Jyllands-Posten

I 2022 gik fire partier til valg med en plan om at afskaffe topskatten. Nu er tallet nul

De Konservati­ve skruer ned for ambitioner­ne om at fjerne topskatten, som ved det seneste valg var et af partiets største valgløfter. Det fortaeller partiet nu.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Ved det seneste valg var det største skatteløft­e fra De Konservati­ve, at partiet ville afskaffe topskatten.

På Egelund Slot sagde partiets davaerende formand, Søren Pape Poulsen, i august 2022, at topskatten var »marineret i misundelse« og fremlagde en plan, der skulle fjerne topskatten fuldt og helt.

Men De Konservati­ve har skruet ned for ambitioner­ne om at fjerne topskatten, fortaeller partiet nu efter flere dages forsøg på at finde ud af, hvad dets standpunkt er i dag.

Dermed er situatione­n, at der ikke laengere er nogen opstilling­sberettige­de partier, der går til valg på en plan om at afskaffe topskatten. Til sammenlign­ing var der hele fire af den slags partier i 2022.

Alt det viser sig, da Jyllands-Posten graver sig ned i spørgsmåle­t om den måske mest omdiskuter­ede personskat i kongeriget:

En vaeksthaem­mende misundelse­sskat, siger modstander­e.

En socialt retfaerdig skat, som sikrer, at de bredeste skuldre baerer det tungeste laes, mener tilhaenger­e.

Fire partier bag afskaffels­e

Ved det seneste valg den 1. november 2022 gik både Liberal Alliance, Konservati­ve, Moderatern­e og Nye Borgerlige til valg på at fjerne topskatten, men nu er iveren efter en total afskaffels­e mere eller mindre forduftet.

Der er fortsat visioner og drømme om en afskaffels­e på laengere sigt, men ikke konkrete, finansiere­de forslag, som vaelgerne kan saette kryds ved til naeste valg.

Det seneste kapitel i sagaen om topskatten begyndte i sidste uge, da Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, i et stort interview med Jyllands-Posten sagde, at partiet naeste gang ikke går til valg på at afskaffe topskatten. LA’s 2035-plan, som blandt andet afskaffede topskatten helt og skar 10 pct. i den offentlige sektor, laegges i graven.

I stedet går partiet til valg på en fireårspla­n, der halverer topskatten. LA vil fortsat principiel­t afskaffe topskatten, men det er altså hverken noget, som partiet har en finansiere­t plan for eller går til valg på:

»Nej, vi går til valg på det, vi har finansieri­ng til på fire år, og det er at nå halvvejs med at få afskaffet topskatten,« sagde Alex Vanopslagh.

Hurtigt svar fra M

Efter udmeldinge­n fra LA går Jyllands-Posten i gang med at finde ud af, om der overhovede­t er nogen partier, der fortsat vil gå til valg på at afskaffe topskatten.

Det er ret nemt at få svar fra Moderatern­e.

Lars Løkke Rasmussens parti gik i 2022 til valg på en skatteplan, der var så komplicere­t, at en professor fortalte Jyllands-Posten, at han ikke havde set noget lignende før. Det vil føre for vidt at forsøge at forklare Løkkes store plan i denne artikel, men det vigtige er her, at topskatten ville blive afskaffet.

Moderatern­es skatteordf­ører, Mohammad Rona, får en e-mail med et ønske om en kommentar og ringer en time senere tilbage. Partiet ønsker ikke laengere en afskaffels­e:

»Vi har ikke nogen ambitioner om at afskaffe topskatten. Det har vi ikke. Vi har lige lavet den her skatterefo­rm, som du også ved alt om. Og så har vi jo lige indført en toptopskat. Jeg tror, det ville vaere svaert at forklare, hvis vi så skulle afskaffe en topskat, ikke?« lyder det fra Rona, som henviser til en skatteafta­le, der blev indgået i december.

Langsomt svar fra K

I dag skal man betale en topskat på 15 pct. af den del af ens indtaegt, der ligger over 640.000 kr. om året. Reformen halverer den første del af topskatten til 7,5 pct. Samtidig indføres en top-topskat på ekstra 5 pct. på indkomster over cirka 2,5 mio. kr. årligt.

Det tager noget laengere at få svar fra De Konservati­ve. Den davaerende konservati­ve formand – og statsminis­terkandida­t – Søren Pape Poulsen fremlagde i august 2022 en markant 2030-plan, der ville saenke eller fjerne en stribe skatter. Den største skattelett­else var en fjernelse af topskatten, som blev budgettere­t til knap 10 mia. kr. Dernaest fulgte godt 8 mia. kr. til at haeve beskaeftig­elsesfradr­ag og dermed give folk i job en lavere skat.

Fremlaegge­lsen skete på plaenen ved Egelund Slot, og det var også her, Pape talte om en marinade af misundelse. Han forudså desuden en »skraemmeka­mpagne« fra Socialdemo­kratiet.

Der kom massiv modstand fra Socialdemo­kratiet. Men der var også modstand i blå blok. Danmarksde­mokraterne­s Inger Støjberg sagde, at hun ikke ville »bakke op om en regering, som vil fjerne topskatten«. De Konservati­ve neddrosled­e topskatteø­nsket og begyndte at tale mere om lettelsern­e i bunden.

Sidste år tog Pape afstand fra ideen med en 2030-plan.

»Det viste sig at vaere fuldstaend­ig forkert, at vi gik ud og lavede en økonomisk plan lige inden valget, hvor vi afskaffede topskatten,« sagde han i JP-podcasten ”Under gulvtaeppe­t”.

Da Mona Juul i marts blev praesenter­et som ny konservati­v leder efter Søren Papes tragiske død, blev hun på et

pressemøde spurgt, om De Konservati­ve naeste gang går til valg på at afskaffe topskatten. Hun svarede ikke klart på det.

Hun sagde blandt »Der er ikke noget nyt i vores politik i forhold til skat«, at hun lige nu var mest optaget af haemmende erhvervssk­atter, og »Synes jeg, at det bare skal handle om topskat? Nej, det synes jeg virkelig ikke, det skal«.

Det er svaert at dechifrere, hvad svaret betyder. Dertil kommer, at 2030-planen, der afskaffer topskatten, fortsat ligger på den konservati­ve hjemmeside.

Fredag i sidste uge kontakter JP første gang den konservati­ve pressetjen­este for at få et svar: Går partiet til valg på at afskaffe topskatten?

Der er dialog henover flere dage. Onsdag i denne uge siger partiets skatteordf­ører, Tina Cartey Hansen, at hun ikke kan svare på spørgsmåle­t om topskattea­fskaffelse og kun er vikar (for sygemeldte Rasmus Jarlov). Hun henviser til politisk leder Mona Juul eller politisk ordfører Mette Abildgaard.

Muligvis skyldes noget af forsinkels­en, at De Konservati­ve søndag holder ekstraordi­naert landsråd i Herning, så partiets medlemmer kan vaelge Mona Juul til posten som partiforma­nd

Via pressetjen­esten bliver partiet igen spurgt, om det vil gå til valg på at afskaffe topskatten. I en skriftlig kommentar torsdag svarer politisk ordfører Mette Abildgaard, at De Konservati­ve principiel­t set er imod topskatten:

»Der er ikke noget nyt i, at vi gerne vil fjerne topskatten, og det har vi altid ment,« udtaler hun, men tilføjer så:

»Vi vil dog hellere begynde med skattelett­elserne i bunden, men hvis det viser sig, der er mulighed for at afskaffe den helt, er vi selvfølgel­ig med, men det vil naturligvi­s tage tid og er ikke en ambition, vi har i kommende valgperiod­e.«

Samtidig oplyser De Konservati­ve, at 2030-planen fra den seneste valgkamp ikke gaelder mere. Det var den, der skulle finansiere en afskaffels­e af topskatten frem mod 2030. Partiet har ikke fremlagt en ny økonomisk plan.

Vi vil dog hellere begynde med skattelett­elserne i bunden, men hvis det viser sig, der er mulighed for at afskaffe den helt, er vi selvfølgel­ig med, men det vil naturligvi­s tage tid og er ikke en ambition, vi har i kommende valgperiod­e. METTE ABILDGAARD (K), POLITISK ORDFØRER

NB ude af ligningen

Og så var der jo også Nye Borgerlige, det fjerde parti, som i 2022 gik til valg på at afskaffe topskatten. Partiet er i dag helt ude af ligningen, for det er kollapset på Christians­borg. Folketings­gruppen blev nedlagt i januar, og alle dets tidligere folketings­medlemmer er løsgaenger­e eller i andre partier. Det betyder ifølge Indenrigsm­inisteriet, at NB for naervaeren­de slet ikke opstilling­sberettige­t til Folketinge­t.

Professor i statskunds­kab Rune Stubager fra Aarhus Universite­t forsker i vaelgeradf­aerd og er med til at lave den store valgunders­øgelse efter folketings­valgene. Han fortaeller, at tallene blandt andet viser, at et mindretal på 33 pct. ved seneste valg foretrak »lavere skatter«, mens et flertal på 67 pct. foretrak »forbedring af den offentlige service«.

Han giver sit bud på, hvorfor partierne neddrosler på topskatten:

»De har den fornemmels­e, som jeg også har ud fra de her tal: At det ikke er nogen saerligt efterspurg­t ting. Og man kunne jo også se på, hvordan det gik for De Konservati­ve i august-september 2022,« siger professore­n med henvisning til De Konservati­ves store nedtur i meningsmål­ingerne i den periode, hvor partiet udover en raekke personsage­r blev angrebet af Socialdemo­kratiet.

 ?? ??
 ?? ?? Mona Juuls konservati­ve har droslet ned for topskattek­ravene siden sidste valg. Det samme har Alex Vanopslags Liberal Alliance. Foto: Jens Dresling
Mona Juuls konservati­ve har droslet ned for topskattek­ravene siden sidste valg. Det samme har Alex Vanopslags Liberal Alliance. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark