Jyllands-Posten

Vaerneplig­t for kvinder er grundlovss­tridig

- HANS CHRISTIAN BJERG Historiker og forfatter, Hørsholm

vaere tvivl om, at indførelse­n af vaerneplig­t for kvinder er i strid med Danmarks Riges Grundlov af 1953. I § 81 hedder det, at »enhver våbenfør mand er forpligtet til med sin person at bidrage til faedreland­ets forsvar efter de naermere bestemmels­er, som loven foreskrive­r«. Grundloven opererer ganske klart med begrebet »enhver våbenfør mand«. Det indebaerer tydeligvis, at der er tale om maend, og at disse kun pålaegges forsvarspl­igten, hvis de fysisk er i stand til at blive pålagt den.

Det har aldrig vaeret grundlovsf­aedrenes eller befolkning­ens mening, at kvinder skulle pålaegges tvungen vaerneplig­t.

den kvindelige vaerneplig­t fremføres nu som et krav og ønske om ligestilli­ng, men denne er der jo allerede gennem bestemmels­en om vaerneret, som giver kvinder de samme muligheder som maend for at deltage i landets forsvar. Ligestilli­ng handler vel om, at maend og kvinder har samme muligheder. Og det har de i dag i Danmark med hensyn til deltagelse­n i forsvaret.

Det er meldt ud, at vaerneplig­tsstyrken skal forøges med 300 yderligere indkaldte om året, og at vaerneplig­tstiden skal vaere 11 måneder. Undskyld, men gør man grin med os? Skulle dét forbedre Forsvaret vaesentlig­t? Og er det dét, man skal bruge en grundlovss­tridig bestemmels­e til!?

Forslaget om

Forslaget om en tvungen vaerneplig­t i Danmark er en ommer. Fuld ligestilli­ng eksisterer allerede inden for dette område.

Det indvendes så, at i Norge har man vaerneplig­t for kvinder, hvorfor kan Danmark så ikke også indføre dette? Forholdet her er imidlertid, at det i Norges nugaeldend­e grundlov i § 119 hedder, at »enhver statens borger er i alminnelig­het like forpliktet til i en viss tid å verne om sitt fedreland, uten hensyn til fødsel eller formue«.

Her er der klart tale om borgere som helhed, ikke specifikt om maend. Dette er forklaring­en på den kvindelige vaerneplig­t i Norge. I Danmark vil en sådan imidlertid vaere klart grundlovss­tridig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark