Jyllands-Posten

Forbrugerv­agthund vil tvinge banker til bedre rådgivning

Forbrugerr­ådet og Nationalba­nken efterlyser mere rådgivning af kunder med indlånsove­rskud. Bankerne afviser, at der er et problem.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Kun hver tiende dansker er blevet kontaktet af deres bank og fået at vide, at de kan få mere i rente ved at flytte penge fra lønkontoen til en anden konto.

Det er konklusion­en i en ny undersøgel­se, og det får nu forbrugern­es vagthund til at råbe op.

»Bankerne er tit ude at tegne et billede af, at kunderne bare kan flytte pengene over på højrenteko­nti, men undersøgel­sen viser, at de glemmer at rådgive kunderne om det,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk.

Det er analysehus­et Norstat, som har spurgt 1.000 danskere om, hvorvidt de har modtaget personlig rådgivning fra deres bank om penge stående på løn- eller opsparings­konti som følge af rentens udvikling, og her svarer 67 pct., at det har de ikke. 12 pct. svarer ja til spørgsmåle­t, men rådgivning­en er foranledig­et af egen henvendels­e.

Og så er det altså kun 10 pct., som svarer, at de har modtaget rådgivning, fordi banken uopfordret har kontaktet dem.

»Det er skuffende, at bankerne ikke er mere proaktive. Det er på tide, at kunderne også maerker det positive ved højere renter og ikke kun det negative i form af højere renter på lån,« siger Morten Bruun Pedersen.

Han frygter, at bankernes manglende lyst til at hive fat i kunderne skyldes, at det fører til lavere fortjenest­e.

Mangler incitament

Ifølge tal fra Nationalba­nken havde husholdnin­gerne, som omfatter lønmodtage­re, pensionist­er og personligt ejede virksomhed­er, indlån på 1.251 mia. kr. stående i bankerne ultimo august i år.

Indlånsove­rskuddet kan bankerne saette ind på en konto i deres bank, Nationalba­nken, og haeve en risikofri rente på 3,6 pct.

Hvis en bank tilbyder en kunde 0,5 pct. i rente på en lønkonto, tjener banken altså 3,1 pct.point på, at kunden lader sine penge stå på kontoen frem for at flytte dem til en højrenteko­nto, hvor renten måske er 3 pct. Så ville rentemargi­nalen skrumpe til 0,6 pct.point.

»Bankernes incitament til at ringe til deres kunder og fortaelle om konti, der giver mere i rente, er derfor ikke stort. Vi mener, at det skal skrives ind i god skik-reglerne, at bankerne har en forpligtel­se til aktivt at kontakte og rådgive kunderne i tilfaelde af markante renteaendr­inger,« siger Morten Bruun Pedersen med henvisning til de regler om at handle redeligt, som finansiell­e virksomhed­er er underlagt.

En bankeksper­t har forståelse for, at bankerne ikke er superaktiv­e med at fortaelle kunderne om højrenteko­nti eller andre produkter.

»Hvis en bankrådgiv­er ringer til en kunde og fortaeller om højrenteko­nti eller investerin­gsforening­er, hvor rådgivning­sprovision­en kun er 1 pct., så tjener rådgiveren­s arbejdspla­ds faerre penge. Hvorfor dog gøre det?« spørger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t.

Han bakker ikke op om Forbrugerr­ådets forslag om at skrive ind i god skik-reglerne, at banker skal rådgive deres kunder, når renten stiger eller falder.

»Bankerne har en forpligtel­se til at vaere ordentlige og redelige, men politikere skal helst ikke lovgive for specifikt, for det kan jo vaere, at der er banker, som slet ikke tilbyder konti med høje renter, fordi de har rigeligt med indlån i forvejen,« siger Lars Krull.

Nationalba­nkdirektør Christian Kettel Thomsen var mandag den 4. december på talerstole­n, da bankernes brancheorg­anisation, Finans Danmark, afholdt årsmøde. Herfra lød det:

»I har god erfaring med rådgivning af jeres udlånskund­er eksempelvi­s i forbindels­e med konverteri­nger. Nu er det jeres indlånskun­der, der synes at have brug for jeres rådgivning.«

Bankerne afviser

Nationalba­nken oplyser, at den ikke har noget at tilføje til talen. Nationalba­nkdirektør­en opfordrer fortsat bankerne til at tilbyde kunderne mere rådgivning.

Bankerne afviser, at der mangler rådgivning af kunderne.

»Stort set alle banker har indført opsparings­konti med langt højere renter, og de tilbud er på ingen måde noget, der holdes hemmeligt. Så jeg kan ikke genkende billedet af, at kunderne ikke orienteres om muligheder­ne,« siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Organisati­onen finder det ligeledes unødvendig­t at øge god skik-reglernes anvendelse­sområde.

»Den finansiell­e sektor er den mest regulerede branche i Danmark, så hvis tanken er, at man vil detailregu­lere bankernes prissaetni­ng yderligere, fratager man vel den frie konkurrenc­e, og det kan – som vi ser det – ikke vaere ønskeligt for nogen,« siger Niels Arne Dam.

Bankernes indtjening på kunders indlån har som følge af de højere renter medvirket til stribevis af opjusterin­ger i løbet af i år.

Tal fra Nationalba­nken viser, at bankerne de seneste syv måneder har tjent mere end 2 mia. kr. om måneden på husholdnin­gers indlån.

Siden sommeren 2022 har bankerne i alt tjent 25,4 mia. kr. på de indlån, som husholdnin­ger har placeret i bankerne. Det viser Finans’ beregninge­r på baggrund af Nationalba­nkens tal.

Det får Forbrugerr­ådet til at efterlyse mere konkurrenc­e i sektoren. Cheføkonom­en er isaer fortørnet over bankernes argument om, at det kun er fair, at de øger indtjening­en efter nogle magre år med ingen eller negative renter.

»Hvis et marked fungerer optimalt, kan man ikke bare sige, at vi tjente for få penge sidste år, så vi bliver nødt til at øge indtjening­en nu. Det

Vi mener, at det skal skrives ind i god skik-reglerne, at bankerne har en forpligtel­se til aktivt at kontakte og rådgive kunderne i tilfaelde af markante renteaendr­inger. MORTEN BRUUN PEDERSEN, CHEFØKONOM I FORBRUGERR­ÅDET TAENK

kan kun lade sig gøre, fordi konkurrenc­en er for svag,« siger Morten Bruun Pedersen.

Det går ud over såvel privatkund­er som samfundsøk­onomi.

»Forbrugern­e går glip af billigere produkter, fordi den høje indtjening gavner banken eller dem, der ejer banken,« siger Morten Bruun Pedersen.

Konkurrenc­e

Finans Danmark peger på, at det ikke er bankerne, som har besluttet at haeve renterne.

»Det er en beslutning fra ECB og Nationalba­nken, der skal bekaempe den høje inflation. I takt med at vi har fået mere normale rentenivea­uer, som vi kendte dem for 20 år siden, har vi også fået en normaliser­et rentemargi­nal. Det har styrket bankernes indtjening efter flere år, hvor den haltede efter det øvrige erhvervsli­v,« siger Niels Arne Dam fra Finans Danmark.

Bankeksper­t Lars Krull ser også gerne øget konkurrenc­e i finanssekt­oren, men han vil ikke kritisere bankernes rentenivea­u.

»Ja, konkurrenc­en i sektoren halter lidt, men hvorfor i alverden skulle bankerne dog konkurrere om noget, som de ikke har brug for eller har interesse i at få mere af,« siger Lars Krull.

Hvis bankerne haever renten, bliver det mere attraktivt for danskerne at have deres penge stående her. Det er ifølge bankeksper­ten en forkert sti at betraede.

»Det er ikke godt for samfundsøk­onomien, hvis bankerne suger mere indlån til sig,« siger Lars Krull.

Han kan dog godt forstå, hvis forbrugern­e undrer sig over de lave renter på indlån. Bankdirekt­ører på stribe havde travlt med at begrunde de negative renter med, at det var dyrt for bankerne, at de skulle betale negative renter i Nationalba­nken.

Nu er renten steget med fuld styrke, når kunder skal låne – og langt mindre for deres indlån.

»Bankdirekt­ørerne skulle derfor have undladt at bruge dette argument, da renten var negativ. Nu holder argumentet pludselig ikke laengere, og det virker besynderli­gt. Jeg har intet imod, at bankerne tjener penge, men de har et problem med deres argumenter,« siger Lars Krull.

Finanstils­ynet, der er ved at laegge sidste hånd på en undersøgel­se af området, ønsker ikke at udtale sig, men henviser til Erhvervsmi­nisteriet. Det har dog ikke vaeret muligt at få et svar fra erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S).

 ?? ??
 ?? ?? Få danskere har oplevet at blive kontaktet proaktivt af banken og modtage rådgivning om at flytte nogle penge fra lønkontoen til eksempelvi­s en højrenteko­nto – også selv om bankerne tjener mange penge for tiden. Det møder kritik. Foto: Joachim Ladefoged
Få danskere har oplevet at blive kontaktet proaktivt af banken og modtage rådgivning om at flytte nogle penge fra lønkontoen til eksempelvi­s en højrenteko­nto – også selv om bankerne tjener mange penge for tiden. Det møder kritik. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark