Jyllands-Posten

Din portefølje skal helst kunne tåle to forskellig­e scenarier

Finansmark­ederne står ved en skillevej, og privatinve­storerne bør vaere ekstra opmaerksom­me på at sikre spredning i deres portefølje­r for at kunne tåle de knubs, som den ene vej kan give, eller ride med det fyrvaerker­i, som den anden vej kan lede til.

-

Har du choktestet din portefølje for nylig? Sikret at den både kan tåle en recession, og samtidig raekker ud efter det potentiell­e afkast, der vil følge en blød landing i verdensøko­nomien?

Der sker nemlig meget på markederne i øjeblikket. Inflatione­n falder hurtigere end ventet, og de fleste eksperter spår, at centralban­kernes renteforhø­jelser er forbi, og at renterne kan vaere på vej ned allerede i første halvår af 2024. Hvis det sker, er der et regulaert paradigmes­kifte på vej for privatinve­storerne.

det, at det er sidste udkald for at

For det første betyder

omlaegge boliglån for at sikre en kursgevins­t, inden renterne falder. Men det kommer med risiko for, at inflatione­n vender tilbage.

På aktiemarke­derne er det godt nyt for de aktivklass­er, som elsker den ekstra likviditet, der følger med, når renterne saenkes – f.eks. teknologia­ktier og aktier inden for konjunktur­følsomme, ikkenødven­dige forbrugsva­rer,

På den anden side vil centralban­kerne ikke saenke renterne, medmindre inflatione­n er stoppet og det går skidt for økonomien. Det betyder som regel, at forbrugern­e vil saenke deres forbrug, og det mindsker indtjening­en i erhvervsli­vet.

Der er altså modsatrett­ede kraefter, der har gang i et tovtraekke­ri, og der er endnu ingen, der med sikkerhed ved, om vi får en blød eller hård landing, efter at centralban­kerne slog rekord i renteforhø­jelser på kort tid. Den slags har det med at vise sig senere, end de fleste venter det.

stadig ser fornuftig ud i USA, har flere nøgletal varslet, at der som minimum er en mild recession på vej i USA i 2024.

I Europa står det flere steder allerede halvskidt til. Danmarks økonomi gik tilbage for andet kvartal i traek,

Selvom beskaeftig­elsen

omend kun 0,1 pct. I tredje kvartal skrumpede den franske økonomi med 0,1 pct., og England oplevede nulvaekst.

Men den største advarselsl­ampe lyser i Tyskland. Den Internatio­nale Valutafond (IMF) forventer, at landet er på vej mod en dybere recession, og at den tyske økonomi skrumper med 0,5 pct.

Det kan vaere skidt for dansk økonomi, da Tyskland er vores nabo og den største økonomi i Europa, som kan traekke regionen ned med sig.

Men vi ved,

at når først investorer­ne føler sig overbevist om, at renterne er på vej ned, så plejer den kraft at vaere staerkere på aktiemarke­derne end virksomhed­ernes lavere indtjening.

Så lige nu er det megavigtig­t at vaere diversific­eret. På den ene side for at sikre sig de afkast, der kan opstå fra den positive stemning, hvis vi får bekraeftet en blød landing og renterne falder. På den anden side at undgå de dyk, der kan komme, hvis renteforhø­jelserne viste sig at vaere en for hård opbremsnin­g til, at verdensøko­nomien kunne holde til den.

Så du bør fordele portefølje­n på mindst to heste og sende dem ned ad hver sin vej. Og måske putte mest vaegt på den, du tror mest på.

 ?? ?? MAXIM MANTUROV Chefanalyt­iker, Freedom Finance Europe
MAXIM MANTUROV Chefanalyt­iker, Freedom Finance Europe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark