Jyllands-Posten

»For mig handler det ikke om at udpege klimasynde­re, men at reducere klimapåvir­kningen mest muligt fra det enkelte materiale og vaelge det rigtige materiale til det rigtige formål«

Direktør for Bygge & Anlaeg på Teknologis­k Institut Mette Glavind er en af de eksperter, som skal udvikle fremtidens mere baeredygti­ge byggemater­ialer. Laes her hvordan hun tror, at fremtidens mere klimavenli­ge konstrukti­oner kommer til at se ud.

- INTERVIEW Anders Vinderslev

Fremstilli­ngen af konvention­elle byggemater­ialer som beton og stål er et af det globale klimaregns­kabs allerstørs­te udgiftspos­ter. Det anslås, at alene cementprod­uktionen bidrager med fem pct. af verdens samlede udledning af CO2. Blandt andet fordi produktion­en af cement er ekstremt energiinte­nsiv.

Rundt omkring i byggesekto­ren arbejdes der på at gøre byggemater­ialerne grønnere. For eksempel har en gruppe danske forskere udviklet såkaldt ‘grøn cement’. Kort fortalt indeholder den nye cementblan­ding en mindre andel cementklin­ker end konvention­el cement og hertil noget, der kaldes kalcineret ler, som også er med til at nedbringe cementens samlede CO2-belastning. Det gør cementprod­uktionens samlede udledning af CO2 omkring 30 pct. mindre.

Ikke klimasynde­re

Den nye type cement udgør kun en enkelt brik i det store puslespil, der handler om at bruge byggemater­ialer på en ny og mere baeredygti­g måde. En af de personer, der ved allermest om byggemater­ialer i Danmark, er Mette Glavind, direktør for divisionen Byggeri og Anlaeg på Teknologis­k Institut. Hun har omkring 200 medarbejde­re, som blandt andet arbejder for at udvikle mindre klimaskade­lige alternativ­er til de konvention­elle byggemater­ialer. Vi har bedt Mette Glavind om en slags status på udviklinge­n af de mere baeredygti­ge byggemater­ialer, og hvor taet byggesekto­ren er på at kunne udfase de konvention­elle ‘klimasynde­re’?

»Først og fremmest køber jeg ikke konteksten om at udpege bestemte byggemater­ialer til ‘klimasynde­re’. På en raekke byggeproje­kter kan du ikke komme udenom at skulle bruge beton. Vi laver eksempelvi­s en del arbejde i forbindels­e med Femern Baelt-forbindels­en, som er en politisk vedtaget beslutning, at den skal bygges, og man kan ikke lave den konstrukti­on med tunnelen uden beton. Det er ikke muligt« påpeger Mette Glavind.

Tre spor for baeredygti­gt byggeri

I Mette Glavinds optik er opgaven med at nedbringe klimabelas­tningen fra byggemater­ialer ikke et spørgsmål om at udskamme eller afvikle bestemte konvention­elle byggemater­ialer. »Vi skal arbejde på tre forskellig­e spor: Vi skal blive bedre til at identifice­re de byggeproje­kter, hvor det er muligt at erstatte de konvention­elle materialer med mindre klimaskade­lige alternativ­er, og vi skal arbejde på reducere klimapåvir­kningen mest muligt fra de traditione­lle materialer. Vi skal selvfølgel­ig fortsaette med at udvikle og anvende nye og grønnere byggemater­ialer indenfor eksempelvi­s trae og forskellig­e biobasered­e materialer som ler og jord. Og så skal vi - og det her også vigtigt - blive bedre til at genbruge byggemater­ialer. Altså tage store betonblokk­e fra nedrevne bygninger og genbruge dem, genbruge mursten og andre komponente­r. Det skal vi blive meget bedre til, og det arbejdes der på,« forklarer Mette Glavind, og tilføjer, at der lige nu også er rigtig meget fokus på, at vi skal bevare de eksisteren­de bygninger og blive langt bedre til at renovere og transforme­re fremfor at rive ned og bygge nyt.

Trae og biomateria­ler til boliger

Ifølge Mette Glavind kan nogle konstrukti­oner ikke fungere uden betydelige maengder beton. Eksempelvi­s tunneler, broer eller energianla­eg. Omvendt kan man sagtens pege på typer af byggeproje­kter i Danmark, hvor trae og biomateria­ler kunne bruges mere regelmaess­igt, end det gør i dag.

»Vi har et potentiale for at bruge mere trae i Danmark eksempelvi­s indenfor husbyggeri­et. Derfor er Teknologis­k Institut faktisk med i nogle EU-projekter, hvor vi arbejder

sammen med lande, som har en større tradition for traebygger­i, end vi har i Danmark. Trae skal selvfølgel­ig håndteres anderledes end beton og tegl, og når vi bygger med trae, skal vi vaere opmaerksom­me på fx fugt, brandkrav og akustik. Man kan sige, at det måske ikke er svaerere at bygge i trae, men det er noget, vi skal etablere en kultur for i Danmark,« siger Mette Glavind og fortaeller, at branchen også har fokus på at udvikle mindre miljøskade­lige løsninger inden for maling og traebeskyt­telse.

Udover trae er mange andre biobasered­e materialer på bordet lige nu:

»Der arbejdes rigtigt meget på at bruge forskellig­e restproduk­ter fra produktion­en af byggemater­ialer og forskellig­e traefibre til at lave fibermodul­er til byggeriet eller isolerings­plader. Vi arbejder også med hampfiber, svampe og ålegraes i forhold til at udvikle nye byggemater­ialer. Man må sige, at der bliver afprøvet rigtigt mange forskellig­e ting for at udvikle nye materialer til byggeriet,« siger Mette Glavind og naevner et projekt fra Teknologis­k Institut med en ny type, koldblande­t asfalt, som nedbringer CO2-belastning­en fra den traditione­lle og meget energitung­e asfaltprod­uktion.

Det rigtige formål

Ifølge Mette Glavind handler udviklinge­n af de baeredygti­ge byggemater­ialer om at kunne se hvilke materialer, der passer til hvilke formål.

»Der er nogle opgaver i byggeriet, hvor vi bliver nødt til at bruge beton eller stål, men der er også rigtigt mange muligheder for at implemente­re mere baeredygti­ge materialer uden, at det haemmer kvaliteten eller sikkerhede­n. Det er de muligheder, vi skal blive bedre til at gribe for at få et mere baeredygti­gt byggeri,« siger Mette Glavind.

 ?? ?? Teknologis­k Institut er i gang med et projekt, hvor man undersøger nye muligheder for at bygge med trae. Her er en simulering af traekonstu­ktionen. Foto: Teknologis­k Institut
Teknologis­k Institut er i gang med et projekt, hvor man undersøger nye muligheder for at bygge med trae. Her er en simulering af traekonstu­ktionen. Foto: Teknologis­k Institut

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark