Jyllands-Posten

Nye tal viser, hvor der bliver beslaglagt flest køretøjer

Flere politikred­se skiller sig negativt ud, når man sammenlign­er antallet af beslaglagt­e biler med antallet af køretøjer i garagen.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Loven om vanvidskør­sel kan fejre fødselsdag.

I tre år har politiet haft mulighed for at beslaglaeg­ge en bil eller en motorcykel på stedet, hvis der er blevet kørt alt for staerkt, hensynsløs­t eller i voldsomt påvirket tilstand. Det samlede antal naermer sig nummer 3.000. I alt er 2.966 biler, motorcykle­r og lastbiler blevet taget.

Og hvor i landet bliver der kørt mest uansvarlig­t? Det kan man komme med et kvalificer­et bud på, når man ser på antallet af beslaglaeg­gelser i de forskellig­e politikred­se og holder det op imod, hvor mange køretøjer der er indregistr­eret.

Pilen peger på Fyn, Midtog Vestsjaell­and, Sydsjaella­nd og Lolland-Falster, Bornholm og Midt- og Vestjyllan­d. Netop området Midt- og Vestjyllan­d topper med flest antal beslaglaeg­gelser på 388.

»Man kan jo godt se, at nogle politikred­se ligger højere end andre. Og Midt- og Vestjyllan­d ligger forholdsvi­s højt på antallet af beslaglaeg­gelser,« siger Christian Berthelsen, der er politiassi­stent ved Rigspoliti­ets koncernkom­munikation.

Han ser to mulige årsager til, at det er sådan.

»Der er nogle forhold i den politikred­s, eksempelvi­s nogle lange, lige landeveje, hvor man, hvis man har lyst til det, kan komme op og køre over det dobbelte af den tilladte hastighed,« siger Christian Berthelsen.

Han peger også på en anden faktor, som kan spille ind i netop den politikred­s.

»Hvis vi kigger på spirituskø­rsel, ved vi, at Midt- og Vestjyllan­d ligger højt. Det er desvaerre en kultur, som er svaer at komme til livs,« siger Christian Berthelsen.

Promille på 2,34

I en stor national undersøgel­se af spirituskø­rsel i Danmark fra 2021 lå Midt- og Vestjyllan­d højt, kun overgået af Bornholm. Også Bornholm ligger højt på antallet af beslaglaeg­gelser set i forhold til antallet af indregistr­erede biler.

I januar standsede Bornholms Politi en 34-årig mand naer byen Aarsballe, og han fik med det samme beslaglagt bilen, da en alkometert­est viste en promille på 2,34.

Tallene ligger stort set stabilt for de tre år på landsplan med omkring 1.000 beslaglaeg­gelser om året. Målet med loven var at komme vanvidsbil­isme til livs, men indtil videre ser det ikke ud til at have hjulpet.

»Tre år er en relativt kort periode at vurdere nye tiltag ud fra. Normalt siger man, at der skal gå 5-7 år, før man kan se, hvordan nye love virker,« siger Christian Berthelsen.

Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) erkender, at man ikke er kommet vanvidsbil­isme til livs.

»Vanvidskør­sel er foragt for faellesska­bet og for menneskeli­v. Vi kan se på antallet af beslaglaeg­gelser, at stramninge­rne har vaeret helt nødvendige. Men vi er ikke i mål endnu. Det kraever også en adfaerdsae­ndring. Derfor håber jeg også, at reglerne har en afskraekke­nde effekt, så folk taenker sig om en ekstra gang, før de traeder speederen i bund, saetter sig påvirkede ind i bilen eller på anden måde udsaetter andre for fare med deres hensynsløs­e kørsel. Regeringen vil løbende se på muligheden for at skaerpe indsatsen mod vanvidskør­sel,« udtaler Peter Hummelgaar­d i en pressemedd­elelse.

Christian Berthelsen, der har en fortid som motorcykel­betjent, har en klar opfordring til de danske bilister:

»Vi skal også som trafikante­r stramme lidt op og kigge indad. Fordi det handler ikke kun om os selv, når vi sidder bag rattet. Det handler om alle de andre, der bevaeger sig rundt derude i trafikken. Vi skal tage hensyn til hinanden,« siger Christian Berthelsen.

Nordmand kørte 236 km/t

Reglerne indebaerer, at politiet skal beslaglaeg­ge en vanvidsbil­ists køretøj på stedet uanset ejerforhol­d.

Hvis bilen efterfølge­nde bliver endeligt konfiskere­t efter en dom i retten, har politiet mulighed for at bortauktio­nere den, og så vil alle pengene gå til statskasse­n.

Det skete blandt andet for nordmanden Shakhwan Ameen, der i oktober 2021 blev målt til at have kørt 236 km/t på Hirtshalsm­otorvejen i en spritny Lamborghin­i Huracán, som han netop havde købt i Flensborg for 2 mio. norske kroner. Planen var, at bilen skulle med hjem til Stavanger, men på motorvej E39, kort før Hirtshals, blev han stoppet og sigtet for at have kørt 236 km/t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark