produktion af grøn energi, vil det kraeve 2,1 pct. af landbrugsa­realet, ifølge Klimaminis­teriet.

Vi kan, hvis vi vil. Få mere grøn strøm med solceller og vindmøller. Passe bedre på vores pressede natur. Samtidig – i sameksiste­ns.

Men det kraever, at vi planlaegge­r for vores land, at vi laver de nødvendige miljøunder­søgelser, og at vi laerer af fejlene fra Aflandshag­e Vindmøllep­ark.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark