Jyllands-Posten

Topchef blev mobbet som dreng – nu går han op i ligevaerd, tillid og sammenhold

Jesper Hjulmand har stået i spidsen for en historisk vaekstrejs­e, hvor et lille energisels­kab i en stationsby på 20 år er blevet en gigant. Han bor i en villa lige ved siden af sit arbejde.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Jesper Hjulmand kan inden for murene på Andels grund i stationsby­en Svinninge i Vestsjaell­and spadsere de 50 meter fra sin tjenestebo­lig til sit arbejde og kontor på en asfaltsti. Naermest som en navlestren­g binder stien ham sammen med livsvaerke­t.

Hans tjenestebo­lig med sort tag og hvidkalked­e mure minder om en gård af den slags, som en praest i tjeneste råder over naer kirke og taet på sognets børn.

Jesper Hjulmands gang på stien vil vaere rank, og silhuetten slank. Hvilket vil afsløre en fortid som reserveoff­icer. Til gengaeld slører hans statur en barndom, hvor topchefen for Danmarks største energisels­kab blev mobbet for at vaere klassens tykke dreng.

Den oplevelse har formet Jesper Hjulmands livssyn. Det fortalte han til magasinet Lederstof, da han i 2022 blev nomineret til årets leder – uden dog at vinde:

»Mobningen har sat sig i mig på den måde, at det har givet mig en urokkelig tro på sammenhold og faellesska­b. Hele mit menneskesy­n baserer sig på ligevaerd, tillid og sammenhold. Uanset hvem vi er, eller hvad vi er her i virksomhed­en, er vi vigtige, og alle skal vaere med.«

En tjenestebo­lig taet på jobbet er en praktisk omstaendig­hed for en mand med lange arbejdsdag­e. Og som praesten, der bor taet på sognebørne­ne, er boligen for Jesper Hjulmand lig med at vaere taet på koncernens ansatte.

Giver meget af sig selv

Han beskrives som en topchef, der i Andel i Svinninge, der ligger mellem Holbaek og Kalundborg, kan finde på at stoppe op og spørge interesser­et ind til et nyt ansigt. For Jesper Hjulmand smelter det private og profession­elle nemlig sammen.

»Det her firma er en del af mig, og jeg er en del af det. Andel, som det hedder, det er mit liv,« har Jesper Hjulmand sagt til Finans.

Han betegnes som en leder, der giver meget af sig selv til sine ansatte. Derfor er de aldrig i tvivl om, hvorvidt hans humør er højt, eller om han har fået det forkerte ben ud af sengen. Det første er efter sigende for det meste tilfaeldet, og man skal ikke vaere mange minutter i samme lokale som den tidligere reserveoff­icer, før man stifter bekendtska­b med hans funklende tandsaet og smittende latter.

Retfaerdig­hedssans er også afgørende for Andels topchef, hvilket kommer til udtryk, når blaesten tager til omkring Andel og energisekt­oren.

Det kan vaere, når energikonc­ernen – igen – kommer i fokus i forbindels­e med mediernes omtale af den såkaldte elkongesag.

Her har medier beskrevet, hvordan energikonc­erner i Danmark soldede andelshave­res kapital vaek på ringe investerin­ger.

Samtidig er det blevet afdaekket, at der har vaeret bonusser på op til 300 mio. kr. til energikøbm­aend i energihand­leren Energi Danmark. Her er Jesper Hjulmand bestyrelse­sformand.

Den haendelse, hvor han for alvor følte sig beklikket på sin retfaerdig­hedssans, er fra 2002.

Dengang havde han sat sig i direktørst­olen i Nordvestsj­aellands Energifors­yning (NVE), forløberen til Andel. Det blev med 120.000 kunder og 300 ansatte dengang betragtet som et undseeligt regionalt energisels­kab.

Han fandt det ufint

Men så meldte det børsnotere­de energisels­kab Nesa sig som køber af NVE. I stedet for at gå direkte til Jesper Hjulmand meldte Nesa blot købstilbud­det ud til fondsbørse­n og leverede 300 mapper til hovedkonto­ret i Svinninge.

Her kunne de ansatte så laese om, hvordan de ville få det som ansat i Nesa.

»Jeg syntes, det var så ufint. Det er simpelthen ikke sådan, man gør. Hvis man vil købe nogen, så ser man dem i øjnene og går ind ad fordøren. Det handler om respekt,« har Jesper Hjulmand sagt til Finans.

Samtidig understreg­ede han, at det drejede sig om forskellig­e selskabsfo­rmer.

Mens Nesa var børsnotere­t, var NVE et andelssels­kab. Det er en selskabsfo­rm, som flugter med Jesper Hjulmands fokus på sammenhold og faellesska­b. Og modstandsk­ampen mod Nesas forsøg på overtagels­e viste sig at laegge kimen til Andel, der grundlaegg­ende er et andelssels­kab.

Jesper Hjulmand endte nemlig med at stå i spidsen for en fusion med det sydsjaella­ndske energisels­kab SEAS. Hvilket, skulle det vise sig, blev begyndelse­n på en konsolider­ingsrejse, der blev kronet med overtagels­e af Ørsteds elnet.

Andel har 2,8 mio. kundeforho­ld og mere end 2.000 ansatte, og med Jesper Hjulmand som topchef er selskabet målt på omsaetning Danmarks største energisels­kab med ambitioner om havvind og gigantiske energiøer.

Var hjemmets hjørnesten

Trods ambitioner, som raekker langt, er det stadig i Svinninge, at Andel har hjemme. Svinninge er en stationsby med under 3.000 indbyggere. På hovedgaden er ingen i tvivl om, hvor Andel har adresse. Hvis man vil naerstuder­e Jesper Hjulmands tjenestebo­lig med adressen NVE 1, skal man til gengaeld ind på energisels­kabets grund. Det er for så vidt ingen overraskel­se, da Jesper Hjulmand, der ikke har ønsket at blive interviewe­t til dette portraet, deler mindre rundhåndet ud af sit privatliv end sin latter.

Han har tidligere oplyst, at det var hustruen, Mette, som var hjemmets hjørnesten, dengang deres voksne børn, Anna og Anders, var små.

 ?? ?? Jesper Hjulmand har som topchef vaeret med på hele rejsen fra NVE til Andel. Arkivfoto: Sofia Busk
Jesper Hjulmand har som topchef vaeret med på hele rejsen fra NVE til Andel. Arkivfoto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark