Jyllands-Posten

Giv ikke op på Science Based Targets-initiative­t

Ambitiøse virksomhed­er har fået klimamålsa­etninger valideret af Science Based Targetsini­tiativet, men nu er organisati­onen bag kommet i stormvejr.

- CHRISTIAN ENGKROG ANDERSEN partner, The Footprint Firm

At skrive sig op og få en ekstern validering af sine klimaambit­ioner af Science Based Targets-initiative­t (SBTi) er blevet guldstanda­rden for ambitiøse virksomhed­er.

Initiative­t skal sikre, at der er en overensste­mmelse mellem en virksomhed­s ambitioner for at saenke sine

CO2e-udledninge­r og Parisaftal­ens målsaetnin­ger om at holde globale temperatur­stigninger til 1,5°C.

En forudsaetn­ing for at få denne validering er, at virksomhed­er faktisk kan vise, at de reducerer deres udledninge­r og kun som sidste udvej, og i meget begraenset omfang, kompensere­r ved at købe aflad eller såkaldt “offsetting”.

igennem køb af udskaeldte klimakredi­tter, der sponsorere­r projekter, der skal reducere udledninge­r ved f.eks. skovrejsni­ng. Kritikken af disse er drevet af mange eksempler på finansieri­ng af projekter af så dårlig kvalitet og ringe styring, at de er nytteløse

Offsetting sikres ofte

og skader mere end de gavner.

Modsat denne kritik står et stort behov for finansieri­ng af den grønne omstilling og de projekter, der har høj kvalitet, og som støtter udvikling af vigtig, ny teknologi, der kan opfange og fjerne udledninge­r såsom fremstilli­ng af biokul. Her kan kredittern­e spille en afgørende rolle.

Det var derfor ikke overrasken­de, at der var både begejstrin­g og bekymring, da SBTi i sidste uge meldte en ny retning ud – med fuld anerkendel­se af kompleksit­eten og nuancerne i debatten om offsetting – og tillade kreditter som en valid mulighed for at reducere sine indirekte udledninge­r (såkaldte scope 3). På den ene side gav det håb for de frivillige carbon-markeder og mulighed for at finansiere nye, tiltraengt­e højkvalite­tsprojekte­r.

På den anden side lød en hård kritik af udmeldinge­n og bekymring for SBTi’s omdømme og trovaerdig­hed på grund af manglende kvalitetsk­rav og risikoen for at underkende virksomhed­ernes ansvar for faktiske reduktione­r. En kritik, der isaer blev rejst af SBTi’s egne ansatte, der har kraevet direktøren­s afgang.

Det er ikke en hemmelighe­d, at virksomhed­er er udfordrede i forhold til at leve op til SBTi’s forskellig­e krav, og mange – også danske – virksomhed­er har fået trukket deres målsaetnin­ger tilbage, fordi de af forskellig­e årsager ikke levede op til disse.

SBTi at imødekomme disse udfordring­er – og sikre sin relevans i fremtiden – er at skabe mere fleksibili­tet om, hvordan målene opnås såsom den nye retning for offsetting. Udfordring­en er dog, hvordan

SBTi bibeholder sin trovaerdig­hed og status som guldstanda­rd og vagthund samtidigt. Den hurtige reaktion på stormvejre­t fra organisati­onen har vaeret at opdatere annoncerin­gen og understreg­e, at beslutning­en ikke er endelig, standarder­ne forbliver, og at der følger mere i sagen igen til sommer.

En måde for

Jeg mener, at det er nødvendigt, at baeredygti­ghedsstand­arderne udvikler sig for at både støtte og skubbe til virksomhed­ernes ambitioner. Jeg mener også, at SBTi er noget af det bedste, vi har, for at saette en retning for, hvad der betragtes tilstraekk­eligt ambitiøst.

Hvis vi skal nå sikkert i havn – ikke kun for SBTi men for vores miljø – og nå Parisaftal­en, må vi ikke dømme dem ude for tidligt eller uden et alternativ. Vi bør i stedet benytte sagen som en anledning til at få maksimal bevågenhed på aldrig at afvige fra principper om ingen offsetting uden samtidige reduktione­r eller uden krav om kvalitet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark