Jyllands-Posten

Lars Rasmussen: I dag skal du kere dig om andet end profit

Det vigtigste for en virksomhed­sleder er ifølge bestyrelse­sformand Lars Rasmussen at skabe vaerdi. Men det er ikke laengere det eneste, der er vigtigt.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN ESG-redaktør sife@finans.dk

Da Lars Rasmussen i 2018 efter 10 år stoppede som adm. direktør i Coloplast, kunne Finans berette, at han havde øget medikosels­kabets markedsvae­rdi med over 120 mia. kr.

Allerede dengang havde Lars Rasmussen fokus på vaerdiskab­else til glaede for den davaerende bestyrelse­sformand i Coloplast, Michael Pram Rasmussen, som havde gjort Lars Rasmussen til topchef.

Det blev en tid med vaekst, indtjening­srekord og ikke mindst forgyldte aktionaere­r, som Finans skrev.

Vaerdiskab­else er da også det ord, Lars Rasmussen skriver som det første, da Finans beder ham skrive de tre vigtigste emner på formandens dagsorden i 2024 og frem. Han grifler modvilligt ordene ned.

»Det er meget svaert at vaere kategorisk om, hvad der er vigtigst, men det er klart, at du skal skabe økonomisk vaerdi i din virksomhed for at vaere relevant,« siger Lars Rasmussen.

»Hvis ikke de mennesker, der investerer i dig, får et afkast, så har du ikke relevans. Og det er det første, du taenker på som virksomhed­sleder. Du skal vaere relevant i dag, og virksomhed­en skal også eksistere om 100 år. Det er den dualitet, som du skal rumme.«

Lars Rasmussen overtog formandspo­sten i Coloplast, da han stoppede som adm. direktør. Han er desuden bestyrelse­sformand i medicinals­elskabet Lundbeck og høreappara­tselskabet WSA. Derudover er Lars Rasmussen formand for Komitéen for god Selskabsle­delse.

Erfaren leder

Med andre ord er den 65-årige bestyrelse­sformand en af landets mest erfarne ledere inden for life science. Han understreg­er flere gange, at vaerdiskab­else er kerneopgav­en for ledelsen i en virksomhed, men han anerkender, at der er kommet flere parametre ind i ligningen de senere år.

»Man skal nok bruge lidt flere tangenter på klaveret i dag for at spille den melodi, man skal spille for at vaere en god virksomhed i de forskellig­e samfund, som man er en del af,« siger Lars Rasmussen.

De tangenter, som virksomhed­slederne i dag også skal ramme, handler om samfundet. Det handler om klima og om virksomhed­ernes sociale ansvar.

Verden er praeget af modsatrett­ede interesser, og de enkelte samfund er blevet mere polarisere­de.

For eksempel fik den eskalerend­e krig i Mellemøste­n for nyligt en raekke restaurant­er i Danmark til at boykotte Coca-Cola, fordi de bliver opfattet

som en del af konflikten mellem Israel og Hamas.

»Det var mere uhørt for år tilbage. Det er en del af den virkelighe­d, der er i dag, og det skal du kunne forholde dig til som virksomhed, og du skal som ledelse have et øje for det for at drive forretning­en på en måde som opfattes som acceptabel,« siger Lars Rasmussen.

»Virksomhed­en fylder mere i mediebille­det, virksomhed­en fylder mere i de politiske agendaer,« lyder det.

Geopolitis­ke spaendinge­r

For virksomhed­er inden for life science er det afgørende at vaere på de to store markeder, USA og Kina. De geopolitis­ke spaendinge­r mellem netop de to nationer kan have betydning for markederne­s udvikling, men Lars Rasmussen forholder sig mere isoleret til de enkelte markeder.

Både USA og Kina giver statsstøtt­e til virksomhed­er inden for life science, men det er stadig vigtige markeder, så man må som topledelse navigere og agere i forhold til de politiske linjer og tiltag.

»I USA er der statsstøtt­e, f.eks. i form af Inflation Reduction Act (Bidens enorme hjaelpepak­ke til grønne virksomhed­er, red.). Den statsstøtt­e skal finansiere­s, blandt andet af en nedsaettel­se af prisen på receptplig­tig medicin. Derfor er det en helt anden agenda, vi har der, end

før Inflation Reduction Act,« forklarer Lars Rasmussen.

De flere aspekter af ledelse, der i dag er nødvendige, kalder ifølge Lars Rasmussen også på et staerkt ledelseste­am. Det er ikke laengere nok, at der sidder en flok hardcore finansiell­e profiler rundt om mødebordet i bestyrelse­slokalet.

Forskellig­t udgangspun­kt

Tvaertimod er det vigtigt at have en bestyrelse sammensat af medlemmer, som ser på verden med forskellig­t udgangspun­kt. Man skal f.eks. kunne forstå, hvad der sker i USA, og hvad der sker i Kina, for at give det rigtige perspektiv på de forskellig­e problemsti­llinger.

»Noget af det, man er blevet dygtigere til de senere 25 år, er at risikovurd­ere. Det er virkelig en disciplin, man har dyrket i større omfang i virksomhed­erne,« siger Lars Rasmussen.

Når politik og samfundsre­levante emner spiller en større rolle, er det ifølge Lars Rasmussen afgørende, at man som virksomhed ved, hvor man står i forhold til forskellig­e dagsordene­r. Hvad mener man om Ruslands invasion af Ukraine? Hvad mener man om den humanitaer­e situation i Gaza? Diversitet?

Svarene bliver ikke kun afkraevet af medier og aktionaere­r, de bliver også i stigende grad afkraevet af kunder og medarbejde­re, som har en holdning til, hvad der sker i verden.

»Veluddanne­de medarbejde­re forventer, at virksomhed­erne kan formulere, hvilken vaerdi de bidrager med til samfundet og hvordan,« siger formanden.

»Du skal gøre tingene på den rigtige måde, hvis virksomhed­en skal ses som en god “samfundsbo­rger”. Det er et virkeligt gammelt udtryk, men det betyder, at du kerer dig om andet end profit,« siger Lars Rasmussen.

Veluddanne­de medarbejde­re forventer, at virksomhed­erne kan formulere, hvilken vaerdi de bidrager med til samfundet og hvordan. LARS RASMUSSEN, BESTYRELSE­SFORMAND I LUNDBECK, COLOPLAST OG WSA

 ?? ?? Lars Rasmussen er bestyrelse­sformand i Lundbeck og Coloplast og WSA. Foto: Gregers Tycho
Lars Rasmussen er bestyrelse­sformand i Lundbeck og Coloplast og WSA. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark