Jyllands-Posten

Forsikring­sselskab får påbud af Finanstils­ynet på grund af overvågnin­g

Forsikring­sselskaber­ne må gerne overvåge kunderne, men der er relativt store begraensni­nger.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Der er graenser for, hvordan forsikring­sselskaber­ne må overvåge kunder, selv om der er mistanke om svindel. Købstaeder­nes Forsikring har netop fået et påbud fra Finanstils­ynet, fordi selskabets beskrivels­e af de interne processer ikke var praecis nok.

Det er en konsekvens af en ny undersøgel­se fra Finanstils­ynet. Reglerne for overvågnin­g er beskrevet i den såkaldte undersøgel­ses-bekendtgør­else. Dertil kommer, at branchen har et kodeks, der bl.a. saetter graenser for overvågnin­g.

Her er eksempler på, hvornår overvågnin­g overhovede­t kan komme på tale:

■ Der er uoverensst­emmelser mellem de medicinske oplysninge­r i sagen.

■ De beskrevne gener synes ikke medicinsk realistisk­e i forhold til de begraensni­nger eller i forhold til kundens handlinger, f.eks. i forbindels­e fleksjob.

■ Tip fra en anonym eller navngiven anmelder.

■ Oplysninge­rne i sagen haenger generelt ikke sammen.

Overvågnin­g kan foregå på flere måder – en af dem er via de sociale medier som Facebook.

Et forsikring­sselskab må frit gafle oplysninge­r derfra og fra andre frit tilgaengel­ige kilder på internette­t.

Der er dog graenser, fremgår det af forsikring­sbranchens eget kodeks. Det er ikke tilladt at oprette anonyme eller pseudoprof­iler under falske forudsaetn­inger eller anmode om venskab/kontakt med kunden eller de private grupper, som vedkommend­e er medlem af.

Mindst indgribend­e

Finanstils­ynet slår fast, at selskabern­e altid skal vaelge den løsning, der er mindst indgribend­e, og at decideret overvågnin­g mere skal vaere undtagelse­n end reglen.

»Der må alene observeres i overensste­mmelse med gaeldende ret, herunder straffelov­en, tv-overvågnin­gsloven og databeskyt­telsesregl­erne,« skriver Finanstils­ynet.

Fem af selskabern­e kan finde på at tage ud til kundens bopael, arbejdspla­ds eller lignende for at vurdere, om de fysiske rammer gør personover­vågning mulig eller for at undersøge, om kundens bil holder på arbejdspla­dsen, eller en erhvervsre­gistreret bil holder ved skadelidte­s bopael.

Det er et brud på bekendtgør­elsen, og Finanstils­ynet har derfor bedt de fem selskaber forklare, hvad oplysninge­rne kan blive brugt til.

Selskabern­e blev også bedt om at give eksempler på, hvilke oplysninge­r der kan indgå i en sag, når de har foretaget lokalitets­tjek.

Forsikring & Pension udarbejded­e første gang et kodeks i 2011. Det blev revideret i 2013, 2016 og 2020. I 2021 trådte bekendtgør­elsen om undersøgel­ser foretaget af forsikring­sselskaber i kraft. Forsikring­sansatte, der udfører overvågnin­g, skal have en certificer­ing.

Købstaeder­nes Forsikring har ifølge Finanswatc­h aendret sine procedurer efter Finanstils­ynets påtale.

 ?? ?? Forsikring­sselskaber­ne tjekker i visse tilfaelde, om en skadelidt kundes bil holder på hans eller hendes arbejdspla­ds. Arkivfoto: Stine Schjøtler
Forsikring­sselskaber­ne tjekker i visse tilfaelde, om en skadelidt kundes bil holder på hans eller hendes arbejdspla­ds. Arkivfoto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark