Jyllands-Posten

Regeringen spår, at dansk økonomi står over for drømmescen­arie

Dansk økonomi styrer uden om en dyb krise og lander blødt, spår regeringen i en ny økonomisk redegørels­e. Men der er også huller i osten.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Glem alt om økonomisk krise, masseafske­digelser og en dyb nedtur på boligmarke­det i 2024 – dansk økonomi har direkte kurs mod en ”blød landing”, som i starten af året så ud til blot at vaere et drømmescen­arie.

Sådan ser det i hvert fald ud til i en ny økonomisk redegørels­e, hvori regeringen spår, at vaeksten vil bremse kontroller­et ned de naeste to år, men ikke havne i et sort hul –en spådom, som den ikke er alene om.

Danmarks bnp ventes ifølge regeringen at vokse med 1,4 pct. i 2024 og 1 pct. i 2025, hvilket er uaendret fra sidste redegørels­e fra august.

»Prognosen tegner et samlet billede af en økonomi, der bremser blødt og kontroller­et op efter en ellers staerk højkonjunk­tur. Får regeringen ret i sin prognose, så styrer dansk økonomi ret beset uden om en reel lavkonjunk­tur og lander superblødt,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

»Beskedent fald«

På samme tid spås beskaeftig­elsen at falde med i alt 30.000 personer fra 2023 til 2025.

Faldet ser naesten ubetydelig­t ud, når man sammenlign­er

det med, at beskaeftig­elsen ifølge regeringen ventes at stige med 40.000 alene i år.

»Selv om regeringen forventer et fald i beskaeftig­elsen, så er det et meget beskedent fald, når man holder det op imod de seneste års massive jobvaekst,« konstatere­r Tore Stramer.

Med andre ord er der langtfra udsigt til en dyb krise i dansk økonomi, hvilket ikke er den eneste positive nyhed, som redegørels­en byder på.

Forventnin­gen er også, at priserne vil stige betragteli­gt mindre, end det har vaeret tilfaeldet de seneste to år, da inflatione­n ifølge regeringen

står til at køle ned til mere regelmaess­ige 2,8 pct. i 2024 og 2,1 pct. i 2025.

Til sammenlign­ing spås den samlede inflation at lande på 3,4 pct. i år, og regeringen virker derfor ikke til at vaere bange for en løn-prisspiral, hvor arbejdsmar­kedet overophede­r og taender op for en ny runde inflation.

»Den gode nyhed for de kommende år er, at inflatione­n er på vej ned mod et mere normalt niveau. Vi kan se frem mod lavere renter i de kommende år. Det er godt nyt for boligmarke­det, personer med meget gaeld og virksomhed­er, der skal investere,«

siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Hullerne i osten

På samme tid ser det ud til, at danskerne får en større appetit på at bruge penge. Privatforb­ruget formodes i hvert fald at vokse med 1,6 pct. og 1,5 pct. de naeste to år, hvilket er en del mere end de ventede 0,9 pct. i år.

Men der er også huller i osten.

For mens den økonomiske vejrudsigt måske ser fin ud for dansk økonomi, er situatione­n en anden for flere af Danmarks vigtigste eksportmar­keder. Heriblandt Tyskland og Sverige, som ser ud til at bremse hårdt op.

Økonomer har advaret om, at det vil ramme dansk økonomi, og sammen med de forsinkede konsekvens­er fra de stigende renter er et af de store spørgsmåls­tegn i forhold til, om den bløde landing lykkes.

Med to kvartaler i traek med negativ vaekst er Danmark desuden inde i en teknisk recession.

Hos DI er man derfor også skeptiske i forhold til regeringen­s prognose.

»Det kan blive svaert at nå den vaekst, som regeringen forventer naeste år. Vaeksten er aktuelt udfordret, og beskaeftig­elsesfremg­angen lakker mod enden,« siger Allan Sørensen.

Hos Arbejderne­s Landsbank er cheføkonom Jeppe Juul Borre enig.

»Selv om vi taler om en blød landing, så er der stadig tale om en landing. De kommende år tegner således til at blive markant mere vaekstfatt­ige end de foregående år,« fastslår han.

»Men dansk økonomi står godt og er på solid grund. Der er rekordmang­e i arbejde, og økonomien kommer fra et rekordstor­t udgangspun­kt.«

 ?? ?? Efter en lang periode med høj vaekst og inflation ser dansk økonomi ud til at køle ned i 2024 og 2025. Foto: Laura Bisgaard Krogh
Efter en lang periode med høj vaekst og inflation ser dansk økonomi ud til at køle ned i 2024 og 2025. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark