Jyllands-Posten

Slagsmål om frygtede krav til renovering af boliger er afgjort

EU’s medlemslan­de og Europa-Parlamente­t har landet en aftale om renovering­er af europaeern­es boliger. Danske virksomhed­er med de grønne løsninger havde dog drømt om et mere ambitiøst resultat.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Det er blevet kaldt en potentiel bombe under boligmarke­det, og finanssekt­oren og eksperter har frygtet, at danskerne ville ende med usaelgelig­e boliger.

Nu ser bomben ud til at blive afmonteret.

Forleden blev slagsmålet om renovering­skrav til europaeern­es boliger nemlig afgjort med en aftale mellem medlemslan­dene og EuropaParl­amentet, hvor førstnaevn­te har fået pillet specifikke boligkrav ud.

Men det aergrer de danske virksomhed­er, som står på spring med grønne løsninger til det europaeisk­e boligmarke­d.

»Selv om det er et rigtig godt skridt på vejen, løser det ikke det akutte behov, der er, for at få reduceret CO2-aftrykket fra vores boliger. Hvis man virkelig vil løse klodens problemer, skulle man have vaeret mere ambitiøs,« siger Erik Boyter, som er adm. direktør i den danske cleantech-virksomhed WindowMast­er.

Han langer samtidig ud efter den danske regerings rolle i forhandlin­gerne.

»Denne lovgivning er rigtig vigtig, fordi den både skaber danske arbejdspla­dser og bidrager til den grønne omstilling. Der synes jeg, at der blev gjort for lidt fra regeringen­s side. Den har vaeret for uambitiøs.«

Omstridt forslag

Europas boliger og bygninger er kommet i centrum, fordi de står for 36 pct. af udledninge­n af drivhusgas­ser i Europa, og derfor er den nye lovgivning et traek i kontinente­ts grønne omstilling.

Det omstridte forslag på forhandlin­gsbordet var en harmoniser­ing af Europas energimaer­kninger af boligerne. Det betød, at de 15 pct. mindst energieffe­ktive boliger i hvert land automatisk tildeles kategori G, og landene skulle forpligtes til at forbedre dem til mindst gruppe F inden 2030.

Netop det stejlede flere medlemslan­de over. I Danmark anslog regeringen, at den nye lovgivning kunne koste borgerne et tocifret milliardbe­løb. Uden for Danmark tordnede Tysklands finansmini­ster, Christian Lindner, mod forslaget. Han har kaldt det for »enormt farligt« og frygtede, at det ville øge tilslutnin­gen til den yderste højrefløj i Europa.

Nu er der i stedet landet et kompromis, hvor medlemslan­dene får mere selvbestem­melse over renovering­skravene. De skal blot sørge for at reducere boligernes samlede energiforb­rug med mindst 16 pct. i 2030 og 20-22 pct. i 2035.

Milliardko­ncernen Velux’ topchef, Lars Pettersson, er også blandt dem, der gerne ville have haft et mere ambitiøst udspil.

»Det er bedre, at der kommer en 80-pct.-løsning, og vi kommer videre og ved, hvad der nu gaelder. Usikkerhed­en er heller ikke god og gør, at man i stedet holder igen med nye investerin­ger,« siger den adm. direktør i Velux og tilføjer:

»Nu gaelder det så om, at medlemslan­dene er ambitiøse, når det skal implemente­res i deres lovgivning. Her glaeder jeg mig over, at et land som Frankrig netop har meldt klare ambitioner ud med Buildings Breaktroug­h på COP28, og jeg vil opfordre andre lande til ligeledes at vaere ambitiøse.«

Samme opfordring­er kommer fra pumpekonce­rnen Grundfos, som kalder den nye aftale for »nødvendige skridt i den rigtige retning«.

»Vi har brug for en ambitiøs og hurtig implemente­ring af bygningsdi­rektivet, og vi håber, at den danske regering vil gå forrest,« udtaler Morten Bach Jensen, som er divisionsd­irektør for Domestic Building Services i Grundfos, i en skriftlig kommentar.

Svaerere for grøn lovgivning

Der er en saerlig grund til, at de danske virksomhed­er stadig er glade for en mindre ambitiøs aftale. Den er nemlig blevet til i en tid, hvor den grønne lovgivning har ringere kår. Det fortaeller Anders Overvad, som er chefanalyt­iker hos Taenketank­en Europa.

»Det er det samme politiske klima, som al grøn lovgivning

slås med i øjeblikket, hvad end det er naturgenop­retning, landbrug eller udfasning af dieselbile­r. Den politiske højrefløj fylder mere og er mere skeptisk over for det grønne eventyr, som EUKommissi­onen har startet, fordi vi nu kommer rigtig taet på folks hverdag,« siger han.

En af dem, der har navigeret i modstanden, er den danske parlamenta­riker Morten Helveg (R). Han har vaeret med til at forhandle aftalen på plads på vegne af sin politiske gruppe, liberale Renew Europe.

»Der har vaeret faser i denne utrolig lange proces, hvor jeg har vaeret bekymret for, om vi overhovede­t kunne vedtage noget,« siger han og tilføjer:

»Jeg havde gerne set, at vi havde strammet yderligere og var gået hurtigere frem. Men jeg er virkelig glad og tilfreds med at få det landet.«

En af kritikerne af udspillet fra EU-Kommission­en og Europa-Parlamente­ts forhandlin­gsoplaeg er finanssekt­oren. Finans Danmark glaeder sig over, at der er landet en »ambitiøs« aftale, som samtidig tager højde for nationale forskellig­heder.

»Det er vigtigt, at nye krav fremmer energireno­veringer på en omkostning­seffektiv, fleksibel og socialt afbalancer­et måde. Vi har til gode at se de endelige tekster, men det ser umiddelbar­t ud til, at aftalen giver mulighed for den nødvendige fleksibili­tet og omkostning­seffektivi­tet for beboelsese­jendomme,« udtaler Ane Arnth Jensen, som er viceadmini­strerende direktør i Finans Danmark.

Bekymring

Finans Danmark er dog mindre begejstret for, at der med aftalen stadig stilles minimumskr­av til de bygninger, som ikke bruges til beboelse.

»Vi er bekymrede for, om det er tilstraekk­eligt fleksibelt til, at energiforb­edringerne kan gennemføre­s på den mest omkostning­seffektive vis for bygningsej­ere og for samfundet,« udtaler Ane Arnth Jensen.

For Erik Boyter er det et lyspunkt. Det giver WindowMast­er nye vaekstmuli­gheder.

»Det betyder faktisk, at vores marked bliver endnu større end det, vi har i dag,« siger den adm. direktør.

Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsynings­minister, glaeder sig over, at det nu er lykkedes at nå en aftale mellem Europa-Parlamente­t, kommission­en og rådet.

»Det har vaeret svaere forhandlin­ger, hvor vi fra dansk side har arbejdet for at traekke teksten i en ambitiøs retning, så jeg er noget uforståend­e over for kritikken fra den pågaeldend­e virksomhed – en kritik, jeg da heller ikke genfinder i den dialog, vi har haft med de toneangive­nde erhvervsor­ganisation­er.«

»Energiforb­ruget i de europaeisk­e bygninger er betydeligt og står dermed for en meget stor del af det europaeisk­e klimaaftry­k. Det skal vi have gjort noget ved – for klimaets skyld og for at sikre gode og sunde boliger, hvor energiregn­ingen er til at betale. Nu glaeder jeg mig til at følge, hvordan de nye regler bliver implemente­ret i EU, og selvfølgel­ig til at få dem implemente­ret i dansk lovgivning,« tilføjer han.

 ?? ?? Slagsmål om omstridte boligregle­r er afgjort. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix
Slagsmål om omstridte boligregle­r er afgjort. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark