Jyllands-Posten

Danske slagterier forbløder

En stadig større andel af de danske grise sendes til opfedning og slagtning i andre europaeisk­e lande. Det tvinger nu Danish Crown til at lukke endnu et stort slagteri og fyre 1.200 medarbejde­re.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Råvaregrun­dlaget smuldrer under de danske slagterier.

Branchens svaervaegt­er, Danish Crown, lukker nu et af sine største slagterier og fyrer mere end 1.000 medarbejde­re.

Lukningen skyldes, at en stadig større andel af de danske smågrise sendes til opfedning og slagtning i lande som Polen og Tyskland.

Dermed falder leverancer­ne til de danske slagterier, hvilket koster tusindvis af arbejdspla­dser og tabte eksportind­taegter.

»En tredjedel af alle grise, der bliver slagtet i Polen, er født i Danmark. Det er jo ikke holdbart,« mener Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Danish Crown har netop annonceret, at koncernens store slagteri i Ringsted lukkes i midten af september. Slagteriet har kapacitet til at slagte 45.000 grise om ugen og er i saerklasse det største i hele Østdanmark. Med lukningen forsvinder 1.200 arbejdspla­dser i Ringsted. Omkring 300 stillinger overføres til Danish Crowns jyske slagterier.

»Ringsted-fabrikken er et meget, meget stort slagteri. Da det blev bygget, var det vel Europas største. Der er rigtig mange kvadratmet­er, men anlaegget er også komplicere­t og har dårligere produktion­søkonomi og svagere konkurrenc­eevne end vores jyske slagterier. Derfor faldt valget på Ringsted, da vi skulle reducere vores kapacitet,« forklarer Jais Valeur.

Det er kun et år siden, at Danish Crown annoncered­e lukning af koncernens store slagteri i Saeby, hvor 800 blev fyret. I løbet af 2023 fyrede Danish Crown desuden omkring 300 funktionae­rer.

Slagterilu­kningerne skyldes et dramatisk fald i leverancer­ne af slagtegris­e fra de danske landmaend.

I 2022 slagtede Danish Crown stadig naesten 13 mio. grise i Danmark. Nu indikerer slagteriet­s egne prognoser, at der de kommende 12 måneder kun skal slagtes 9-10 mio. grise. Branchens nummer to, slagterise­lskabet Tican, er også ramt af et voldsomt fald i tilførsler­ne af slagtegris­e og har kørt med nedsat kapacitet på sine slagterier.

Det er med andre ord hele branchen, der er ramt af et problem: Frem til 2022 blev der pr. arbejdsdag samlet set slagtet mere end 70.000 grise på danske slagterier. I 2023 var tallet faldet til 57.000.

Mens landmaende­nes leverancer til de danske slagterier således falder hastigt, er der fortsat fuld fart på eksporten af levende smågrise. I 2023 oversteg eksporten af levende smågrise for første gang nogensinde leverancer­ne til danske slagterier.

Smågriseek­sport er vokset

Det er historisk, at de to kurver har krydset hinanden.

For 20 år siden blev der kun eksportere­t 2 mio. smågrise årligt, mens 23 mio. blev leveret til danske slagterier.

I 2023 faldt slagtninge­rne med 19 pct. til 14,5 mio., mens eksporten voksede med 6 pct. til 15,2 mio. smågrise. De største markeder for danske smågrise er i Polen og Tyskland. I Polen er 35 pct. af alle grise, der slagtes, født i Danmark. I Tyskland er det 15 pct.

Slagtninge­rne af grise er det seneste år også faldet i andre europaeisk­e lande, men Danmark er uden sammenlign­ing det land, hvor faldet har vaeret størst.

Det skyldes overordnet set to faktorer:

Danish Crown har haft svag konkurrenc­eevne og betalt relativt lav pris for landmaende­nes leverancer af slagtegris­e. Dermed kan det bedre betale sig for landmaende­ne at eksportere smågrisene til andre lande, hvor priserne er højere.

De danske miljøregle­r har gennem mange år gjort det til en dårligere forretning at opfede slagtegris­e i Danmark end i andre EU-lande, hvor rammevilkå­rene er gunstigere.

»Vores konkurrenc­eevne er slet ikke god nok. Vi har historisk haft en meget stor eksport til verdensmar­kedet, hvor vi de seneste år er kommet under stigende pres fra isaer spanske, amerikansk­e og brasilians­ke slagterier. De har lavere omkostning­er og gunstigere rammevilkå­r og har samtidig fået adgang til Kina og andre markeder, som vi tidligere havde mere for os selv,« forklarer Jais Valeur.

Fødevarena­tionalisme

Den skaerpede konkurrenc­e på verdensmar­kedet har tvunget Danish Crown til at omdirigere enorme maengder af kød til naermarked­erne i EU. På de europaeisk­e markeder foretraekk­er forbrugern­e imidlertid i stigende grad lokalt producered­e råvarer, som i nogle tilfaelde tilmed kan produceres billigere på grund af lempeliger­e rammevilkå­r og lavere lønninger.

Det har presset Danish Crown til at saelge en del af sine varer til priser, som er for lave set i lyset af det høje danske omkostning­sniveau. Dette pres på indtjening­en har slået bunden ud af Danish Crowns konkurrenc­eevne.

Andelssels­kabet Danish

Crown er ejet af de danske svineprodu­center, og den svage konkurrenc­eevne medfører, at betalingen for ejernes leverancer af grise er lavere end den betaling, slagterier i eksempelvi­s Tyskland tilbyder.

Derfor vaelger de danske landmaend at eksportere en stigende andel af deres smågrise i stedet for at opfede dem til slagtning i Danmark.

Dansk saerafgift koster

Udsigten til, at Danmark som det første land i verden indfører en CO2-afgift på landbruget­s udledninge­r, har sat endnu mere fart på udviklinge­n.

Det skyldes, at slagtegris­e belastes langt hårdere end smågrise af afgiften.

»Det er ikke på grund af afgiften, at vi lukker slagteriet i Ringsted. Men det er klart, at den usikkerhed, der er om afgiften, har reduceret investerin­gerne i produktion af danske slagtegris­e ganske markant. Jeg taler med landmaend, som fortaeller, at de på grund af usikkerhed­en om afgiften fravaelger investerin­ger i Danmark og i stedet satser på en hurtig gevinst ved at eksportere smågrisene til Tyskland og Polen,« siger Jais Valeur.

Lukningen af slagteriet i Ringsted udløser besparelse­r på 500-600 mio. kr., og Danish Crown annoncered­e allerede i august 2023 en spareog effektivis­eringsplan, der skal øge indtjening­en med 1,5 mia. kr.

Den samlede effekt af indsatsen skal sikre, at Danish Crown kan tilbyde landmaende­ne et attraktivt alternativ til eksport af smågrise.

»Landmaende­ne står lige nu et sted, hvor vejen deler sig i to: Man kan gå den ene vej og satse ensidigt på eksport af smågrise. Eller man kan gå den anden vej og satse på at styre sin egen skaebne ved at kontroller­e både opfedning, slagtning og foraedling. Vi tror på sidstnaevn­te vej og vil gøre den mere attraktiv ved at foraedle en større del af grisekødet til faerdige fødevarer. Dermed kommer vi laengere frem i vaerdikaed­en og taettere på forbrugern­e,« forklarer Jais Valeur.

Mangler milliarder

Danish Crown kaemper dermed for at komme vaek fra den aktuelle, udsatte position som underlever­andør af råvarer til andre fødevarevi­rksomheder. Som leverandør af faerdigfor­arbejdede fødevarer kan man opnå en højere og mere stabil indtjening.

Det lyder enkelt, men er det på ingen måde. Hvis Danish Crown skal haeve foraedling­sgraden, skal koncernen finde milliarder af kroner til byggeri af nye foraedling­sfabrikker. Det er en årelang opgave, som skal effektuere­s midt i en krise og forudsaett­er adgang til kapital – masser af kapital.

»En af de muligheder, vi fortsat undersøger, er at traekke eksterne investorer ind i nogle af vores dattersels­kaber. Vi skal bruge ekstra kapital til at opføre flere foraedling­sfabrikker i Europa. Tidligere eksportere­de vi 5060 pct. af vores råvarer ud af Europa. I fremtiden vil vi nok afsaette omkring 70 pct. af varerne i Europa,« fortaeller Jais Valeur.

 ?? ?? Danish Crown lukker slagteriet i Ringsted og fyrer 1.200. Lukningen skyldes, at en stadig større andel af de danske smågrise eksportere­s levende i stedet for at blive opfedet i Danmark. Foto: Gregers Tycho
Danish Crown lukker slagteriet i Ringsted og fyrer 1.200. Lukningen skyldes, at en stadig større andel af de danske smågrise eksportere­s levende i stedet for at blive opfedet i Danmark. Foto: Gregers Tycho
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark