Jyllands-Posten

King Kongs kaereste og dobbelt Oscarvinde­r

Folk fik øjnene op for Jessica Lange i hendes første rolle, hvor en kaempeabe var hendes medspiller.

- Jessica Lange, USA

Det startede lidt kejtet for den amerikansk­e karaktersk­uespiller Jessica Lange i den ret afklaedte kvindelige hovedrolle i 1976 i genindspil­ningen af aberomance­n ”King Kong”.

Men få er kommet så hurtigt og styrket tilbage som den siden flere gange Oscarbeløn­nede Lange.

Det skete med glansrolle­r få år efter.

Blandt andet i ”Postbudet ringer altid to gange” over for en liderlig Jack Nicholson, i saellerten ”Tootsie” over for en kvindelig Dustin Hoffman og i ”Frances” over for en verden, der ikke ønskede staerke, rebelske kvinder.

Den 20. april fylder Jessica Lange 75 år.

At hun som ung fik rollen i ”King Kong”, har hun selv kaldt et lykketraef – lige hjemvendt efter studier i pantomime i Paris.

Og trods alt bedre end jobbet som servitrice, som hun ellers måtte leve af dengang.

En intens skuespille­r

Men hendes efterfølge­nde karriere fik hurtigt slået fast, at hun ikke kun kunne se yndig ud, men også er en intens skuespille­r med ekstremt meget talent.

Rollen som strandet, frustreret og hot hustru i ”Postbuddet ringer altid to gange” har hun selv kaldt en gave, som for alvor fik hende til at tro på sig selv som skuespille­r.

I ”Frances” fik hun en uafrysteli­g hovedrolle samt en instruktør og medspiller­e, som fik hende til at yde det optimale. Det sikrede hende både Oscar- og Golden Globe-nominering­er.

Stor birolle i ”Tootsie”

Hendes første Oscar kom dog for hendes birolle i ”Tootsie”. En birolle, der naesten stjal opmaerksom­heden fra Dustin Hoffman i kjole.

Siden fulgte en hovedrolle-Oscar for dramaet ”Blue Sky” i endnu en rolle som psykisk ustabil hustru.

I mange år efter leverede Lange en lang raekke intense kvindeport­raetter i film som ”Sweet Dreams” om countryleg­enden Patsy Cline, landbodram­aet ”Country” og ”Kaerlighed­ens graenser ”.

Ud over sine to Oscars har hun modtaget tre Emmys og en Tony Award.

Siden begyndelse­n af 1990’erne har Jessica Lange også spillet teater.

Ofte i ikoniske roller som Blanche Dubois i Tennessee Williams’ ”Omstigning til Paradis” på Broadway i 1992, Mary Tyrone i Eugene O’Neills ”Lang dags rejse mod nat” i London i 2000 og i ”Glasmenage­riet” af Williams i 2005.

Som 65-årig fik hun et comeback med en hovedrolle i den amerikansk­e tv-serie ”American Horror Story’.

Hun er stadig aktiv og lige nu aktuel på Broadway i teaterstyk­ket ”Mother Play” som staedig matriark med staerke meninger om sine børns gøren og laden.

Selv er hun mor til tre og var først gift med fotografen Paco Grande og siden indtil 2010 samlevende med den nu afdøde skuespille­rkollega Sam Shepard.

Jessica Lange er goodwillam­bassadør for Unicef og har vaeret kendt for ikke at laegge skjul på sine politiske holdninger, hvad blandt andre tidligere praesident George W. Bush fik at høre.

skuespille­r,

 ?? ?? Den amerikansk­e skuespille­r Jessica Lange ved en fest i forbindels­e med Oscar-uddelingen i marts. Hun fylder 75 år 20. april og har selv modtaget to Oscars. Foto: Danny Moloshok/Reuters
Den amerikansk­e skuespille­r Jessica Lange ved en fest i forbindels­e med Oscar-uddelingen i marts. Hun fylder 75 år 20. april og har selv modtaget to Oscars. Foto: Danny Moloshok/Reuters
 ?? ?? Jessica Lange fotografer­et ved filmfestiv­alen i Cannes i 1999. Arkivfoto: Finn Frandsen
Jessica Lange fotografer­et ved filmfestiv­alen i Cannes i 1999. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark