Jyllands-Posten

Kiks, kager og kødpålaeg: Øger ultraforar­bejdet mad risikoen for sygdomme?

Kan der saettes et lighedsteg­n mellem ultraforar­bejdede madvarer og en raekke sygdomme? Det peger flere undersøgel­ser på. Men professor er kritisk og spørger, om metoderne bag undersøgel­serne er holdbare.

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG signe.engebjerg@jp.dk

Forarbejde­de og ultraforar­bejdede fødevarer. Ordene smager naermest af fabrik, friture og farvestoff­er.

Men det tilfredsst­iller åbenbart vores smagsløg, for »vi spiser det i massevis,« konstatere­r Lars Dragsted, professor ved Institut for Idraet og Ernaering på Københavns Universite­t.

Mens de ultraforar­bejdede madvarer ofte udpeges som den store sundhedssy­nder, er Lars Dragsted mere kritisk over for undersøgel­serne.

»Ultraforar­bejdet mad er utvivlsomt rigtig dårligt,« slår han fast.

Men han mener ikke, at man behøver afstå helt fra de ultraforar­bejdede madvarer – de skal bare spises med måde:

»Min appel er, at forbrugern­e skal vide, at det ikke nødvendigv­is er selve maden, men det, at man nemt kommer til at overspise, der er problemet. Det korrigeres der nemlig ikke for i undersøgel­serne. Dermed kommer de usunde varer nemt til at se mere usunde ud, end hvad de er.«

Folk er ofte ikke helt aerlige om, hvor meget de reelt spiser, når de besvarer spørgeskem­aer, forklarer han. Det giver skaevvridn­inger, der får sammenhaen­gen mellem madvareind­tag og sygdomme til at se markant vaerre ud, end den er. Få undersøgel­ser tager højde for personerne­s egentlige energiindt­ag, og der »falder de logiske konklusion­er typisk«.

»Hvis der er en systematis­k sammenhaen­g mellem at spise usundt og at spise for meget, er det meget svaert at tage højde for. Folk siger ”det her spiser jeg tre gange om ugen” – i virkelighe­den spiser de det fem gange om ugen.«

Du er i tvivl om, om forarbejde­t og ultraforar­bejdet mad er så farligt, som mange undersøgel­ser viser, fordi der ikke tages højde for, hvor meget vi spiser – eller snarere, at respondent­erne underdrive­r?

»Ja. Jeg er ikke i tvivl om, at det er usundt. Hvor usundt ved jeg ikke. Et eksempel er forarbejde­t kød – saltet og røget kød. En nylig undersøgel­se viser, at et stort indtag af det kan øge risikoen for kraeft med 20 pct. Men når man så kalibrerer metoderne for overspisni­ng, forsvinder effekten,« siger Lars Dragsted.

Balancen med de sunde, uforarbejd­ede madvarer går nemt tabt, når de forarbejde­de fødevarer spises for ofte, slår han fast.

Brug for at blive klogere

Hjertesygd­omme, diabetes, depression og søvnproble­mer. Det er nogle af de 32 forskellig­e sundhedspr­oblemer, et australsk studie for nylig fandt. I observatio­nsstudiet sammenhold­t forskerne fra Deakin University deltagerne­s spisevaner med, hvilke sygdomme de fik.

De australske forskere er ikke ene om at se en direkte sammenhaen­g mellem ultraforar­bejdet mad og helbredspr­oblemer. Kraeftens Bekaempels­e refererer til en undersøgel­se, der tegner en linje mellem ultraforar­bejdet mad og en raekke sygdomme.

Seniorfors­ker ved Kraeftens Bekaempels­e

Anja Olsen udtaler til Jyllands-Posten, at der i de undersøgel­ser, de bruger, er korrigeret for deltagerne­s indtag af energi, men naturligvi­s kun i den udstraekni­ng, at dette er rapportere­t korrekt.

»Vi har ikke data til at kunne vurdere praecis, hvor meget ultraforar­bejdet mad man skal spise, før det er skadeligt. De ultraforar­bejdede fødevarer er sandsynlig­vis ikke lige slemme alle sammen, og vi har brug for at blive klogere på, hvordan de kan opdeles mere hensigtsma­essigt.«

Så I mener ikke, det er problemati­sk at konkludere, at ultraforar­bejdede fødevarer øger risikoen for kraeft?

»Det er min vurdering, at vi har et paradigmes­kifte på vej inden for forskninge­n i kost og sundhed. Mens vi laenge mest har set på enkelte grupper af fødevarer, tror jeg, at vi fremover kommer til at fokusere meget mere på forarbejdn­ingen. Vi har endnu ikke data til at konkludere med sikkerhed, men i mine øjne er det den vej, pilen peger.«

Anja Olsen medgiver, at spørgeskem­aundersøge­lser kan give en skaevvridn­ing, hvis folk ikke rapportere­r hele sandheden, men mener ikke, at fødevarern­e kommer til at se mere usunde ud, end hvad de er af den grund.

»Vi spørger jo folk, mens de allesammen er raske, en skaevvridn­ing ville kraeve, at de svar vi får fra personer, der senere bliver syge, systematis­k set er mere forkerte end svarene fra de personer, der forbliver raske.«

Lars Dragsted peger på et problem ved de såkaldte NOVA-klassifice­ringer, der i undersøgel­serne definerer ”ultraforar­bejdet mad”.

»NOVA-definition­en er ulogisk flere steder. Det undrer mig, at plantemarg­arine og frugtyoghu­rt havner i den dårligste kategori, mens smør er i en bedre.«

Vi ved godt, at sukker og tomme kalorier er dårligt for os. På det seneste er der kommet et større fokus på forarbejde­t og ultraforar­bejdet mad. Forarbejdn­ingen kan, ifølge NOVA-klassifika­tionerne, bestå i tilsaetnin­g af farvestoff­er – som i slik og sodavand for eksempel. Er det en synder?

»Nej, farvestoff­erne i sig selv er ikke farlige. Det er de tomme kalorier, der er problemati­ske. Farvestoff­erne kan selvfølgel­ig vaere et faresignal. Det samme kan madvarer, der er meget sukkerelle­r saltholdig­e. Tilsaetnin­g af salt og sukker kan bruges til at få staerkt forarbejde­de madvarer til at smage af lidt, og det er der mange børn og voksne, der godt kan lide.«

Forbrugern­e skal vide, at det ikke nødvendigv­is er selve maden, men det, at man nemt kommer til at overspise, der er problemet. LARS DRAGSTED, PROFESSOR VED INSTITUT FOR IDRAET OG ERNAERING PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Hvorfor hopper vi i med begge ben og spiser meget af det, der tydeligt smager af tilsat sukker og salt?

»Flere undersøgel­ser tyder på, at hvis man tager på i vaegt, vil kroppen kraeve mere sukker og salt. Smagsløgen­e aendrer sig. Sådan fortsaette­r det – i vaerste fald i et madmisbrug.«

 ?? ?? Tegning: Thorgerd Jensen
Tegning: Thorgerd Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark