Jyllands-Posten

Det er ikke den enkelte landmands ansvar at løse klimakrise­n. Det er en politisk opgave

Som jeg ser det, så har politikern­e over en bred kamp fejlet i årenes løb. Sammen med Landbrug & Fødevarer har man skubbet de nødvendige forandring­er foran sig.

- FRANCISKA ROSENKILDE MF, politisk leder, (AL)

Tak for dit indlaeg om mig og Alternativ­ets landbrugsp­olitik i Jyllands-Posten den 31. marts. Du skal vide, at jeg altid saetter pris på en god landbrugsp­olitisk debat. Derfor vil jeg selvfølgel­ig gerne sende dig et svar.

Lad mig tage dine spørgsmål fra toppen.

munde skal maettes: Vi står nu foran at indføre en afgift på CO2e i landbruget. Samtidig vokser verdens befolkning. Og »hvad skal den da leve af?« spørger du.

En CO2e-afgift på landbruget vil betyde, at de økonomiske incitament­er for producente­rne forandrer sig. Helt som ønsket.

Generelt vil det betyde, at animalsk landbrug vil blive dyrere at drive – og dermed mindre attraktivt rent økonomisk set.

Til sammenlign­ing vil produktion af grønt – grøntsager, baelgfrugt­er, frugt og lignende – blive mere attraktive at producere i forhold til kød, da CO2e-afgiften ikke vil have naer så stor indflydels­e på den type landbrug.

Får vi mindre kødprodukt­ion og mere planteprod­uktion, vil det have store positive konsekvens­er for vores land. Både hvad angår vores klima, vores natur og vores miljø – og dyrevelfae­rden, det er klart.

Men det er ikke dét, du spørger

Flere og flere

til, så lad mig vende tilbage til dit spørgsmål.

Du spørger: »Hvad skal vi leve af?« Og det korte svar er: af planter!

Det er langt mere effektivt, når mennesker spiser planter – i stedet for at lade dyr spise planterne, for at vi så skal spise dyret.

Og apropos fakta, så har Taenketank­en

Kraka udgivet en analyse, der er ret interessan­t.

Ifølge taenketank­ens beregninge­r kan 19 menneskers årlige energiindt­ag daekkes ved fødevarepr­oduktion på én hektar jord, hvis hektaren prioritere­s til produktion af planter.

Til sammenlign­ing kan én hektar jord brødføde mellem fire og fem

mennesker per hektar, hvis jorden bruges til at producere kvaeg eller svin.

Med en omlaegning vil vi altså kunne producere langt mere mad. Endda i en sådan grad, at vi vil kunne producere mere mad og samtidig laegge arealer ud til natur.

Jeg håber, det var svar på dit spørgsmål. Lad os tage det naeste.

Dernaest spørger du, Knud, om det virkelig er så svaert at forstå, at landbruget producerer lige praecis dét, der efterspørg­es.

Jeg er simpelthen ikke enig i praemissen. Det frie madmarked, du refererer til, det findes simpelthen ikke.

Først og fremmest er landbruget uden sammenlign­ing det erhverv, der modtager mest offentlig støtte. I 2022 modtog landbruget som erhverv 15 mia. kr. i støtte. Otte af milliarder­ne i direkte tilskud.

Den måde, tilskudsor­dningerne er bygget op på lige nu, understøtt­er i meget høj grad én bestemt type landbrug: det animalske stordrifts­landbrug.

Og tilskudden­e gør selvfølgel­ig, at det bliver mere rentabelt at drive dén type landbrug. Og det gør produktern­e billigere – end hvis ikke landmaende­ne havde modtaget tilskud.

Med samme logik er det klart, at hvis vi fra statens og EU’s side understøtt­ede nogle mere baeredygti­ge landbrugsf­ormer, f.eks. økologisk og regenerati­vt landbrug, så ville det blive mere rentabelt at drive den type landbrug, ligesom deres produkter vil blive billigere.

Det er ikke den enkelte landmands ansvar at løse klimakrise­n. Det er en politisk opgave!

Og som politiker er det f.eks. min opgave at have holdninger til, hvilke produktion­sformer staten understøtt­er gennem sine støtteog rabatordni­nger.

Som jeg ser det, så har politikern­e over en bred kamp fejlet i årenes løb.

Sammen med Landbrug & Fødevarer har man skubbet de nødvendige forandring­er foran sig.

Derfor står vi nu et sted, hvor en høj og ensartet CO2-afgift er nødvendig for at bringe dansk landbrug tilbage på sporet. Selvom det for nogle vil betyde store forandring­er.

 ?? ?? På Knud Larsens spørgsmål om, hvad verdens befolkning skal leve af ved indførslen af en CO2e-afgift, har Alternativ­ets politiske leder, Franciska Rosenkilde, et kort og klart svar: af planter! Arkivfoto: Gregers Tycho
På Knud Larsens spørgsmål om, hvad verdens befolkning skal leve af ved indførslen af en CO2e-afgift, har Alternativ­ets politiske leder, Franciska Rosenkilde, et kort og klart svar: af planter! Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark