Jyllands-Posten

Tobaksdire­ktøren ryger 15 cigaretter om dagen – men han undlader at inhalere

Niels Frederikse­n, der er topchef i et af verdens største tobaksfirm­aer, går mere op i smag end nikotin. Han ryger cigaretter fra morgenstun­den og er glad for en tynd cigar.

- MAGNUS BODING HANSEN magnus.b.hansen@jp.dk

Og nej, Cohiba’er bliver ikke rullet på smukke kvinders inderlår. NIELS FREDERIKSE­N, TOPCHEF, SCANDINAVI­AN TOBACCO GROUP

Niels Frederikse­n begyndte først for alvor at ryge, da han fik job i tobaksbran­chen. Pibe og cigarer for at forfine produktet hos Scandinavi­an Tobacco Group og hjemmerull­ede cigaretter for sin fornøjelse­s skyld.

Hver dag ryger han 15 cigaretter, men aldrig inhalerer Niels Frederikse­n, som siden 2015 har vaeret tobaksvirk­somhedens topchef.

At ryge er, hvad det er; man kan som bekendt dø af det. Men at ryge cigaretter uden at inhalere er, som hans egne ansatte påpeger, et brud med alle normer og med selve den comme il faut, som tobaksdire­ktøren ellers fremstår som en personific­ering af med sin selvsikre diktion, dannede konversere­n og kavalerisk­e jakkesaet.

»For mig er røgprodukt­erne en del af måden, jeg koncentrer­er mig på,« forklarer han på et formfulden­dt københavns­k.

At Niels Frederikse­n er af landbrugss­laegt fra Varde-egnen, kan man ikke høre. Han bor på Østerbro i København med sin hustru. Børnene er flyttet hjemmefra.

Et nysgerrigt modspil

Fysisk afhaengig af nikotinen føler han sig ikke.

Men han er bundet af den vane at begynde dagen med kaffe og »en cigaret af maerket Escort MYO ude i rygerummet«.

Sådan et er også tobakskong­er i vore dage henvist til.

Han ryger selskabets produkter for at kunne give sine 20-25 profession­elle tobakssmag­ere modspil »og af ren nysgerrigh­ed«.

Slut med de maskinrull­ede

Netop nysgerrigh­ed fylder meget i firmaets pr: De er, lyder det, altid på jagt efter de bedste medarbejde­re og den fineste tobak.

Derfor eksperimen­terer Scandinavi­an Tobacco Group også med hamp og gerne i afmålte salgsfrems­tød i »kun få amerikansk­e delstater«.

Siden Niels Frederikse­n for 12 år siden, dengang som underdirek­tør, var med til at frasaelge de maskinrull­ede cigaretter, er omsaetning­en naesten firedoblet.

Målet er at blive »ubestridt størst« på cigarer, og de har opkøbt konkurrent­er som Royal Agio Cigars.

Det er med andre ord klart, at en mand som Niels Frederikse­n smager på tobakken. Det viser hans dedikation, siger han. Men at han ikke inhalerer, hvad siger det så om ham?

»Jeg er optaget af smag,« svarer han:

»At tage røgen ind i munden er en smagsoplev­else.«

Han kender ikke andre, der ryger sådan og må høre for det:

»De kollegaer, der ryger cigaretter, forstår det ikke. De siger, det ikke giver samme glaede. Men for mig gør det, og jeg kan ikke forklare det på anden måde, end at … jeg elsker røg; røg er en oplevelse i sig selv.«

Til spørgsmåle­t, om det svarer til at gurgle kaffen og spytte den ud igen, siger han: »Jo.«

Men dét gør han »dog ikke«.

Offentligh­edens fokus på nikotinens farer skygger ikke kun for smagsoplev­elserne, men også for store forretning­sbedrifter som det modige frasalg af cigaretter­ne og den efterfølge­nde mangedobli­ng af omsaetning­en, fortaeller han i hovedkvart­eret i Søborg uden for København.

Folkemyte passer ikke

Arkitekton­isk mimer bygningen Maersks kontorer på Esplanaden med de kolde sten og helt kvadratisk­e vinduer, men uden den adresses swung og uden det store rederis ikoniske logo. Faktisk kan man ikke engang se navnet Scandinavi­an Tobacco Group ude fra gaden.

Niels Frederikse­n finder en

Cohiba - Sceptre fra 2021 frem fra en glasmontre. Cigaren dufter af chokolade og kostald. Taender man den, forklarer han, smager den også sødt og af peber:

»Og nej, Cohiba’er bliver ikke rullet på smukke kvinders inderlår,« sådan som en folkemyte ellers lyder.

Det gaelder heller ikke i Cuba, som i øvrigt aldrig har anerkendt Scandinavi­an Tobacco Groups ret til at saelge nationalci­garen Cohiba på det amerikansk­e marked.

»Man ruller den på et bord,« får Niels Frederikse­n tilføjet.

Glad for tynd cigar

Scandinavi­an Tobacco Group ejer jord i La Mosquitia, en mytisk jungleegn i det østligste Honduras og Nicaragua, som i årtier har vaeret overladt til narkosmugl­ere og lykkeridde­re og pirater; regnskabst­eknisk er det tabt land, det er umuligt at saelge, ved Niels Frederikse­n godt.

Alligevel har han lyst til at studere områdets tobak for at forfine den kraftfulde røgsmag, der er karakteris­tisk for tobak fra regnskoven.

Det betaler sig at tro på sin egen tunge, ved han nemlig.

Saerligt glad er han for Lancero’en – »en tynd cigar, vanskelig at rulle«.

Derfor insistered­e han for nogle år siden på, at den skulle promoveres mere, og den har, konstatere­r han med tilfredshe­d, solgt godt.

 ?? ?? Niels Frederikse­n ryger tobak for at drage på en opdagelses­rejse i røg. Foto: Christian Lykking
Niels Frederikse­n ryger tobak for at drage på en opdagelses­rejse i røg. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark