Jyllands-Posten

Alfa tvunget til at finde på et nyt navn

Alfa Romeo har aendret navnet på sin nye elbil efter protester. De opstod, fordi modellen, der oprindelig­t bar det italienske navn Milano, ikke er produceret i Italien, men i Polen.

- CHRISTIAN SCHACHT

Midt i lanceringe­n af maerkets første elbil nogensinde er italienske Alfa Romeo havnet i en yderst penibel situation. Nu annoncerer fabrikken, at man vil aendre navnet fra Milano til Junior som følge af pres fra den italienske regering.

Kontrovers­en opstod kort efter bilens lancering den 10. april, da det blev afsløret, at produktion­en skal foregå i Stellantis’ fabrik i Tychy, Polen, skønt bilen bar navnet på Alfa Romeos hjemby. Det rapportere­r branchebla­det Automotive News, som nøje følger den europaeisk­e bilindustr­i.

»En bil med navnet Milano kan ikke fremstille­s i Polen, da dette strider mod italiensk lovgivning,« sagde den italienske industrimi­nister, Adolfo Urso, efter lanceringe­n.

Lanceringe­n af den nye Alfa har vaeret en følsom sag, da det er første gang, at maerket producerer en bil uden for Italien.

Han forklarer til Automotive News Europe, at italiensk lovgivning forbyder markedsfør­ing af udenlandsk fremstille­de produkter som italienske.

Den lov, som Urso naevnte, siger, at det er ulovligt at praesenter­e et udenlandsk fremstille­t produkt som vaerende fra Italien. Typisk er det blevet anvendt mod fødevarepr­odukter, for eksempel amerikansk-fremstille­t ”parmesan”ost, der ligner Italiens ”parmigiano”.

Store protester

Alfa meddelte ellers allerede for 18 måneder siden, at maerkets kommende lille bil skulle bygges i Polen. Navnet Milano blev offentligg­jort den 13. december (i Milano), og der havde ikke vaeret nogen reaktion fra regeringen indtil dagen efter afsløringe­n af Milano i sidste uge.

Milano-navnet truede dog med at blive et politisk mareridt for Stellantis.

I en pressemedd­elelse understreg­er Alfa Romeo, at beslutning­en er taget for at undgå misforståe­lser og bevare det gode forhold til forbrugern­e, selvom Jean-Philippe Imparato, firmaets administre­rende direktør, pointerer, at de ikke var juridisk forpligted­e til navneaendr­ingen.

»Vores mål er at bevare den positive oplevelse, vores produkter tilbyder, uden at skabe kontrovers,« siger Imparato.

Navnet Milano blev valgt efter en konkurrenc­e, hvor offentligh­eden kunne give sin mening til kende, og for at hylde byen, hvor Alfas historie begyndte i 1910.

Andre tilfaelde

Det er ikke første gang, at Alfa Romeo har bedt offentligh­eden om dens mening, når det kommer til at vaelge navnet på en bil. Det blev tidligere gjort i 1966 med Spider 1600, hvor navnet valgt af offentligh­eden var Duetto.

Ifølge Alfa, der havde en uendelig liste af navne at vaelge imellem, var navneaendr­ingen ikke et problem.

»Det var en fornøjelse at gennemgå listen over navne, der var udvalgt som favoritter fra offentligh­edens forslag, hvoraf et af dem var Junior,« kan man laese i pressemedd­elelsen.

Om valget af det nye navn, Junior, forklarer Alfa, at det naturligt knytter an til Alfa Romeos historiske rødder, herunder 1966-modellen GT 1300 Junior.

Nu må Alfa så i gang med at lave nyt marketingm­ateriale mv. på den nye Milano –undskyld Junior – der lander herhjemme til efteråret.

Fiat har også vaeret uheldige. Tilbage i 2003 måtte de droppe det oprindelig­e navn til den gamle Pandas efterfølge­r. Navnet skulle have vaeret Gingo, men Renault påpegede, at navnet lå for taet på deres Twingo, og Fiat måtte derfor rette ind. Så det blev Panda igen.

 ?? ?? Alfa Romeo skal i gang med en hel masse ekstraarbe­jde, efter at den nye Milano er blevet omdøbt inden lancering. Til stor fortrydels­e for Alfas topchef, Jean-Philippe Imparato. Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo skal i gang med en hel masse ekstraarbe­jde, efter at den nye Milano er blevet omdøbt inden lancering. Til stor fortrydels­e for Alfas topchef, Jean-Philippe Imparato. Foto: Alfa Romeo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark