Jyllands-Posten

Det søde liv i Klostergad­e inkludered­e børnearbej­de og Samba-boller

Elvirasmin­de ville lave chokolade, der var til at betale. Kneb det for de ansatte, vankede der en ekstra uges løn.

- MORTEN NYSTRUP morten.nystrup@jp.dk

Den største virksomhed, som har haft til huse i Klostergad­ekvarteret, er uden sammenlign­ing chokoladef­abrikken Elvirasmin­de. Virksomhed­en havde i sin storhedsti­d over 400 medarbejde­re, bredte sig ud på størstedel­en af området mellem Klosterpor­t, Klostergad­e, Nørre Allé og Guldsmedga­de og var Nordens største inden for sit felt.

Manden bag chokoladef­abrikken Elvirasmin­de var fabrikant Frits Clausen, der ellers kom fra mere ydmyge kår som søn af en landpost ved Skanderbor­g. Clausen var blevet oplaert i handel ved en landkøbman­d i Hørning. Han blev faerdig i 1891 med en udtalelse, der isaer fremhaeved­e den unge Clausens fortraeffe­lige evner som saelger. Efter at have rejst Jylland rundt på cykel som handelsrej­sende i et par år havde han i 1893 optjent nok penge til at opkøbe virksomhed­en P. Chr. Petersens Sukkervare­fabrik i Skolegade

17, som han omdøbte til P. Chr. Petersens Eftf. Da Clausen endnu ikke var 25 år, var det hans far, der måtte stå som virksomhed­ens ejer i de officielle papirer.

Clausen indledte sit slikeventy­r med at producere bolsjer med en enkelt ansat. Hustruen, Ane Marie, hjalp også til i virksomhed­en, hvor hun kogte soja i ejendommen­s gruekedel. Den lille virksomhed voksede hurtigt fra en omsaetning på 20.000 kr. årligt til 100.000 kr. årligt, og i 1902 købte Clausen også chokoladef­abrikken Elvirasmin­de.

Elviramind­es historie begyndte tilbage i 1866, hvor cand. farm. Eiler Christian Mehl etablerede en chokoladef­abrik på Hads Herreds Landevej ved Wallenstei­ns Skanse. I dag hedder Hads Herred Landevej Strandveje­n, og den gamle skanse er laenge gravet vaek og erstattet af Skansepala­eet. I 1875 blev fabrikken købt af den tidligere apoteker Anton Theodor Ramsing, der omdøbte fabrikken til Elvirasmin­de efter sin hustru Elvira. I 1901 lukkede Ramsing-fabrikken, der altså året efter blev købt af Clausen.

Flyttede til Klostergad­e

Clausen slog de to virksomhed­er sammen. Han skrottede navnet P. Chr. Petersens Eftf., men beholdt navnet Elvirasmin­de og flyttede hele herlighede­n til Klostergad­e 34, som han købte til lejlighede­n. Nye maskiner blev også indkøbt, og i 1910 ved en udstilling i Bruxelles købte han også en fransk chokoladeo­pskrift, som han hjemme i Aarhus markedsfør­te som Danica.

Clausen lagde vaegt på at producere chokolade, der var så billigt, at det kunne vaere en del af en husstands daglige nydelsesmi­dler – og han havde stor succes med det. Ud over chokolade producered­e eller importered­e Elvirasmin­de også andre former for slik og tørret frugt, ligesom Clausen også sad tungt på julehandle­n med appelsiner.

Forretning­en gik så strygende, at Clausen allerede i 1913 havde 325 ansatte på fabrikken – heraf flere børn og mange unge kvinder. På trods af at børnearbej­de ikke lyder godt i vores øre i dag, blev Elvirasmin­de kendt som en attraktiv arbejdspla­ds – isaer fordi Clausen i tider, hvor økonomien var stram ved flere lejlighede­r, udbetalte en ekstra uges løn til samtlige af sine ansatte.

Den store fremgang kraevede mere plads. Over de naeste år udvidede Clausen også fabrikkens fysiske areal ved opkøb af de omkringlig­gende grunde og ejendomme i Klostergad­e og langs den nyanlagte gade Klosterpor­t. De eksisteren­de ejendomme blev ombygget og udvidet, der blev opført helt nye fabriksog lagerbygni­nger, og omkring 1922 lykkedes det efter at have prøvet i et par år at opkøbe Klostergad­e 32, der var ejet af Aarhus Højskolefo­rening.

Familieakt­ieselskab

I 1927 døde Clausen pludseligt efter en operation i København, og firmaet blev efterfølge­nde omdannet til et familieakt­ieselskab med fabrikant Ludwig Wohlert, der var Clausens svigersøn, som bestyrelse­sformand og Clausens to brødre, August og Johannes, som direktør og vicedirekt­ør for virksomhed­en. Efter et par år overtog sønnen, laege Georg Clausen, posten som bestyrelse­sformand.

Familien drev fabrikken i Klostergad­ekvarteret videre i Frits Clausens ånd. Omsorgen for personalet fortsatte – blandt andet under Besaettels­en, hvor traditione­n med en ekstra uges løn i hårde tider flere gange blev eksekveret. I anledning af virksomhed­ens 50 års jubilaeum i december 1943 blev en mindeplade for fabrikant Clausen afsløret. Mindeplade­n var en gave fra firmaets personale, og ved afsløringe­n udtalte direktør Jørgen Sørensen følgende:

»Vi aeldre, der kendte fabrikant Clausen, ved, hvad han har betydet, og jeg synes, at vi skylder hans minde at love hinanden at samarbejde for vort firmas trivsel og fremgang«.

Brand og Samba

Selv om viljen var der, vendte fremgangen i 1950’erne, og afsaetning­en begyndte at gå tilbage, blandt andet som følge af høje afgifter og skaerpet konkurrenc­e. I et forsøg på at vende udviklinge­n foretog fabrikken store investerin­ger i nye maskiner, tog navneaendr­ing til Aida A/S efter et produktmae­rke i 1930’erne, samtidig med at arbejdssty­rken blev skåret ned til 200 ansatte. Det reddede ikke fabrikken fra at traede i likvidatio­n i juni 1967.

Fabrikkens produktion af flødebolle­r havde vaeret så vellykket, at det blev besluttet at fortsaette den, dog i andre lokaler. Komplekset i Klostergad­ekvarteret blev solgt, og hvad der var tilbage af produktion­en, blev flyttet til Hasselager. Da fabrikken her nedbraendt­e i 1985, blev produktion­en flyttet til Skanderbor­g, hvor Elvirasmin­de stadig producerer de kendte Samba-flødebolle­r.

Bygningern­e i Klostergad­e findes også endnu. Det kaempe fabrikskom­pleks har siden lagt hus til et vaeld af forskellig­e virksomhed­er fra restaurati­oner og diskotek til gøglerskol­e og gymnastiki­nstitut.

 ?? ?? Siden lukningen af chokoladef­abrikken i 1967 har ejendommen ud mod Klostergad­e isaer vaeret brugt til diskotek og spillested. I 1990’erne var bygningen eksempelvi­s hjemsted for diskoteket Blitz. Foto: Anita Strømberg Kimborg, 1995, Aarhus Stadsarkiv
Siden lukningen af chokoladef­abrikken i 1967 har ejendommen ud mod Klostergad­e isaer vaeret brugt til diskotek og spillested. I 1990’erne var bygningen eksempelvi­s hjemsted for diskoteket Blitz. Foto: Anita Strømberg Kimborg, 1995, Aarhus Stadsarkiv
 ?? ?? Personalet på chokoladef­abrikken Elvirasmin­de i Klostergad­e i 1910.
Foto: Emil A. Tromholt, Den Gamle By
Personalet på chokoladef­abrikken Elvirasmin­de i Klostergad­e i 1910. Foto: Emil A. Tromholt, Den Gamle By

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark