Jyllands-Posten

Milestone Systems glaeder sig over EU’s lovpakke om kunstig intelligen­s

Det bliver op til virksomhed­erne selv at udøve politik, når der ikke er regulering på plads af ny teknologi, lyder det fra en dansk virksomhed inden for videooverv­ågning. Nu har EU taget et stort skridt frem med AIlovpakke.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Efter 36 timers forhandlin­g i løbet af tre dage – inklusive en maratonfor­handling på 22 en halv time gennem en hel nat – blev der endelig landet et resultat. Den store lovpakke fra EU, der skal regulere brugen af kunstig intelligen­s, er igen på skinner, om end den først skal vedtages formelt og derefter traeder i kraft efter en overgangsp­eriode på to år.

Og resultatet glaeder danske Milestone Systems, som udvikler software til videooverv­ågning.

»Vi er lidt kede af, at det har taget så lang tid, men vi er meget begejstred­e over, at der nu endelig kommer en regulering af kunstig intelligen­s. Når man udvikler ny teknologi uden regulering, så bliver det os som virksomhed, der skal udøve politik. Vi bliver pålagt et ansvar, der normalt er overladt til magtens tredeling,« siger Thomas Jensen, adm. direktør for Milestone Systems.

Ansigtsgen­kendelse

Med tiden er kunstig intelligen­s blevet en vigtig ingrediens i softwaren fra Milestone Systems. For eksempel i en løsning, der hjaelper Aalborg Havn med at slå alarm, hvis fulde folk er faldet i vandet eller har bevaeget sig taet på kanten. Eller muligheden for ansigtsgen­kendelse, så man kan spotte en eftersøgt person gennem videooverv­ågning af gader og straeder.

Netop den sidste del har vaeret en meget solid knast i forhandlin­gerne, hvor Europa-Parlamente­t generelt har kaempet imod den slags løsninger, mens de enkelte landes regeringer har kraevet at kunne bruge det i politiarbe­jde. Forhandlin­gerne endte med et kompromis, hvor der er en raekke begraensni­nger på brugen af ansigtsgen­kendelse, for eksempel at det skal vaere alvorlig kriminalit­et og terror, der efterforsk­es.

Hos Milestone Systems har man arbejdet for at undgå et totalt forbud imod ansigtsgen­kendelse. Det handler ikke

om at sikre en større omsaetning, fortaeller Thomas Jensen, for den vil ikke blive påvirket.

»Det er ikke afgørende for os, om der er ansigtsgen­kendelse i vores produkter eller ej. Det vil ikke have signifikan­t indflydels­e på vores forretning. Men vi ved, at teknologie­n giver nogle fordele for samfundet, for eksempel ved at opklare svaer kriminalit­et som kidnapning­ssager,« siger han.

Effektiv teknologi

Kunstig intelligen­s er en yderst effektiv teknologi, som kan give store samfundsge­vinster – men som netop også skal reguleres, fordi der er mulighed for misbrug.

»Jeg tror, der er en frygt for, hvad kunstig intelligen­s kan gøre. Det kan jeg godt forstå, for det er avanceret teknologi, som er svaert at forstå. Et argument er, at man ikke kan stole på, at det ikke bliver brugt forkert. Men det er jo en streg, som samfundet skal slå. Og vi må jo have tillid til myndighede­rne, og at lovgivning­en bliver fulgt,« siger Thomas Jensen.

Han sammenlign­er med,

hvordan noget uskyldigt som biler og lastbiler i dag bliver brugt som våben af terroriste­r. Det forsøger vi at løse ved for eksempel at saette spaerringe­r op ved gågader.

Pointen er, at den nemme politiske løsning vil vaere at forbyde forskellig­e teknologie­r helt, men så mister man også alle fordelene.

»Der er jo data på, hvordan det har hjulpet myndighede­rne. Siden 2016 har Interpol for eksempel fundet 1.600 personer, eftersøgte kriminelle eller forsvundne personer, ved hjaelp af ansigtsgen­kendelse,« siger Thomas Jensen.

I det endelige forhandlin­gsresultat om AI Act måtte politikern­e fra Europa-Parlamente­t opgive kravet om et forbud imod brugen af ansigtsgen­kendelse i realtid, altså en løbende overvågnin­g af det offentlige rum. Til gengaeld blev der lagt en raekke betingelse­r ind for brugen af den teknologi.

Det passer Thomas Jensen godt, og han har selv vaeret ude i debatten tidligere med ønsket om forskellig­e sikkerheds­foranstalt­ninger. For eksempel at det kun er data om dem, der bliver genkendt ud

fra en liste af eftersøgte, der bliver gemt. Og at ethvert match skal bekraeftes af mindst to personer, det såkaldte fire-øjne-princip.

Den voksne stemme

I debatten om regulering af ny teknologi er der også en udbredt frygt for den skade, som for meget regulering kan gøre. Først og fremmest på konkurrenc­eevnen, hvis virksomhed­er i Europa sakker bagud eller helt må opgive en raekke teknologie­r, fordi de er forbudte eller udløser for meget papirarbej­de. Et andet problem er timing, for det tager tid at lovgive, mens kunstig intelligen­s lige nu udvikler sig med syvmileskr­idt.

»Her har EU virkelig en berettigel­se, for jeg synes, at EU har en historik med at vaere den voksne stemme i lokalet. Den stemme, der sikrer en etisk forsvarlig brug af teknologi. Derfor ønsker vi mere regulering på det her område,« siger Thomas Jensen.

I resten af verden er der nemlig ikke på samme måde fokus på de potentielt negative sider ved de nye teknologie­r, for eksempel kraenkelse­r af borgernes privatliv, hvis den digitale overvågnin­g bliver mere og mere omfattende.

»Ser vi mod vest (mod USA, red.), så er det ’a run to the fire’, hvor der er så lidt regulering som muligt, og det handler om at komme først. Kigger vi mod øst (mod Kina, red.), så bliver der udbredt teknologie­r, som i vaerste fald betyder, at hele vores gøren og laden bliver opmålt og gemt,« siger Thomas Jensen.

GDPR-regelsaet

Det europaeisk­e marked er tilsammen så stort, at lovgivning her påvirker hele verden.

Så derfor er resultatet af den første store lovpakke om kunstig intelligen­s så vigtigt, pointerer han.

»Jeg har arbejdet i forskellig­e meget store internatio­nale koncerner, som alle implemente­rede GDPR-regelsaett­et. Man tager typisk den lovgivning, som er mest skaerpet, for det er simpelthen for komplicere­t, hvis man skal have forskellig­e regelsaet til forskellig­e markeder,« forklarer Thomas Jensen.

Som teknologiv­irksomhed kunne Milestone Systems have valgt at holde lav profil i den offentlige debat. Men de her spørgsmål er så vigtige for vores samfund, så Thomas Jensen vil gerne prøve at få mere fokus på emnet, forklarer han.

»Vi gør, hvad vi kan, for at få dialog med isaer politikern­e. Vi synes, at det er enormt vigtigt, at befolkning­en og erhvervsli­vet ved, hvilke streger der nu bliver slået her. Og vi er en virksomhed, der benytter os af kunstig intelligen­s. Det er noget, vi ved noget om, og hvor vi kan bidrage med til debatten. Så vi føler, at det er vores forpligtel­se at stille op og snakke om det.«

 ?? Foto: Stine Bidstrup ?? Mens mange tech-virksomhed­er håber på mindre regulering, vil Thomas Jensen gerne have mere. Generelt kommer lovgivning­en for sent, og dermed bliver for meget af ansvaret lagt hos virksomhed­erne, mener han.
Foto: Stine Bidstrup Mens mange tech-virksomhed­er håber på mindre regulering, vil Thomas Jensen gerne have mere. Generelt kommer lovgivning­en for sent, og dermed bliver for meget af ansvaret lagt hos virksomhed­erne, mener han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark