Jyllands-Posten

Ekspert: Rådmand har gjort det svaerere for sig selv

Tillid er afgørende i det kriminalpr­aeventive arbejde. Men den har socialrådm­anden i Aarhus ødelagt, mener en forsker i SSP-samarbejde. Rådmanden er uenig.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID Esben.L.Mikkelsen@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Aarhus Kommune vil have en kriminel familie med sociale foranstalt­ninger for 64 mio. kr. i bagagen på rette køl. Men den ansvarlige rådmand på området, Anders Winnerskjo­ld (S), har kun gjort tingene endnu svaerere for sig selv.

Det mener Tina Wilchen Christense­n, der er er antropolog på Aarhus Universite­t og har forsket i bl.a. SSPsamarbe­jde og antiradika­lisering.

»Jeg synes, det er problemati­sk. Tillid er 100 pct. afgørende for den sociale forandring, der skal til. Men når myndighede­rne beskriver én af relativt få familier, og der kan opstå tvivl om, hvilken det er, så vil familierne formentlig ikke have med myndighede­rne at gøre,« siger hun.

På baggrund af en relancerin­g af Aarhus Kommunes kriminalpr­aeventive arbejde for at styrke indsatsen mod familier med en omfattende kriminel løbebane – såkaldt slaegtsbas­eret kriminalit­et – praesenter­ede socialrådm­and Anders Winnerskjo­ld (S) tirsdag morgen et eksempel.

Vold og psykisk sygdom

Siden 2009 har en familie med under 10 medlemmer bestående af far, mor og børn haft 90 anbringels­er uden for hjemmet og 40 forebyggen­de foranstalt­ninger. Den samlede pris er endt på 64 mio. kr., lyder socialforv­altningens opgørelse. Et beløb, som kun daekker sociale indsatser. Familien fylder samtidig massivt hos politiet. Anders Winnerskjo­ld har ikke beskrevet familien naermere af hensyn til personerne­s anonymitet, men har forklaret, at der findes over 10 kriminelle familier i Aarhus med en lignende historik.

Tina Wilchen Christense­n kender ikke den pågaeldend­e familie, men vil ud fra beskrivels­en mene, at den har alvorlige og mange tunge belastning­er.

»Det kan vaere alt fra alkoholism­e til psykisk sygdom, måske kombinatio­nen af begge dele, posttrauma­tisk stress, vold i familien, mindre begavede børn, manglende overskud, manglende indsigt i, hvad opdragelse er, og måske en kombinatio­n af det hele. Der er rigtig mange muligheder,« siger hun.

Men ligegyldig hvilke problemer familiemed­lemmer har, er det ifølge Tina Wilchen Christense­n afgørende for det kriminalpr­aeventive arbejde, at folk selv er motiverede for forandring. Der skal vaere en selverkend­else af, at livet ikke kan fortsaette på samme måde for at vaere åben for hjaelp.

»Nu kender jeg ikke familien, men jeg vil tro, at den i forvejen nok ikke har vildt stor tillid til det offentlige. Og nu viser det sig, at de risikerer at blive peget ud af myndighede­rne,« siger hun og vurderer, at anonymiser­ingen af familien er underordne­t, da samtlige familier med samme historik i Aarhus vil føle sig ramt.

Prøvet alt muligt

Anders Winnerskjo­ld understreg­er, at kommunen har sagt, at familien er på »under 10« personer netop for, at den ikke kan identifice­res. Han ved ikke, om udmeldinge­n risikerer at skabe mistillid til myndighede­rne.

»Jeg har mistet tilliden til nogle af de her familier, som jo åbenlyst ikke vil spille efter de gaengse spilleregl­er. Der skal en tillidsbas­eret indsats til, det kommer vi fortsat til arbejde med. Men der må også vaere konsekvens­er og sanktioner. Det er jo ikke småbeløb, vi taler om, og jeg skal også kunne forsvare, at vi som samfund bruger så mange penge.«

Forelagt den kritik, at udpegninge­n af familien vil kunne modarbejde den tillidsbas­erede kriminalpr­aeventive indsats, siger rådmanden:

»Jeg deler analysen af, at tillid er helt vildt vigtigt. Det kommer vi også stadig til at arbejde med. Det saerlige her er, at vi har prøvet alt muligt af på nogle af de her familier, hvor problemern­e forgrener sig i stamtraeer­ne. Og der bliver vi jo nødt til at gøre noget andet. Status quo er ikke godt nok.«

Han fortsaette­r:

»Vi bliver nødt til at komme tidligere ind og hjaelpe i de her familier. Det er nødvendigt at handle på det her. Både af hensyn til de børn, vi taler om, men jo også fordi vi bruger alt for mange penge på det her, som kunne vaere brugt på noget andet. Jeg forstår godt pointen, men jeg er simpelthen uenig.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark