Jyllands-Posten

TV 2, DR og BT i åbent brev: Kaere Meta, stop med at vildlede danskerne og tag ansvar

- ULLA PORS Nyhedsdire­ktør, TV 2 Nyhedsdire­ktør, DR SIMON RICHARD NIELSEN Ansvarshav­ende chefredakt­ør, BT

Falske annoncer og artikler, der tager sig ud som indhold fra danske journalist­iske medier, som udnytter kendte vaerter og vildleder danskerne, er efterhånde­n hverdagsko­st på jeres platforme Facebook og Instagram.

Ofte i en kombinatio­n af en vaert fra enten DR eller TV 2, i hvad der ligner en artikel fra BT.

Det falske indhold snylter på både vores mediers og vores vaerters trovaerdig­hed og forsøger at lokke danskerne til at tro, at de kigger på trovaerdig, redigeret journalist­ik.

Men det er det bare ikke. Det er det rene humbug. Og det egentlige formål er at vildlede og lokke penge ud af danskerne til svindlere.

Faenomenet er ikke nyt for nogen af vores medier. Men det eskalerer lige nu så voldsomt og har taget et omfang, der er helt ustyrligt, så vi bliver nødt til at råbe jer op. For I er svaere at få fat på og i tale, og de veje, som vi har forsøgt os med, virker nyttesløse.

Det, som vores medarbejde­re bliver udsat for, er dybt graenseove­rskridende

og aerekraenk­ende. Der er tale om deepfakes med voldelige og racistiske undertoner. Indhold, der antyder, at de er kriminelle. Og sågar indhold, der lyver om dødsfald.

Det er ikke bare indhold, der går ud over dem, men også deres familier. Og det virker fuldstaend­ig ustoppelig­t.

For lige nu er realiteten desvaerre, at det falske indhold får lov til at florere fuldstaend­ig uhaemmet på jeres platforme. Så det er jer, Meta, der har ansvaret, og det er jer, der kan få sat en stopper for det her. Men det sker ikke.

den afgørende forskel mellem jer og os? På frie, redaktione­lle medier som vores er der en ansvarshav­ende redaktør, der rent faktisk står til ansvar for indholdet, der er gennemsigt­ighed om, hvem der har produceret indholdet, der er klagemulig­heder, og vi er altid i dialog med vores brugere. Vi kan ikke gemme os for kritik. Men det kan I – og det gør I.

Det er ikke, fordi I ikke bliver gjort opmaerksom på problemet med falsk indhold på jeres platforme. Både vi medier, de vaerter, der bliver udsat for det her, og mange, mange danskere forsøger at få sat en stopper for det falske indhold ved at anmelde det til jer.

Man ville ønske, at det var muligt for jer at fjerne indholdet, så snart I blev gjort opmaerksom på det. Men oftest får man det samme autogenere­rede svar retur, der fortaeller, at I har kigget på det, men

Og måske er det

ikke vurderer, at indholdet bryder med jeres annoncerin­gsregler.

Det kan vi ikke acceptere. Det er ikke godt nok. Derfor har flere af os også lavet en anmeldelse til politiet.

Vi kan ikke acceptere, at falske artikler, der til forvekslin­g ligner vores, bare får lov til at vaere en del af mediebille­det. Sådan skal det ikke vaere. Danskerne skal kunne stole på de frie, redaktione­lle medier – som er en forudsaetn­ing for oplyste borgere og en velfungere­nde demokratis­k debat.

Ligesom os er I også blevet demokratis­k infrastruk­tur, og derfor er der akut brug for, at I påtager jer et ansvar for det skadelige indhold, der distribuer­es og får lov til at leve på jeres platforme. Det er den eneste måde, hvorpå vi sammen kan sikre, at danskerne beskyttes, og vores medarbejde­re og medier kan fastholde deres høje trovaerdig­hed.

Vi kan ikke gemme os for kritik. Men det kan I – og det gør I.

Så kaere Meta: Vi kan ikke acceptere, at I lader stå til. Nok er nok. Tag nu det ansvar, der er jeres. Få nu sat en stopper for vildledels­en af danskerne, underminer­ingen af danske medier og kraenkelse­n af vores medarbejde­re.

 ?? ?? Realiteten er, at falsk indhold får lov til at florere uhaemmet på jeres platforme. Så det er jer, Meta, der har ansvaret for at få sat en stopper for det her. Men det sker ikke. Arkivfoto: Jenny Kane
Realiteten er, at falsk indhold får lov til at florere uhaemmet på jeres platforme. Så det er jer, Meta, der har ansvaret for at få sat en stopper for det her. Men det sker ikke. Arkivfoto: Jenny Kane

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark