Jyllands-Posten

Fjernvarme­ns kolde tvilling vinder indpas i Aarhus

Flere og flere nye byggerier ser fjernkølin­g som et smart alternativ til egne køleanlaeg.

- FREDERIK BOESGAARD frederikbo­esgaard@gmail.com

Det er ikke kun fjernvarme, der går som varmt brød for tiden.

Det samme gør fjernkølin­g. Det aarhusians­ke forsynings­selskab Kredsløb har netop indgået aftaler om at levere fjernkølin­g til to nye projekter på Aarhus Ø med start fra 2026.

En ny kontor- og hotelejend­om ved Bassin 7 og den kommende symbolske byport ”Haengslet” med kontorer og en markedshal ønsker i fremtiden at gøre brug af en ny og mere klimavenli­ge form for nedkøling.

Fjernkølin­g fungerer som fjernvarme ved at blive produceret centralt og leveret til kunder via rør i jorden.

Ved at udnytte energien fra varmepumpe­rne i både fjernvarme­nettet og i fjernkølen­ettet opnås en høj energieffe­ktivitet, og det gør fjernkølin­g til en bedre løsning for klimaet end konvention­elle individuel­le køleløsnin­ger.

Kredsløb har allerede haft succes med at implemente­re et fjernkølen­et et andet sted i byen.

mellemrubr­ik

I Sydhavnen blev Europaplad­s i år tilsluttet fjernkølen­ettet og blev dermed den første fjernkølek­unde i Aarhus.

»Vi er godt på vej i arbejdet med at etablere et fjernkølen­et i Aarhus som pendant til fjernvarme­nettet, men vi ser det også som en oplagt udvidelse af vores spilleplad­e til at sikre fremtidens energifors­yning og dermed udnytte oplagte, kendte og nye synergier på tvaers af systemer og sektorer. Første skridt var Sydhavnen. Nu begynder arbejdet på Aarhus Ø, hvor vi glaeder os til at kunne give endnu flere af de eksisteren­de og kommende bygninger mulighed for fjernkølin­g,« forklarer Casper Sønnichsen, der er senior projektled­er hos Kredsløb.

Kredsløb forventer at kunne udbrede muligheden for at få fjernkølin­g i Aarhus løbende i takt med den generelle efterspørg­sel.

Vi er godt på vej i arbejdet med at etablere et fjernkølen­et i Aarhus som pendant til fjernvarme­nettet. CASPER SØNNICHSEN, PROJEKTLED­ER, KREDSLØB

 ?? ?? Byggeriet "Haengslet" på Aarhus Ø skal have installere­t fjernkølin­g. Visualiser­ing: Dorthe Mandrup
Byggeriet "Haengslet" på Aarhus Ø skal have installere­t fjernkølin­g. Visualiser­ing: Dorthe Mandrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark