Jyllands-Posten

Vaerneplig­t til kvinder vil blot øge uligheden i løn mellem maend og kvinder

- MARIA REIMER RASMUSSEN CEO, juridisk ph.d. og ekstern lektor, Københavns Universite­t

Hvordan kan det vaere, at debatten om vaerneplig­t for kvinder er kommet til at handle om, hvorvidt kvinder er ligeså gode soldater som maend, og om hvorvidt Forsvaret som arbejdspla­ds fungerer for kvinder, når der er et tilsynelad­ende sexistisk arbejdsmil­jø?

For selvfølgel­ig er kvinder ligeså gode soldater som maend, og selvfølgel­ig kan og skal Forsvaret ligesom resten af det danske arbejdsmar­ked overholde den lovfaested­e pligt til at sikre et chikanefri­t arbejdsmil­jø.

bør vaere kernen i debatten, er, at man med indførelse­n af vaerneplig­t for kvinder

Nej, det, der i stedet

– i ligestilli­ngens navn – påfører kvinderne (endnu en) samfundsop­gave, der øger uligelønne­n mellem maend og kvinder.

Forsknings­direktør i Vive Torben Tranaes og Stephanie Vincent LykJensen, seniorfors­ker samme sted, påpeger i et debatindla­eg i Jyllands-Posten 13/4, at vaerneplig­t for maend påfører dem et løntab på op til 7 pct. i livsindkom­st sammenlign­et med maend, der ikke har aftjent vaerneplig­t.

Forskning viser samtidig, at hvert barn, en kvinde får, koster kvinden et løntab på 10 pct. (mandens løn er upåvirket af børnefødsl­er).

Når man vil pålaegge kvinder at aftjene vaerneplig­t, pålaegger man altså samtidig kvinderne et løneftersl­aeb på op til 7 pct. for vaerneplig­ten plus et løneftersl­aeb på 10 pct. pr. barn, de saetter i verden.

Bør det ikke vaere kernen i debatten: at man i ligestilli­ngens navn øger løngabet mellem maend og kvinder?

Udlandsred­aktør på Weekendavi­sen Anna Libak har ad flere omgange slået på tromme for netop det synspunkt, at en indførsel af vaerneplig­t for kvinder vil øge uligheden, og at man af den grund bør fastholde den nugaeldend­e ordning, hvor der er vaerneret for kvinder, men ikke en pligt.

Modsat Anna Libak er jeg ikke som sådan imod vaerneplig­t for kvinder, men jeg er imod, at pligten indføres i ligestilli­ngens navn, uden at man har taget livtag med den øgede uligeløn, som gennemføre­lsen af vaerneplig­t for kvinder vil medføre.

at pligtvejen er den rigtige vej at gå, så savner jeg svar på, hvorfor det kun gaelder i forhold til kvinders yderligere fravaer fra arbejdsmar­kedet i form af vaerneplig­t, imens faedres fravaer fra arbejdsmar­kedet i form af barsel alene er en ret og ikke en pligt. Hvorfor har man ikke indført en barselspli­gt for faedre?

Hvorfor skal maend have valgfrihed i forhold til, om de vil stille sig selv lønmaessig­t og karrierema­essigt ringere på grund af fravaer fra arbejdsmar­kedet i form af barsel?

Hvis man mener,

mellem kvinder og maend skal mindskes, ikke øges og slet ikke ved hjaelp lovgivning om

Løngabet

vaerneplig­t for kvinder, der søges gennemført i ligestilli­ngens navn og med støtte fra organisati­oner, der arbejder for ligestilli­ng mellem kønnene, såsom Kvinfo og diverse fagforenin­ger.

Før vaerneplig­t for kvinder gennemføre­s, skal der findes en løsning på det løneftersl­aeb, som de kvindelige vaerneplig­tige påføres.

og de organisati­oner, der støtter indførelse­n af vaerneplig­t for kvinder: Hvad vil I gøre ved uligelønne­n (generelt, men også) i forbindels­e med en eventuel indførelse af vaerneplig­t for kvinder?

Hvad taenker I om løngabsper­spektivet?

Har I overhovede­t taenkt over det?

Så til regeringen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark