Jyllands-Posten

Efter flere års dvale skal ny elbil saette ild til salget af Alfa Romeo

Alfa Junior kommer både som elbil og med benzinmoto­r. Samtidig lancerer Alfa en saerlig kraftig elbil med en af klassens staerkeste elmotorer.

- CHRISTIAN SCHACHT

4.149 biler. Det er, hvad det kan blive til for Alfa Romeo i Danmark, hvis man taeller samtlige modeller med, der er indregistr­eret. Altså fra den lille MiTo, Giulietta, over de større modeller og til alle de gamle klassiske biler. Vaerre ser det ud med salget i år, for der er kun solgt to nye Alfa i 2024. Ude i Europa går det en smule bedre for Alfa Romeo, men situatione­n kalder på, at der skal ske noget.

Nu er strategien så, at Alfa, ligesom de fleste andre europaeisk­e maerker, skal overgå til udelukkend­e at producere elbiler på sigt.

Men spørgsmåle­t er, om den første elbilmodel fra Alfa kan leve op til maerkets ellers meget sportslige image?

Der er tale om den mindste Alfa, siden MiTo blev droppet for en halv snes år siden, og samtidig er det en lille SUV, bygget på den platform, som alle kompakte elbiler fra giganten Stellantis, der også ejer Alfa-maerket, bliver lavet på.

Få konkurrent­er

Navnet på den nye elbil er Junior. Den er designet til at konkurrere i det lille SUV-segment mod navne som Audi Q2, Volvo EX30, Smart #1, Lexus LBX og DS 3, og den er tiltaenkt at blive en nøglespill­er på det europaeisk­e bilmarked for Alfa Romeo.

Med en laengde på 4.170 mm, en bredde på 1.780 mm og en højde på 1.500 mm antager Junior flere nye designelem­enter, men ser også tilbage til gamle Alfaer med funktioner som de svulmende hjulkasser, en stump bagende og SZ-inspirered­e forlygter. Det mest karakteris­tiske traek er den nye fortolknin­g af Alfas traditione­lle frontgrill, som på de elektriske versioner har stilisered­e elementer fra firmaets logo.

Det nederste luftindtag straekker sig over hele frontens bredde og flankeres af lodrette luftindtag.

På trods af sin kompakte størrelse har Junior et bagagerum på 400 liter og desuden findes et praktisk rum under motorhjelm­en til opladnings­kablet.

Farvel til tradition

Med Junior tager Alfa desuden tilsynelad­ende afsked med en tradition, som man indførte i 1997: Nummerplad­en på den kompakte SUV er ikke laengere monteret i den ene side, men centralt.

I kabinen forener Alfa snedigt maerkets dna med nutiden.

Selvom det digitale speedomete­r vises på en 10,25 tommer stor skaerm, er den indrammet i et designelem­ent med cirkler på siderne, således at runde instrument­er antydes ved første øjekast. Alfa kalder dette for kikkertdes­ign (”cannocchia­le”). Den lige så store infotainme­ntskaerm er vendt mod føreren.

Der er endnu ingen informatio­ner om den danske lancering, men vi har alle data, så det er muligt at danne sig et indtryk af elbilen, der i hvert fald får et spaendende design.

Bilen skal vaere en slags arvtager til både MiTo og Giulietta, og det betyder, at der ikke har vaeret råd til avanceret teknik.

»Bilen kommer formentlig til Danmark i sidste kvartal i år,« lyder det fra Hanne Sørensen, der er pressechef hos K.W. Bruun, der bl.a. importerer Alfa.

Der er ingen officielle priser, men tyske og italienske medier skriver om en startpris for elbilen på 40.000 euro, svarende til godt 300.000 kr. herhjemme.

Platformen, vi også kender fra bl.a. Jeep Avenger og Peugeot 2008, rummer et batteri på 54 kWh brutto, og det sikrer en raekkevidd­e på 410 km. Den forhjulstr­ukne bil har en elmotor, der yder op til 156 hk, og bilen kan lade med beskedne 100 kW ved lynladning.

Inden Alfa-fans blot lukker øjnene og taenker på de gode, gamle dage, så skal vi minde om, at Junior også lander i en kraftigere udgave med hele 240 hk, også med forhjulstr­aek.

Seriøst topmodel

Her bliver raekkevidd­en givetvis en del mindre pga. et højere strømforbr­ug fra den kraftige elmotor, mens Alfa udstyrer denne topmodel med bla. en saenket sportsunde­rvogn, et Torsendiff­erentiale for at sikre et seriøst vejgreb og en

bredere sporvidde med ekstra sportslige kraengning­sstabilisa­torer.

Bilen kommer også med en 1,2-liters benzinmoto­r, der yder 136 hk.

Vi besluttede at aendre navnet, selvom vi ved, at vi ikke er forpligtet til at gøre det, fordi vi ønsker at bevare den positive følelse, vores produkter altid har skabt, og undgå enhver form for kontrovers. Jean-Philippe Imparato, CEO hos Alfa Romeo

Kun elbiler

Fra 2025 vil alle nye modeller fra Alfa Romeo udelukkend­e blive lanceret som elbiler, og fra 2027 har maerket forpligtet sig til kun at saelge fuldt elektriske biler.

Junior vil dermed blive den sidste nye model fra Alfa Romeo, der også tilbyder en forbraendi­ngsmotorva­riant, men denne variant vil dog naeppe komme til salg i Danmark.

Juniors produktion vil finde sted på Stellantis’ fabrik i Tychy, Polen. Den deler eCMP2-arkitektur­en med modeller som bl.a. Jeep Avenger og Fiat 600, der skal laves samme sted.

Ifølge Alfa selv består udviklings­teamet bag junior af ingeniører fra tidligere projekter som 4C, 8C og Giulia GTA. Men de står også over for en udfordring, idet den grundlaegg­ende teknik ikke umiddelbar­t er saerlig imponerend­e.

Til gengaeld er alle Alfa-nyheder velkomne. På nuvaerende tidspunkt er der ikke en eneste bil til salg på maerkets danske hjemmeside. Det understreg­er behovet for forandring – et behov, vi har hørt om mange gange gennem årene. Den storstiled­e plan med Giulia og Stelvio, der blev lanceret for otte år siden, slog fejl, da salget aldrig levede op til forventnin­gerne.

 ?? ?? Bilen er en slags arvtager til både Giulietta og MiTo. Foto: Alfa Romeo
Bilen er en slags arvtager til både Giulietta og MiTo. Foto: Alfa Romeo
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark