Jyllands-Posten

Nederlag i retten kan tvinge Google til at betale app-udviklere bedre

Spilgigant­en Epic Games vandt sin klagesag over Google, og det kan få store konsekvens­er på markedet for apps. Men sagen er langtfra slut, og Apple kan blive tvunget samme vej.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Er det et ulovligt monopol, at man skal downloade sine apps fra Googles Play-butik, hvis man har en Android-telefon?

Ja, har en amerikansk domstol nu afgjort. Og dermed har spilfirmae­t Epic Games nu langt om laenge vundet en sejr i en saga, der straekker sig over mange år. Mandag aften dansk tid lød dommen, at Google på ulovlig vis har forhindret konkurrenc­e på markedet for apps til Android.

»Dagens afgørelse er en sejr for alle app-udviklere og forbrugere kloden rundt. Den beviser, at Googles praksis omkring app-butikken er ulovlig, og at Google misbrugte sit monopol til at opkraeve eksorbitan­te gebyrer, bremse konkurrenc­e og reducere innovation,« lød det i en officiel melding fra Epic Games.

Dommen er det foreløbige højdepunkt i en kamp, som ikke bare Epic Games har kørt med mottoet ”Befri Fortnite”, men også mange andre app-udviklere har forsøgt at rejse imod Google og Apple. De to selskaber kontroller­er nemlig de apps, vi kan have installere­t på Android- og iPhone-telefoner.

Apple lancerede sin App Store i 2008 med en forretning­smodel, hvor 30 pct. af omsaetning­en på apps gik til Apple. Det koncept kørte Google videre med på Android-fronten, og med nogle få undtagelse­r og rabatter skal app-udviklere derfor betale en del af deres indtaegter videre til Apple og Google, hvis appen er købt via mobilen.

Kampagne mod giganter

Epic Games står bag et af verdens mest populaere computersp­il, Fortnite, som blev et kaempehit i 2018 og primaert giver indtaegter gennem salg af tilbehør eller tøj til en spilfigur. Men Epic Games naegtede i mange år at lancere spillet på Android eller iPhone, fordi naesten en tredjedel af indtaegter­ne så ville gå til Google og Apple.

I stedet valgte Epics direktør og stifter, Tim Sweeney, at køre en stor kampagne imod tech-giganterne og laegge sag an for monopolmis­brug. Sagen mod Apple tabte han i første omgang, men den er anket. Men i sagen mod Google kom juryen altså frem til, at Google har handlet i strid med konkurrenc­elovene og aktivt bekaempet alternativ­er til Play-butikken.

Det er faktisk paradoksal­t, at det blev sagen imod Google, som førte til sejr for Epic Games, for på Android-platformen kan man altid vaelge at installere en app uden om Googles egen butik. Det er helt umuligt på en iPhone, hvor Apple har forbudt apps, der ikke kommer fra Apples App Store.

Omvendt gav det mulighed for, at Apple kunne bruge tekniske argumenter for, at det kun måtte vaere apps, som Apple aktivt har godkendt, der må køre på en iPhone. For eksempel af hensyn til sikkerhed og brugerens privatliv.

Google kunne ikke bruge disse argumenter, da det jo er tilladt at installere fra andre kilder – om end besvaerlig­t. Og da der netop findes alternativ­er, kunne retssagen tage udgangspun­kt i de tiltag fra Google, der skulle begraense brugernes adgang til alternativ­e app stores. Google blev også dømt for at have koblet betalingst­jenesten Google

Pay med Googles app-butik.

Argumenter­ne fra Googles advokater var omvendt, at Google faktisk har saenket betalingen, fordi 60 mio. Android-brugere hvert år skifter til iPhone. Det gør man ikke, hvis man er et monopol, sagde advokatern­e ifølge The Guardian.

Spaending

Dommen mod Google vil også blive anket, så den kan stadig nå at ende et helt andet sted. Men i første omgang vil domstolen i januar melde ud, hvilke konsekvens­er dommen konkret skal have for Googles Play-butik og betalingen, der bliver opkraevet hos app-udviklere.

Denne afgørelse vil blive fulgt med spaending kloden rundt, da den kan få betydning for app-udviklere og softwarese­lskaber generelt. Bliver Google for eksempel tvunget til at saenke den andel, der skal betales af omsaetning­en, er det penge direkte på bundlinjen hos verdens mange app-udviklere.

Elon Musk ønskede Tim Sweeney tillykke på det sociale medie X, og Tim Sweeneys kommentar lød: ”Videre mod Cupertino” – som er der, Apples hovedkvart­er ligger.

I en tidligere kamp i samme kategori spillede den danske it-stjerne David Heinemeier Hansson en hovedrolle, og han fik i en raekke rasende udbrud på Twitter beskyldt Apple for at vaere gangstere, der bruger perverse mafiametod­er.

Hans selskab, Basecamp, lancerede nemlig en ny emailtjene­ste, men Apple ville ikke godkende selskabets app til iPhone, fordi betalingen ikke gik igennem Apples system, hvor Apple tager 30 pct. Det endte med et kompromis, hvor David Heinemeier Hansson måtte lancere en gratis version af appen for at leve op til Apples regler.

 ?? ?? Fortnite blev et af verdens mest populaere spil, men kunne i mange år ikke spilles på iPhone eller Android, fordi selskabet bag var rasende over den betaling, Apple og Google opkraevede. Illustrati­on: PR
Fortnite blev et af verdens mest populaere spil, men kunne i mange år ikke spilles på iPhone eller Android, fordi selskabet bag var rasende over den betaling, Apple og Google opkraevede. Illustrati­on: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark