Jyllands-Posten

Brand i gamle palaeer koster trecifrede millionbel­øb

Odd Fellow Palae har vaeret igennem, hvad børsbygnin­gen i København står over for.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Lidt før klokken seks om morgenen bimlede det ildevarsle­nde hos brandvaese­net i København. En af Københavns aeldste og mest ikoniske bygninger i et af byens aeldste kvarterer var i brand, så det var grueligt alvor, denne april morgen.

Det kunne have vaeret tirsdag i denne uge. Men dette var for 32 år siden, i 1992, hvor der var gået ild i Odd Fellow Palaeet i Sankt Annae Gade, lige bag Amalienbor­g, hvor brandvaesn­et blev kaldt ud til bygningen, der oprindelig­t blev opført i årene lige efter 1750.

»Det var en voldsom oplevelse. Og jeg ved, at det bliver et enormt dyrt og langvarigt projekt, de nu skal i gang med i børsbygnin­gen. Det er jo forfaerdel­igt,« siger Jørgen Falkenberg.

Han sidder i Odd Fellow Palaeets

forretning­sudvalg og er desuden guide for dem, der skal vises rundt i huset.

Fik I så genopført palaeet efter alle kunstens regler?

»Nej, langtfra. Det skulle genopføres, men billigst muligt af hensyn til forsikring­en. Hvis man havde givet den hele armen, ville det vaere blevet for dyrt,« siger han.

Det endte med at koste 96 mio. 1992-kroner at genopføre bygningen, som er betydeligt mindre end den enorme børsbygnin­g, som braendte tirsdag.

Glemte at slukke for el

Forsikring­sselskabet Alm. Brand tog regningen. Årsagen til branden var en kabeltroml­e med en ledning, som et komikerpar havde glemt at slukke for, da de øvede aftenen inden.

Da Proviantgå­rden braendte samme år, var det en klud med linolie, der selvantaen­dte. Og da der gik ild i Christians­borg Slotskirke samme år, var det en vildfaren raket.

Endnu vil ingen gaette på, hvad der startede branden i den 400 år gamle børsbygnin­g.

»Kabeltroml­en var jo også bare det bedste bud på årsagen til branden hos os,« siger Jørgen Falkenberg.

Odd Fellow Palaeet var i årene efter 1880 bygget fuldstaend­igt om. Man flåede indmaden ud, fordi man ville lave et ”musisk mekka” for københavne­rne. Akustikken skulle vaere helt fantastisk og efter alle kunstens regler, og det blev også et populaert samlingsst­ed for datidens byboere.

»Men efter branden i 1992 kunne man ikke genopføre det, salen ville blive en fjerdedel mindre, fordi der pludselig er kommet fra til omklaednin­g til kunsterne og andre facilitete­r. Når man samtidig har fået koncertste­der, der rummer betydeligt flere mennesker, kunne det ikke blive rentabelt,« siger Jørgen Falkenberg.

Enormt projekt

Det tog alligevel tre år at gennemføre renovering­en, og derfor er han sikker på, at projektet med at genopføre Børsen bliver enormt.

»Det bliver jo et helt andet beløb end vores 96 mio. kr. Der var jo unikt udskåret trae over det hele, det var meget større – og alene kobbertage­ne koster jo en formue,« opregner Jørgen Falkenberg.

Børsbygnin­gen var i faerd med at få renoveret netop tagene og desuden facader, og alene denne renovering var blevet støttet med 150 mio. kr. fra forskellig­e fonde.

En anden lignende genopbygni­ng skete, da Dehns Palae fra midten af 1700-tallet i maj 2010 brød i brand. Det tog fem dage at slukke branden i Bredgade taet ved Odd Fellow Palaeet.

Fem års renovering

Efterfølge­nde tog det fem år at renovere det staerkt beskadiged­e palae. De to første år gik alene med nedrivning og affugtning, og først derefter kunne genopbygni­ngen gå i gang.

Det kostede dengang forsikring­sselskabet Tryg 200 mio. kr. at bidrage til renovering­en.

»Det er umuligt at vide, hvor dyrt det bliver at genopføre børsbygnin­gen. Sandsynlig­vis bliver bygningen genopført, og skaden skal gøres op, når man ved, hvad der kan reddes, og hvad der ikke kan reddes,« siger chefingeni­ør Tine Aabye fra brancheorg­anisatione­n Forsikring & Pension.

Det er forsikring­skoncernen If, der har selve bygningsfo­rsikringen på børsbygnin­gen, herunder brand. Bygningen har Dansk Erhverv ejet i mere end 150 år.

Det er Protector Insurance, der daekker løsøre, herunder de kunstvaerk­er, der måtte vaere gået til eller er blevet skadet. Ingen af selskabern­e vil oplyse detaljerne i daekningen, og det har heller ikke vaeret muligt at få Dansk Erhverv til at oplyse det.

»Der er ofte et loft for den type forsikring­sdaekninge­r, men vi ved ikke, om det gaelder i denne sag. Hvis der er et loft, og udgifterne til genopførel­sen overstiger dette loft, skal man ud at hente finansieri­ng andre steder – det har man i lignende tilfaelde gjort hos fonde eller virksomhed­er,« siger Tine Aabye.

Hun peger desuden på, at det hverken er forsikring­sselskabet eller Dansk Erhverv, der bestemmer, hvordan renovering­en foregår.

»Fordi det er en fredet bygning, vil hele restaureri­ngen og byggeriet ske i taet samråd med Slots- og Kulturstyr­elsen, da det er der dem, der er såkaldte kravstille­re.«

Tine Aabye synes dog, der er en lille trøst.

»Det lykkelige midt i alt dette er, at børsbygnin­gen var under renovering, så der er arkitekter og en masse håndvaerke­re, der kender alle detaljerne i bygningen, og det vil vaere en enorm fordel under det kommende arbejde.«

Det lykkelige midt i alt dette er, at børsbygnin­gen var under renovering ... TINE AABYE, CHEFINGENI­ØR, BRANCHEORG­ANISATIONE­N FORSIKRING & PENSION

 ?? ?? Det var for dyrt at genopbygge hele Odd Fellow Palaeet efter branden i april 1992. Men det blev for 96 mio. kr. over tre år ført helt tilbage til sin oprindelig­e form. Arkivfoto: Gert Jensen
Det var for dyrt at genopbygge hele Odd Fellow Palaeet efter branden i april 1992. Men det blev for 96 mio. kr. over tre år ført helt tilbage til sin oprindelig­e form. Arkivfoto: Gert Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark