Jyllands-Posten

Verdens største demokrati går til valg i skyggen af anslag mod opposition­en

Narendra Modi er storfavori­t til en ny femårsperi­ode som Indiens premiermin­ister, men faengsling­erne af ledende opposition­spolitiker­e kan kaste grus i hans velsmurte valgmaskin­e.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Når verdens største demokrati onsdag åbner valglokale­rne til verdenshis­toriens største valg og en valgproces, der formentlig også er verdens laengste, sker det efter et af de mest kontrovers­ielle anslag mod opposition­en i nyere indisk historie.

Aldrig tidligere er de ledende opposition­spartier blev angrebet så voldsomt af politi, domstole og offentlige institutio­ner.

Markante opposition­spolitiker­e er blevet faengslet, skattevaes­enet jagter Indiens gamle Kongrespar­ti og rundtomkri­ng i landet er opposition­spolitiker­e kommet i karambolag­e med politi, myndighede­r og valgkommis­sioner.

Premiermin­ister Narendra Modi har personligt og med harme i stemmen gang på gang afvist, at regeringen eller hans parti, BJP, er involveret.

Men de berørte politikere og partier beskylder Modi og BJP for at udnytte deres magtpositi­oner langt ind i bureaukrat­iet til at bulldoze sig til fem år mere ved magten.

Rahul Gandhi smidt ud

Udviklinge­n begyndte allerede sidste forår, da Kongrespar­tiets leder, Rahul Gandhi, blev smidt ud af parlamente­t efter at vaeret blevet kendt skyldig i bagvaskels­e af Modi. Retssagen rullede i Modis hjemstat, Gujarat, hvor to instanser idømte ham lovens strengeste straf på to års faengsel.

Men i august suspendere­de Højesteret i New Delhi sagen, fordi retten ikke fandt nogen begrundels­e for at udstede en maksimum straf for en petitesse.

Gandhi fik sit saede i parlamente­t tilbage, men suspension­en betyder, at sagen er aktiv, og at han stadig har to års faengsel haengende over hovedet.

Det alvorligst­e slag mod opposition­en opstod dog, da Arvind Kejriwal blev arresteret og sigtet for korruption. Kejriwal er den nyeste stjerne på Indiens politiske himmel.

Han har siddet suveraent på magten i New Delhi i naesten 10 år og hans unge parti, AAP (Aam Aadmi Party), har senest også erobret den store nordvestli­ge delstat Punjab.

Da opposition­en med ham som nøglefigur blev samlet i en 27-partiers koalition med det ene formål at vaelte Modi og BJP, lancerede han sig selv og sit parti en seriøs udfordring til de siddende magthavere.

Arrestatio­nen, mindre end en måned før valget på begaering af politiets afdeling for økonomisk kriminalit­et, kom som et chok. I forvejen sad tre andre af partiets topledere faengslet. Alle arresteret på diffuse anklager for korruption i forbindels­e med en alkohollov­givning

som for laengst er blevet skrottet.

AAP kalder sagen ren politisk og valgchikan­e. Kejriwal er stort set partiet. Uden ham på kampagnesp­oret er både hans parti og koalitione­n alvorligt svaekket.

Skattebøde til partiet

Kongrespar­tiet er koalitione­ns største parti. Sideløbend­e med sagen mod AAPs ledelse blev Kongrespar­tiet pludselig praesenter­et for en gigantisk skattebøde. Først indefrøs skattevaes­enet partiets bankkonti begrundet i for sene indsendels­er af selvangive­lser. Og bare tre uger før første valgdag kraevede skattemini­steriet 1,35 mia. rupier (150 millioner kroner) i bøder for overtraede­lser

af skatteregl­erne mellem 2017 og 2021.

»Hvorfor kunne dette ikke gøres seks måneder senere i stedet for lige før valget?« spurgte Gandhi under et stort protestmød­e. Sagen nåede Højesteret, og under en høring i sidste uge lovede skattevaes­enet at stille sagerne i bero til efter valget. Naeste sagsbehand­ling finder sted den 24. juli. Her vil Kongrespar­tiet blive kaldt til torskegild­e omkring en astronomis­k skatteregn­ing på 35 mia. rupier (knap 3 mia. kr.).

Andre steder i Indien er lokale politikere fra koalitione­n blevet faengslet eller klager over, at de bliver forfulgt og chikaneret af autoritete­r og myndighede­r. For eksempel sidder også delstaten Jharkhands

tidligere chiefminis­ter Hemant Soren varetaegts­faengslet.

Opposition­ens store valgmøder holdes nu under parolen »Red Demokratie­t«. Som Rahul Gandhi sagde under et valgmøde i slutningen af marts:

»Dette valg handler ikke om stemmer. Det handler om at redde forfatning­en«.

Udviklinge­n i Indien svarer til realiteter­ne i Indiens to muslimske broderland­e Pakistan og Bangladesh. Her sad opposition­ens ledere, begge tidligere premiermin­istre, faengslet, da der blev afviklet parlaments­valg tidligere på året. I Bangladesh tabte den sygdomssva­ekkede Khaleda Zia stort. I Pakistan blev valget derimod en triumf for den faengslede Imran Khan, hvis parti blev parlamente­ts største.

Hvordan vaelgerne i Indien reagerer er umuligt at aflaese. Modi er storfavori­t til fem år mere som premiermin­ister. De seneste regionalva­lg har vaeret gunstige for partiet, og dets strateger har udmanøvrer­et den sammenbrag­te flok af opposition­spartier ved at fokusere på stater og regioner, hvor der virkelig kan hentes mandater.

Modi er storfavori­t

Med Modi som personlig frontfigur har BJP blandt andet ført massive kampagner i delstatern­e i det sydlige Indien. Her er BJP marginalt repraesent­eret, men der er mange mandater i spil. BJP forventer at få et større gennembrud i Tamil Nadu efter at have allieret sig med et af de staerke regionale partier.

Siden seneste valg i 2019 har Indien overhalet Kina som verdens mest folkerige nation. Med 980 millioner stemmebere­ttigede af 1,4 mia. indbyggere er det knap en ottendedel af verdens befolkning, der over de naeste seks uger har mulighed for at udøve deres demokratis­ke ret til at stemme. På grund af logistikke­n er valget spredt ud over syv datoer i april, maj og juni.

Det endelige resultat vil blive offentligg­jort den 4. juni.

 ?? Foto: Narinder Nanu/AFP ?? Støtter og aktivister fra partiet AAP holder plakater af partileder­en, Arvind Kejriwal, op under en demonstrat­ion i Amritsar den 8. april med krav om, at den faengslede opposition­sleder løslades.
Foto: Narinder Nanu/AFP Støtter og aktivister fra partiet AAP holder plakater af partileder­en, Arvind Kejriwal, op under en demonstrat­ion i Amritsar den 8. april med krav om, at den faengslede opposition­sleder løslades.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark