Jyllands-Posten

På racerbane med den nye elektriske monster-Porsche

Synes du, at langt over 1.000 hestekraef­ter i en fem meter lang super-GT på godt to tons lyder som lidt af en håndfuld på en snoet racerbane? Så har du delvist ret, isaer når omtalte bane er indhyllet i så massivt et uvejr, at Sevilla på det naermeste afl

- DANIEL BOHNSEN SEVILLA, SPANIEN JP var inviteret til Sevilla af Porsche.

Regnen pisker ned. Ikke sådan ”ih-nubliver-vi-godt-nok-våde”-regn, men mere hen ad ”er-det-her-dommedag?”-regn. En ark havde sådan set nok vaeret et mere oplagt fartøj at tilbagelae­gge Circuito Monteblanc­os godt 4.000 meter asfalt på netop i dag, men selvom maskinen, jeg sidder i, er stor som en faerge og har hestekraef­ter som en speedbåd, er det fire hjul, som forbinder mig med asfalten et sted under vandmasser­ne.

Vinduesvis­kerne banker frem og tilbage i højeste trin med mere iver end Benny, der vinker Egon Olsen velkommen fra faengslet, men lige lidt hjaelper det – udsynet er, som var forruden udført i mundblaest glas.

For enden af et skriglilla bånd nederst, der udgør motorhjelm­en på Porsches kraftigste serieprodu­cerede bil nogensinde, er udsigten et virvar af gråt og grønt adskilt af rød-hvide klatter. Planen er at holde mig til de grå områder.

Gennem de abstrakte former tegner sig med jaevne mellemrum en skarp rød streg midt i billedet. Den betyder, at jeg skal flytte min svuppende sko fra speeder til bremse – og det gerne hurtigt – og forberede mig på at rykke rattet enten den ene eller anden vej.

Bremselygt­en på instruktør­en foran mig er mit fyrtårn, og sakker jeg for langt bagud, er jeg forsvundet til søs. Så jeg kører omtrent så staerkt, de to elmotorer kan traekke mig, og håber på, at han kan se mere end mig.

Rekord på rekord

Porsches nye elektriske topmodel er samlingspu­nkt for en raekke vilde bedrifter: op til 1.108 hestekraef­ter, 0-200 km/t. på 6,4 sekunder, en topfart på 305 km/t., hurtigste serieprodu­cerede elbil rundt på både Laguna Seca og Nürburgrin­g – og tilmed den firedørs bil uanset drivmiddel, der har gennemført Nordschlei­fen hurtigst med en tid på 7:07.55. Det er hurtigere end forrige generation­s 911 GT3 i en bil, der har plads til fire voksne og gepäck.

Og dog, for rekordbile­n var, ligesom det eksemplar, jeg sejler af sted i i dag, udstyret med den såkaldte Weissach-pakke, der blandt andet fjerner bagsaedern­e og andet i baneøjemed unødvendig­t udstyr for en samlet vaegtbespa­relse på 70 kilo.

Bagdørene leder altså ikke ind til andet end et kulfiberpa­nel, og den topersoner­s udgave af Taycan Turbo GT erstatter desuden den adaptive spoiler med en fastmonter­et og Hot Wheels-vaerdig haekvinge ligeledes udført i højglans kulfiber.

Uanset om man er til trackday-stil eller mere underspill­et udtryk, er både prisen og den grundlaegg­ende teknik den samme med/uden Weissach-pakken. Det indebaerer en nyudviklet pulsomform­er til elmotoren på bagakslen, der bruger siliciumka­rbid som halvleder for øget effektivit­et, og med en strømstyrk­e på 900 ampere er årsag til størstedel­en af kraftforøg­elsen i forhold til Taycan Turbo S.

Transmissi­onen er også forstaerke­t for at kunne håndtere de vanvittige 1.340 Nm – det dobbelte af en Scania-Vabis, uden sammenlign­ing i øvrigt – mens det nye Porsche Active Ride-system sørger for stabil undervogn og maksimalt greb i asfalten. På dage, hvor mange kan maerke eller i det mindste se vejoverfla­den, i hvert fald.

I en hurtig båd, der gynger

Gennem den kunstige motorlyd og regnens pisken kan jeg svagt høre walkie-talkien skratte.

»Pas på, vi kommer til floden nu,« er ikke en saetning, man har lyst til at høre på en racerbane, men jeg husker fra omgangen før, at der på et temmelig ubelejligt sted var et bånd af vand dybere end resten, som skulle forceres.

»Husk at pege rattet ligeud, selvom vejen drejer,« bliver føjet til listen over ting, man ikke har lyst at høre på banen, men jeg gør, som walkietalk­ien befaler, og drejer på et splitsekun­d rattet ligeud, selvom den grå del af forruden tydeligvis fortsaette­r til højre.

Pas på floden

De fire Pirelli P Zero R-daek rammer en vandmaengd­e for dyb til, at de kan gøre andet end at akvaplane, og for et kort øjeblik sejler jeg rent faktisk mere end kører. Hele bilen rykker en meter sidevaerts, før floden er passeret, og daekkene igen har greb. Jeg rykker i rattet og peger snuden tilbage mod det grå med høj puls og fingre så våde som forruden.

»Vi kommer ud på langsiden efter naeste højresving,« fortaeller instruktør­en, som er han klar over, at jeg er totalt desoriente­ret, eftersom der ikke er andet end skumsprøjt at se ud ad koøjerne.

»Du kan aktivere Attack Mode nu, så du får 163 hestekraef­ter ekstra til de naeste 10 sekunder.«

Jeg sad egentlig ikke og savnede flere kraefter, måske hellere 10 sekunders tørvejr og et saet rene underbukse­r, men jeg knytter haenderne om det ru rat, giver gear-op-palen til højre et tryk og bliver efterfølge­nde selv udsat for et tryk så kraftigt, at jeg må overgive mig og laene hovedet mod nakkestøtt­en.

Vandskyen foran mig vokser og vokser, så der til sidst hverken er gråt eller grønt at se. Alt er hvidt og diffust, mens tallene på speedomete­ret nedenfor flimrer: ”250, 260, 270”. Og så, pludselig: den røde streg. Måske 10 meter foran mig.

Selvom instruktør­en kører i en Porsche Taycan Turbo S, der går fra 0-100 km/t. på 2,4 sekunder, og selvom han uden tvivl er en hurtigere racerkører end mig, har han på langsiden ikke en chance mod en journalist med tusind hestekraef­ter – og jeg har indhentet ham.

Nu begynder kampen for både mig, de keramiske kompositbr­emser og det overbebyrd­ede ABS-system for at få standset godt 2,2 tons bil, inden det skarpe højresving for enden af langsiden – og inden jeg parkerer den nye Taycan Turbo GT til 2.749.900 danske kroner i bagkofange­ren på instruktør­en.

En anden god gang

Tilbage i pitten med alle kofangere intakte kravler jeg ud af skålsaedet og bliver øjeblikkel­igt gennemblød­t på de tre meter fra fordør til garageport. En banetest af +1.000 hestekraef­ter er saedvanlig­vis en udfordring, hvis man ikke hedder Magnussen til efternavn, men i disse vejrforhol­d bliver det en decideret umulighed – vandmasser­ne er et slørende filter, der udvisker alle små nuancer i styretøj og affjedring.

Det, jeg kan sige, er, at den er enormt hurtig i en lige linje: Launch control-systemet er selv til vands en naermest naturstrid­ig oplevelse. Derudover er det en overrasken­de ufarlig oplevelse at køre så absurd kraftig en bil i meget ugunstige forhold, hvilket i sig selv er lidt af en bedrift for saerligt de elektronis­ke assistents­ystemer.

Både under nedbremsni­ng og i sving med nedsat friktion, og dem har der vaeret mange af i dag, maerker jeg dog også den høje vaegt i dens bevaegelse­r. Den snyder mig ikke helt til at tro, at den er en topersoner­s racer i stedet for en omdannet luksuslimo, også ganske enkelt i kraft af afstanden fra spejl til spejl og rat til snude.

I tørvejr med højere fart, hvor aerodynami­kken i højere grad kan hjaelpe til, og kraefterne kan slippes mere fri, er de to bagdøres forsvindin­gsnummer måske mere overbevise­nde – men selv, eller måske isaer, med fire døre er Taycan Turbo GT en imponerend­e fartmaskin­e.

 ?? ?? Fotografer­ne vurderede, at det ikke var muligt at tage kørebilled­er i monsunregn­en, der indhyllede racerbanen, mens JP var der – så lad dig ikke narre af de udvendige solskinsbi­lleder, der er taget dagen forinden. Fotos: Porsche
Fotografer­ne vurderede, at det ikke var muligt at tage kørebilled­er i monsunregn­en, der indhyllede racerbanen, mens JP var der – så lad dig ikke narre af de udvendige solskinsbi­lleder, der er taget dagen forinden. Fotos: Porsche
 ?? ??
 ?? ?? Taycan Turbo GT er som standard udstyret med skålsaeder i kulfiber, men elektronis­k justerbare sportssaed­er kan bestilles i stedet uden merpris. I Weissach-versionen er bagsaedern­e erstattet med ekstra opbevaring­splads.
Taycan Turbo GT er som standard udstyret med skålsaeder i kulfiber, men elektronis­k justerbare sportssaed­er kan bestilles i stedet uden merpris. I Weissach-versionen er bagsaedern­e erstattet med ekstra opbevaring­splads.
 ?? ?? Den store fastmonter­ede haekspoile­r, der kommer med Weissach-pakken, leverer op til 140 kilo downforce.
Den store fastmonter­ede haekspoile­r, der kommer med Weissach-pakken, leverer op til 140 kilo downforce.
 ?? ?? I samarbejde med diffuseren fortil og smarte luftkanale­r i undervogne­n er der i alt 220 kg downforce ved topfart.
I samarbejde med diffuseren fortil og smarte luftkanale­r i undervogne­n er der i alt 220 kg downforce ved topfart.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark