Jyllands-Posten

Er der en historiker til stede?

Man kan også godt spørge en historiker om samfundet, når ikke lige Børsen braender, eller en af de kongelige dør. Det vil der faktisk vaere ret meget perspektiv i.

- ANDERS RAVN SØRENSEN Lektor i erhvervs- og kulturhist­orie, Institut for business humaniora og jura, CBS

Som historiker hører det til sjaeldenhe­derne, at man bliver kimet ned af journalist­er, der har et akut behov for at vide mere om dansk erhvervshi­storie i 1600- og 1700tallet. Jeg har aldrig siddet på et fly eller i et teater, hvor en nervøs stemme i højtaleren har spurgt, om der mon skulle vaere en 1700tals erhvervshi­storiker til stede?

Og måske er det godt det samme.

Nyhedsmedi­ernes bud efter historiker­e har det nemlig med at knytte sig to ting: enten bliver de bragt ind for at bidrage til kongelige fejringer – eller også bliver de bedt om at kommentere på nationale ulykker og voldsomme begivenhed­er.

Nu var der bud efter mig. Det seneste år har jeg arbejdet på en bog om Børsens historie. Det skulle vaere en erhvervs- og kulturhist­orie, som ville falde sammen med bygningens 400-års jubilaeum, og som fortalte historien om, hvordan en bygning og dens mennesker bevaegede sig fra Renaessanc­ens voldssamfu­nd til et moderne, velstående og demokratis­k Danmark.

Netop da branden brød ud i gule flammer, sad jeg på Langebro på vej til et møde, der handlede om, hvordan man bedst muligt formidlede bygningens erhvervs- og kulturhist­oriske betydning.

Mødet blev kort. Vi nøjedes med at drikke en kop kaffe og nedtrykte klappe hinanden på skuldrene. I stedet tog jeg ind til Børsen for at se skaderne på den bygning, jeg har laert så godt at kende.

I Rigsdagsgå­rden blev jeg meget uvant omringet af journalist­er, der overhørte en samtale, jeg havde med en historiker­kollega, der ligesom mig var taget ind til branden.

Hvilke følelser gik igennem os, spurgte journalist­erne? Hvordan havde vi det?

»Triste. Berørte. Chokerede,« svarede vi patosfyldt.

nogle dage senere, understreg­er børsbrande­n for mig, at der ikke er brug for mere patos.

Tvaertimod er der brug for, at historiker­e bidrager nøgternt og perspektiv­erende til samfundsde­batten. Ikke bare når gamle bygninger braender ned, men at de løbende tager sig tid og plads til at forklare og kontekstua­lisere vores faelles fortid – for at gøre vores nutid mere nuanceret.

Men nu,

Mens kameraerne fulgte den heroiske kamp mod flammerne, og de mange lastbiler med GrossererS­ocietetets maleriet blev kørt vaek med politiesko­rte, gemmer der sig i Børsen en endnu vigtigere fortaellin­g om udviklinge­n af det moderne Danmark og fremkomste­n af de institutio­ner og organisati­oner, vi i dag ser som naturlige og nødvendige for et velfungere­nde samfund.

Børsen blev opført af Christian IV med en ambition om at lade købmandska­b og handel vaere omdrejning­spunktet i rigets økonomi og – som kongen lod skrive over gavlen mod Slotsplads­en – sørge for at handel »må blive til held og lykke for det danske rige, staten og folket«.

Det var en kontrastfy­ldt ambition formuleret i en tid, hvor kvinder blev braendt som hekse, hvor befolkning­en troede på trolddom og magiske vaesner, og hvor økonomien var ufri og styret af staten.

Kun langsomt. Ganske langsomt bevaegede samfundet sig vaek fra undertrykk­else, vold og statsstyri­ng af borgernes tanker og økonomiske liv. Henimod et friere marked, forbud mod slaveri, stavnsbånd­ets ophaevelse, og demokratie­ts indførelse. Den frie naering og den private ivaerksaet­ters betydning for økonomisk vaekst.

Det er den historie, som jeg gerne ville have fortalt foran den braendende Børs, hvis jeg kunne have samlet mig.

Børsen var fra sin opførsel taenkt som en varebørs placeret på en daemning midt i havnen med vand på begge sider. Her kunne skibe laegge til på siderne og losse alle slags varer, som blev solgt i de mange kraemmerbo­der på første sal, der lå side om side i hele bygningens laengde. Børsen var et luksuriøst stormagasi­n, hvor fattige og rige samledes for at besigtige og købe krydderier, frugt, møbler, parfumer, elfenben og bøger.

Masser og masser af bøger blev solgt fra de mange boglader, der over 200 år var en fast del af Børsen. Også byens første postmester havde til huse der i et lille kontor, hvor al post blev fordelt til de forskellig­e dele af riget. Børsen var en torvehal, et postcenter og en nyhedscent­ral.

En af de første virksomhed­er, der fik lokaler i Børsen, var Danmarks største slavehande­lskompagni –

Vestindisk-Guineisk Kompagni, der i 1681 fik direktions­lokale i et fint kontor i østgavlen mod Christians­havn. Herfra sad kompagnifo­lk og planlagde rejser på trekantsru­ten og bortførels­en af afrikanske slaver til plantagern­e i Caribien.

Kolonihist­orien er også en del af Børsens historie. I 1700-tallet oplevede Børsen sit handelsmae­ssige højdepunkt, hvor enorme formuer blev handlet af dansk-norske købmaend, der tjente stort på handel med alt fra islandske sild, kinesisk te, afrikansk guld og caribisk sukker.

Sammenlign­et med 1600-tallet er nutidens mennesker så mange gange sundere, rigere og friere, så vi lever i en tid, hvor vi ikke hver dag knuges af en ødelaeggen­de frygt for katastrofa­le brande, der på et splitsekun­d opsluger liv og ejendom. Det er også historien om branden på Børsen.

1800-tallet begyndte vaerdipapi­rerne, pengehande­l og forsikring langsomt at fortraenge de mange boder. Børsfolk, vekselerer­e og forsikring­sagenter fyldte mere og mere, mens Børsen også blev hjem for et spirende bank- og pengevaese­n. Aktieselsk­aber, forsikring­sselskaber og finansieri­ng blev nu en del af Børsens faste aktivitete­r, og fra midten af 1800-tallet dominerede de cylinderha­ttede grosserere med Privatbank­ens direktør C.F. Tietgen i spidsen, som var med til at skabe store danske virksomhed­er.

DFDS, A.P. Møller, Tuborg og GN Store Nord, for blot at naevne et par stykker, blev finansiere­t eller beboede Børsens kontorer. Telegrafli­njer, telefoner, sporvogne og dampskibe, alt hvad der bandt mennesker og landsdele sammen, var knyttet til Børsens lokaler og de mennesker, der arbejdede der.

Børsen har vaeret med hele vejen fra ufrit slaveri til demokratie­ts indførelse og etablering­en af en dansk udgave af kapitalism­en.

I begyndelse­n af

Da dragespire­t, der ifølge fortaellin­gen har beskyttet Børsen mod ildebrand i 400 år, faldt rødglødend­e til jorden, vakte det naturligvi­s store følelser hos de fleste.

Det er helt forståelig­t. Børsen er en del af en faelles og meget synlig kulturarv, et nationalt symbol endda.

Men historien om Børsen er mere end malerier og kulturarv. Det er en fortaellin­g om Danmarks moderniser­ing og om 400 års besvaerlig og kringlet vej mod nutidens samfund. Det er den historie mere end nogen anden, som der nu skal fortaelles på den ellers så triste baggrund.

Sammenlign­et med 1600-tallet er nutidens mennesker så mange gange sundere, rigere og friere, så vi lever i en tid, hvor vi ikke hver dag knuges af en ødelaeggen­de frygt for katastrofa­le brande, der på et splitsekun­d opsluger liv og ejendom. Det er også historien om branden på Børsen.

Derfor burde historiker­e i højere grad vaere en del af samtalen om vores faelles fortid, nutid og fremtid. Jeg kunne ønske, at der oftere blev spurgt efter en historiker – helst inden det hele står i flammer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark