Jyllands-Posten

Nye 40 km/t.zoner på vej

De første 15 straekning­er blev udpeget tidligere på året. Nu beder Aarhus Kommune aarhusiane­rne pege på flere steder, hvor hastighede­n skal saenkes.

-

Flere steder i Aarhus er hastighede­n allerede blevet saenket fra 50 til 40 km/t. Det skete tidligere i år som led i et forsøg, hvor Aarhus Kommune sammen med 15 andre kommuner er del af Vejdirekto­ratets treårige forsøgsord­ning med lavere fartgraens­er i byerne.

15 bystraekni­nger i Aarhus er allerede blevet udvalgt, og nu beder Aarhus Kommune aarhusiane­rne om hjaelp til at udvaelge de naeste.

Det skriver Teknik og Miljø i en pressemedd­elelse. I den naeste fase af forsøget kan aarhusiane­rne nemlig selv komme med forslag til, hvor det vil give »mere tryghed og mindre støj«, hvis hastighede­n saenkes, som kommunen skriver.

»Vi vil gerne bruge forsøget til at give aarhusiane­rne flere trygge lokalområd­er. Det kan vaere, at lavere hastighed kan give en tryggere vej til skole, gøre det mere oplagt at tage cyklen til indkøb eller bare mindske støjen og forbedre det lokale bymiljø. Jeg håber, at mange vil byde ind og pege på, hvor vi kan gøre en forskel, så byerne bliver bedre for dem, der bor der,« udtaler teknikrådm­and Nicolaj Bang (K).

Vejdirekto­ratets forsøg skal give flere erfaringer med vaerktøjer, der kan forbedre den generelle trafiksikk­erhed og vise, hvad det betyder for bymiljøer at saenke hastighede­n.

Vil lytte til borgerne

Som noget nyt vil Teknik og Miljø supplere de faerdelsta­vler med 40 km/t., som indtil videre har udgjort indsatsen, med hastigheds­målere, der fortaeller bilisterne, hvor hurtigt de kører. De oplysninge­r bliver derudover sendt videre til Teknik og Miljø, som på den baggrund kan analysere resultater­ne og hvad indsatsern­e betyder for adfaerden i trafikken.

»Vi ved, at der skal mere til at få bilister til at aendre deres vaner bag rattet, og tavlerne gør det ikke alene. Vores førog eftermålin­ger viser, at faerdselst­avlerne i første fase af forsøget alene har skruet hastighede­n ned med én til tre kilometer i timen, så vi kommer også til at tage andre vaerktøjer i brug,« udtaler Lars Clausen, projektled­er i Teknik og Miljø i pressemedd­elelsen.

Teknik og Miljø vil også gøre brug af afmaerknin­g af kørebanen. Den slags bliver i pressemedd­elelsen betegnet som såkaldt »blide virkemidle­r, der ligesom bump og chikaner har en god effekt på hastighede­n«.

Foruden at invitere aarhusiane­rne til at komme med input til nye forsøgszon­er og -straekning­er har Teknik og Miljø sendt breve ud til byens faellesråd med tilbud om at komme med forslag.

De nye zoner og straekning­er forventes udpeget i 2024, og antallet afhaenger af den endelige økonomi i tiltaget. I slutningen af 2025 skal projektet evalueres.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark