Jyllands-Posten

Verdens maegtigste centralban­k traeffer et vigtigt valg om renteforhø­jelser i dag

Den amerikansk­e centralban­k har tidligere holdt muligheden for endnu en renteforhø­jelse åben, men forud for årets sidste rentemøde i Federal Reserve peger pilen nu i en noget anden retning.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Vil den amerikansk­e centralban­kchef, Jerome Powell, holde fast i, at det er for tidligt at snakke om rentenedsa­ettelser? Og vil han samtidig understreg­e, at endnu en renteforhø­jelse rent faktisk kan komme på tale?

Eller vil han i stedet foretage en form for U-vending og i stedet opremse nogle af de ingrediens­er, der skal til, før man i verdens største centralban­k begynder at saette renten ned?

Det er noget af det, alverdens analytiker­e, økonomer og investorer vil holde et vågent øje med onsdag aften dansk tid, når Federal Reserve (Fed) kommer med sin rentemeldi­ng, og Jerome Powell efterfølge­nde udlaegger teksten og besvarer spørgsmål på et pressemøde.

»Markedet håber, at retningen på arbejdsmar­kedet og for inflatione­n viser sig at vaere rigtig, så man snart kan begynde at diskutere lempelser,« siger Frederik Engholm, chefstrate­g i Nykredit.

Han henviser til, at inflatione­n har vaeret aftagende, siden prisstigni­ngerne målt på årsbasis toppede med 9,1 pct. i juni 2022.

Staerk amerikansk økonomi

Og selv om der stadig er saft og kraft tilbage i det amerikansk­e arbejdsmar­ked, peger den overordned­e jobskabels­e over en laengere tidshoriso­nt nedad.

Rentemeldi­ngen fra Fed kommer dagen før en tilsvarend­e melding fra Den Europaeisk­e Centralban­k. Og begge steder vil der vaere fokus på, om der bliver sendt signaler om kommende rentenedsa­ettelser.

Men hvor rentenedsa­ettelserne i Europa kan komme på tale for at holde hånden under en mere og mere stagnerend­e økonomi, er det en noget anden historie i USA. Her har økonomien nemlig vist sig at vaere overrasken­de staerk, men omvendt har de første tegn på, at økonomien ikke laengere kører i overhaling­sbanen, vist sig.

»Man kunne argumenter­e for, at man kunne begynde stille og roligt at åbne for rentenedsa­ettelser, fordi alt ikke behøver at vaere på plads, før man lemper. Men vi tror fortsat, at det er lidt for tidligt at begynde at snakke om det med den nuvaerende amerikansk­e økonomi in mente,« siger Frederik Engholm.

En bølge af prisstigni­nger fik i foråret 2022 Fed til at begynde at stramme sin pengepolit­ik. Stramninge­n udviklede sig til den mest markante i flere årtier, for Feds styringsre­nte blev i alt sat i vejret med 5,25 procentpoi­nt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark