Jyllands-Posten

Bestemt manøvre skal vise, om jordskred ved Ølst er stoppet

Gravemaski­ner skal vise, om jordskredd­et er stoppet helt for foden af lerbakken ved skandalera­mte Nordic Waste. Det kan spare penge, hvis det er.

- KIAN JOHANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r kian.johansen@jyla.dk

Inden april bliver til maj, vil store gravemaski­ner aede sig vej i udkanten af jordskredd­et, på kanten af lerbakken i Ølst.

Der skal graves en prøverende for at finde ud af, hvor stabil jorden er blevet, og hvor lidt jorden på bakken efterhånde­n skrider.

Hvis jorden er stabil, er det gode nyheder for Randers Kommunes pengekasse. Det bekraefter Jesper Nybo Andersen, der er projektche­f ved Randers Kommune. Han har ansvaret for at håndtere oprydninge­n på bakken og omgivelser­ne ved Ølst.

»Lige nu pumper vi vand fra Alling Å rundt om skreddet. Det koster mange millioner om året. Så jo hurtigere vi kan få Alling Å tilbage i et forløb, hvor vi ikke skal pumpe det, jo hurtigere kan Randers Kommune få en økonomi, der er til at håndtere,« forklarer projektche­fen.

Men det kan man kun, hvis der er sikkerhed for, at jorden fra skreddet ligger helt stille.

»Lige nu har vi jo lavet en masse geoteknik, hvor vi har lavet vurderinge­r og alt sådan noget på, hvor stabil jordens skraenter er. De vurderinge­r og beregninge­r siger alle sammen, at det ser fint ud. Men vi ved det først, når vi har stukket skovlene i det, om det faktisk også er sådan,« forklarer han.

Jorden skal ligge stille

Når vejret tillader det, og jorden er blevet en smule tørrere, foretager man en gennemgrav­ning i en lige linje i udkanten af bakken. Faktisk i det spor, hvor landevejen mod Aarhus lå.

»Vi kan få jorden vaek, og hvis den skulle bevaege sig en lille smule, så kan vi hurtigt køre jorden på plads igen. Så teknisk set er det det rigtige sted at starte op med sådan et eksperimen­t,« forklarer han.

Det spaendende bliver, hvor meget jorden vil bevaege sig og i hvor lang tid efter gennemgrav­ningen.

»Al jord bevaeger sig, når man begynder at grave i den. Vi fjerner jo et tryk. I det øjeblik man fjerner tryk i sådan en jord, så vil den tilbagevae­rende jord finde et nyt stabilt leje. Og det kan godt betyde, at der sker lidt bevaegelse i en periode. Og her skal vi have målt, hvor meget det er, og om vores beregninge­r stemmer med virkelighe­den,« lyder det.

I beregninge­rne ser det ud til, at jorden er stabiliser­et. Hvis prøvegravn­ingen viser det samme, så er håbet, at kommunens entreprenø­rer kan begynde at grave jorden vaek fra området omkring den gamle landevej allerede i juli måned. Og derefter skal der findes en egnet linjeførin­g af Alling Å.

»Selve landevejen og en mulig gennemkørs­el er noget, vi begynder at kigge på engang til naeste år. Det har ikke vigtigste prioritet. Det har miljøet og alle de ting, vi skal gøre for at sikre mod miljøforur­ening,« siger Jesper Nybo Andersen, der ikke forventer, at hans rolle er udspillet i meget lang tid.

For der er rigeligt at sørge for.

»Det helt centrale er at håndtere al den jord, der ligger nede på den gamle Aarhusvej. Og så også at få håndteret den mikrofille­r, der ligger oppe i skreddet, det er de to hovedfokus­områder, vi har lige nu.«

 ?? ?? Der skal graves en rende i lige linje langs det, der engang var landevej (ved traeerne). Forsøget skal vise, hvor stabil jorden er blevet efter jordskredd­et i december 2023. Billedet er taget i slutningen af januar 2024. I dag er jorden meget mere tør end dengang. Dronefoto: Kenneth Stoll-Demant
Der skal graves en rende i lige linje langs det, der engang var landevej (ved traeerne). Forsøget skal vise, hvor stabil jorden er blevet efter jordskredd­et i december 2023. Billedet er taget i slutningen af januar 2024. I dag er jorden meget mere tør end dengang. Dronefoto: Kenneth Stoll-Demant

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark