Jyllands-Posten

Nyt maerke saetter kinesisk danmarksre­kord

Kinesiske Xpeng har allerede solgt 1.000 biler i Danmark. Nu kommer bilen, der for alvor vil saette Tesla Model Y under pres.

- JENS HØY

De kinesiske maerker arbejder sig langsomt ind på salgsliste­rne. For visse kinesiske maerker er salget aldrig kommet rigtig i gang og er nu skudt til hjørne, mens EU truer med straftold på kinesiske biler.

Samtidig er de europaeisk­e bilmaerker klar med lokalt producered­e elbiler til staerke priser og europaeisk design. Den kinesiske erobring af Europa er med andre ord ikke gået helt så hurtigt, som mange troede.

Hos Xpeng med hovedkvart­er i Hillerød maerker man dog intet til nogen former for Kinatøven, for her går det så godt, at man har sat kinesisk danmarksre­kord: Ni måneder tog det at saelge 1.000 biler til danskerne, hvilket slår Polestars tidligere rekord på 11 måneder. Samtidig er Polestar kun delvist kinesisk. Til sammenlign­ing har BYD brugt 17 måneder på at saelge samme antal biler herhjemme.

Rekorden kommer, samtidig med at Xpeng netop har underskrev­et en distributi­onsaftale, som betyder, at man nu også kan prøvekøre og bestille bilmaerket hos Ejner Hessels forretning­er i Albertslun­d og Tilst.

»Vi har allerede leveret de første 100 biler for Xpeng, og det er min forventnin­g og mit mål, at vi vil saelge mange flere i de kommende år hos Ejner Hessel. Samtidig er jeg virkelig positiv overrasket over interessen, siden vi meldte hensigtser­klaeringen ud. De danske elbilkunde­r gør deres hjemmearbe­jde, og de saelgere, vi har ansat, er dygtige rådgivere, hvilket man også er nødt til at vaere i det bilmarked, vi er i,« fortaeller salgschef hos Ejner Hessel Simon Justesen.

Rekorden på 1.000 biler kommer, samtidig med at Xpeng har ansat ny pressechef i form af Mathias Brandt, der kender bilmarkede­t som mangeårig journalist hos Bilmagasin­et.

»Vi er blevet taget virkelig godt imod i Danmark og har haft succes, fordi vi har kunnet levere biler. Desuden er det mit indtryk, at kunderne er begejstred­e for den generelle kvalitet ikke mindst i kabinen, og så vaegtes Xpengs muligheder for lynladning med meget høj hastighed som en meget vigtig salgsparam­eter,« vurderer Mathias Brandt.

Ekspert i det danske bilmarked René Tønder, der driver analysevir­ksomheden Autoinc., haefter sig ved, at Xpeng har vaeret god til at omstille sig hurtigt.

»Xpeng lader til fra introdukti­onen at have haft en mere pragmatisk holdning til, hvordan man saelger biler i Danmark. Hvis direkte salg ikke fungerer, så justerer de hurtigt kurs og laver en aftale med Hessel. Samtidig strikkede de hurtigt en forholdsvi­s fornuftigt leasing-løsning sammen,« siger han.

»Det bliver interessan­t at se, om Xpeng kan fortsaette momentum, nu hvor markedet for elbiler skifter mod de lavere segmenter og bliver mere koncentrer­et om +/- 300.000 kr.-niveauet,« vurderer René Tønder.

Idolet er Model Y

Naeste bil fra Xpeng er modellen G6, der udstilles i Xpengs showroom i Axel Towers, København. Målet er at vise forbipasse­rende, at bilen er et oplagt alternativ til den Tesla Model Y, der står i snart hver 10. danske carport.

I og med at bilen konkurrere­r i en billigere klasse, er modeludbud­det sammensat, så der er lidt faerre muligheder end i forhold til Xpeng G9. Bilen kommer til Danmark i efteråret og vil kunne bestilles fra 2. maj.

Den udstillede model opleves som flot i materialer, og rummelighe­den er god med et stort bagsaede. Designet er desvaerre ikke bilens styrke, for den ser oppustet ud og savner noget af den elegance, som Xpeng G9 har. Fronten er paen og nydelig, men den meget runde bagende virker umiddelbar­t klodset.

Dimensione­rne på Xpeng G6 vidner om en tydelig inspiratio­n fra Tesla Model Y med nøjagtige match i laengde, bredde, og akselafsta­nd, dog er den 3 cm højere end forbillede­t.

Køretøjet har to muligheder for batteri med 66 kWh LFP (jernfosfat) som mindste, hvilket sikrer en raekkevidd­e på 435 km, mens et 87,5 kWh-batteri af litium-ion-typen har op til 570 km i WLTPmåling.

Bilen benytter 800-volts ladeteknol­ogi og har en ladeeffekt på op til 280 kW.

»Dermed rammer bilen kort fortalt et sweet spot mellem raekkevidd­er, der er lange nok til hverdagsbr­ug, og unødvendig lange raekkevidd­er, der haever både pris og vaegt,« siger Mathias Brandt.

Der bliver blot en udstyrsvar­iant i Danmark, og priserne forventes at ramme omkring 375.000 kr. med et højt udstyrsniv­eau, hvor bilen har varme i alle saeder og elektrisk justering af forsaeder, inklusive memory. Desuden er trådløs opladning af to mobiler standard og lydanlaeg med 18 højttalere samt varmepumpe.

 ?? ?? Xpeng har lavet en distributi­onsaftale med den store forhandler­kaede Ejner Hessel A/S. Salgschef for Xpeng hos Ejner Hessel Simon Justesen siger, at man starter med forhandlin­g i Aarhus og Albertslun­d. Foto: Ejner Hessel
Xpeng har lavet en distributi­onsaftale med den store forhandler­kaede Ejner Hessel A/S. Salgschef for Xpeng hos Ejner Hessel Simon Justesen siger, at man starter med forhandlin­g i Aarhus og Albertslun­d. Foto: Ejner Hessel
 ?? ?? Den nye Xpeng G6 var på visit i København. Bilen føles godt bygget, og der er masser af plads. Foto: Jens Høy
Den nye Xpeng G6 var på visit i København. Bilen føles godt bygget, og der er masser af plads. Foto: Jens Høy
 ?? ?? Kvaliteten i den nye G6 opleves som solid, og der er masser af plads på bagsaedet. Foto: Xpeng
Kvaliteten i den nye G6 opleves som solid, og der er masser af plads på bagsaedet. Foto: Xpeng

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark