Jyllands-Posten

Bevarer det historiske i ny grøn bydel

Entreprenø­rarbejdet på Amtssygehu­set i Aarhus er så småt gået i gang her i foråret med fokus på at bevare de historiske bygninger i en grøn bydel, hvor der på sigt skal vaere plads til 2.500 beboere.

- INDBLIK Alexander Højfeldt Lund

Arbejdet med udviklinge­n af Amtssygehu­set i Aarhus er så småt gået i gang her i foråret. De kommende år skal Amtssygehu­set og området omkring de gamle hospitalsb­ygninger forvandles til et nyt bykvarter med omkring 900 boliger fordelt i ejendomme, der er 2-6 etager, hvor cirka 20 pct. bliver almene boliger.

I alt forventer man, at omkring 2.500 beboere kan bosaette sig i den nye bydel, når den står faerdig.

Den sidste patient forlod Amtssygehu­set i 2018 efter 83 års hospitalsd­rift, men udviklings­projektet omkring området har faktisk stået på i 10 år, fortaeller Britta Degn, projektled­er i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

»Da Aarhus Kommune købte grunden af regionen tilbage i 2014, satte man gang i en proces for at identifice­re, hvad der skulle vaere den baerende vision for omdannelse­n. Visionen er blevet, at vi med projektet omkring Amtssygehu­set skal varetage det vaerdifuld­e kulturmilj­ø og skabe rammerne for et moderne boligkvart­er, hvor der både er plads til byliv og familier og beboere i alle aldre,« siger Britta Degn.

Historisk og bevaringsv­aerdigt

Mange aarhusiane­re har et forhold til det gamle amtssygehu­s, og bygningern­e er historiske og karakteris­tiske, fordi de fortaeller en saerlig historie både om arkitektur og om samfundsud­viklingen.

Amtssygehu­set, der blev indviet i 1935, er nemlig et markant anlaeg med karakteris­tiske røde mursten og gule bånd og forener nyklassici­smen og funktional­ismen med en staerk symmetri. Samtidig er det et eksempel på moderne hospitalsa­nlaeg, der viser en ny retning i tiden omkring 1935.

Britta Degn påpeger, at den historiske betydning og den bevaringsv­aerdige arkitektur er den centrale kerne i projektet.

»Vi bevarer de oprindelig­e bygninger og det oprindelig­e hospitalsa­nlaeg, men fjerner også de senere knobskydni­nger i form af blandt andet mobile pavilloner. På den måde søger vi faktisk at komme tilbage til den skruktur, der var tiltaenkt området,« siger Britta Degn.

Et grønt kvarter

Ønsket om at bevare anlaegget og elementer fra hospitalsb­ygningerne spiller også godt sammen med ambitioner­ne om at skabe et grønt bykvarter, hvor man arbejder på at vaere baeredygti­g.

Aarhus Udbud 2 P/S, der taeller pensionsse­lskabet PenSam og totalentre­prenør Raundahl & Moesby står for eksempel bag projektet, der omfatter opførelsen af to nye boligkarré­er samt en transforma­tion af den ikoniske sengebygni­ng, som tilsammen kommer til at udgøre den centrale del af den nye grønne og baeredygti­ge bydel.

Samtidig arbejder Aarhus Kommune med at reetablere den oprindelig­e allégade, hvor man har stort fokus på at reducere CO2-belastning­en, forklarer Britta Degn.

»Vi kigger på at anvende genbrugsma­terialer i betonbelae­gninger og asfaltsbel­aegninger. Men vi indsamler også andre materialer og elementer, som for eksempel armaturer, som vi opmagasine­rer og sådan vil genbruge i projektet,« siger Britta Degn.

Eftertragt­et område

Omdannelse­n af Amtssygehu­set til et moderne boligkvart­er kommer til at tage omkring 10 år, forklarer Britta Degn.

Hun regner med, at de første beboere kan flytte ind i 2026. Når de flytter ind, er hun sikker, at de flytter ind i et attraktivt boligkvart­er.

»Det er attraktivt, fordi det ligger taet på bymidten og taet på rekreative områder. Samtidig er fokus på at skabe et område, som, på trods af at vaere taet på byen giver mulighed for at komme ned i tempo. Det skal vaere et sted, hvor det er muligt at leve et hverdagsli­v taet på bymidten,« siger Britta Degn.

Hun er overbevist om, at det vil blive et eftertragt­et område saerligt blandt moderne børnefamil­ier. Og det spiller godt sammen med den politiske ambition.

»Det er en vigtigt politisk målsaetnin­g at sikre blandede byer, som det er interessan­t for forskellig­e typer mennesker at flytte til,« siger hun.

 ?? ?? Amtssygehu­set ikoniske røde byginger skal blive til en ny grøn bydel.
Foto: Ib Nicolajsen
Amtssygehu­set ikoniske røde byginger skal blive til en ny grøn bydel. Foto: Ib Nicolajsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark