Jyllands-Posten

Disse skattefint­er kan sikre et bedre afkast af dine investerin­ger

Hvis man har aktier noteret på en vaekstbørs som First North, giver det mening at saelge dem i år og dermed udnytte et tabsfradra­g. Naeste år er det slut.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Det er umuligt at slippe for skat af gevinster på investerin­g. Det er til gengaeld muligt at begraense skaden. I to tilfaelde kraever det dog, at en investor reagerer inden nytår. Derefter er det for sent.

Finans har bedt Nykredits formuerådg­iver, Jeanette Kølbek, om at gennemgå skatteregl­erne for investerin­g for frie midler, og der er flere finter til at minimere skatten.

Aktieindko­mst

Aktieindko­mst op til 58.900 kr. – for aegtefaell­er 117.800 kr. – beskattes i 2023 med 27 pct., og alt derover med 42 pct.

Har du modtaget udbytte eller realiseret gevinster på dine aktier i løbet af 2023, kan du muligvis få fordel af at realisere et kurstab på andre aktier inden årets udløb.

Det skyldes, at du kan traekke realisered­e kurstab fra tilsvarend­e kursgevins­ter og udbytter, inden der beregnes skat.

Er aktieindko­msten over 58.900 kr., er incitament­et til at realisere kurstab højere. Så overvejer du alligevel at saelge nogle aktier med kurstab, kan det give rigtig god mening at gøre det inden årsskiftet.

»Du har selvfølgel­ig mulighed for at genkøbe aktien efter salget, men betingelse­n for at kunne bruge fradraget er, at der har vaeret mulighed for kursudsvin­g i perioden. Man skal have løbet en såkaldt markedsris­iko,« fastslår Jeanette Kølbek.

First North

Efter nytår behandles aktier på First North som børsnotere­de aktier. Det betyder, at muligheder­ne for at anvende eventuelle tab bliver lidt dårligere end nu. Derfor bør du overveje at realisere tab på aktier på First North inden årsskiftet.

Som reglerne er nu, kan du fratraekke realiseret tab i anden aktieindko­mst. Har du tabt mere, end hvad der kan fratraekke­s i anden aktieindko­mst, kan du modregne vaerdien af det resterende tab i din øvrige skat, som eksempelvi­s indkomsten.

Fra 2024 vil aktierne blive skattemaes­sigt behandlet som børsnotere­de aktier. Det betyder, at tab ved salg kun kan modregnes i anden aktieindko­mst. Så har du aktier noteret på en vaekstbørs, kan det derfor vaere interessan­t at saelge dem i år og dermed udnytte det tabsfradra­g, der gaelder i år.

Eksempel på, hvor meget du kan fratraekke i din skat i år:

■ Du har købt aktier i et First North-selskab for 10.000 kr. i 2021. De er i dag 1.000 kr. vaerd.

■ Saelger du dem inden årsskiftet, kan du modregne dit tab på 9.000 kr. i anden aktieindko­mst – f.eks. hvis du har solgt børsnotere­de aktier med gevinst eller modtaget udbytte.

■ Har du ikke anden aktieindko­mst, kan du modregne 27 pct. af tabet på 9.000 kr. i øvrige skatter – f.eks. din personlige indkomstsk­at. Og det er netop dette, som ikke vil vaere muligt efter 1. januar, hvor den nye lov traeder i kraft.

Aktiespare­konto

Du kan med fordel foretage nogle flere af dine aktieinves­teringer via en aktiespare­konto, hvis ikke du allerede benytter den fuldt ud. Graensen for samlede indskud er i 2023 106.600 kr. Graensen haeves lige efter nytår til 135.900 kr. Fordelen ved aktiespare­kontoen er, at afkastet kun beskattes med 17 pct.

Selv om der ikke er fradrag for indbetalin­ger på en aldersopsp­aring, er det alligevel en god idé at indbetale det maksimale beløb. Det skyldes, at afkastet på aldersopsp­aringen bliver beskattet med 15,3 pct. og dermed langt mere lempeligt end afkastet af frie midler. I 2023 kan du indbetale op til 8.800 kr.

Er du født i 1962 eller tidligere, kan du indsaette op til 56.900 kr. i år.

Obligation­er

Obligation­er har gjort comeback de senere år. Det samme har størrelsen på renteudgif­terne. Selv om det kan vaere vanskelige­re at optimere skatten på obligation­er, er der nogle ting, man skal vaere opmaerksom på.

Obligation­er beskattes som kapitalind­komst. Ligesom med aktier kan realisered­e renteindta­egter og kursgevins­ter modregnes i realisered­e renteudgif­ter og obligation­skurstab.

Så er der det saerlige for kapitalind­komst, at det har en asymmetris­k opbygning. Har du positiv kapitalind­komst, vil du af de første 48.800 kr. (for aegtefaell­er 97.600 kr.) skulle betale 37,8 pct. i skat, og alt derudover med 42,7 pct.

Omvendt, hvis du har negativ kapitalind­komst, vil de første 50.000 kr. (for aegtefaell­er 100.000 kr.) give et fradrag på 33,7 pct., og alt derover med 25,7 pct. Beskatning­en af positiv kapitalind­komst er dermed højere end fradragsva­erdien af negativ.

Betingelse­n for at kunne bruge fradraget er, at der har vaeret mulighed for kursudsvin­g i perioden. JEANETTE KØLBEK, FORMUERÅDG­IVER I NYKREDIT

 ?? ?? For aktieinves­torer kan det vaere en rigtig god idé at reagere inden nytår, mener Jeanette Kølbaek, der er formuerådg­iver i Nykredit. Foto: Gregers Tycho
For aktieinves­torer kan det vaere en rigtig god idé at reagere inden nytår, mener Jeanette Kølbaek, der er formuerådg­iver i Nykredit. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark