Jyllands-Posten

Skoler holder lukket på den store bededag, der er blevet afskaffet

Selvom fredag den 26. april er en almindelig arbejdsdag med løn, holder folkeskole­rne i tre af landets største kommuner lukket.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Foraeldren­e skal på arbejde, men børnenes skole er lukket. Heldigvis er fritidsord­ningen åben.

Der er bare et problem. Fritidsord­ningen har ikke plads til alle skoleeleve­r, så det kunne vaere belejligt, hvis foraeldren­e bliver hjemme fra job, arrangerer legeaftale­r og giver børnene en »hyggedag« derhjemme på store bededag.

Sådan er vilkåret på en skole i København som følge af regeringen­s afskaffels­e af den omstridte helligdag.

For selvom fredag den 26. april er en almindelig arbejdsdag med løn, holder folkeskole­rne i tre af landets største kommuner lukket. Det drejer sig om København, Esbjerg og Randers, skriver Fagbladet 3F.

Lukningen gaelder bl.a. for de over 800 elever på Vesterbro Ny Skole i København. Ligesom i de øvrige kommuner tilbydes eleverne dog pasning i fritidsord­ningen, mens foraeldren­e er på arbejde.

Men der er et men. Vesterbro Ny Skole vil have »store problemer« med at have alle børnene i fritidsord­ningen på en gang en hel dag.

»Derfor vil jeg meget gerne opfordre alle, der har mulighed for at få sine børn passet, blive hjemme eller lave legeaftale­r, til at gøre det,« skrev lederen af fritidsord­ningen forleden til elevernes foraeldre via Aula.

»Har man ikke mulighed for dette, skal man selvfølgel­ig komme på KKFO (Københavns Kommunes Fritidsord­ning red.), men det ville vaere en stor hjaelp, hvis nogle børn fik en hyggedag derhjemme,« stod der.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med Vesterbro Ny Skole, som ikke har nogen kommentare­r.

Det har Skole og Foraeldre, landsorgan­isationen for skolebesty­relser og foraeldre til børn i folkeskole­n, til gengaeld. Her er naestforma­nd, Regitze Spenner Ishøy, overordnet set aergerlig over, at mange foraeldre nu skal forholde sig til, at børnene ikke kan komme i skole.

»Det er problemati­sk for mange familier, at de skal planlaegge sig ud af det. Det er altid aergerligt, når foraeldre føler, at de pålaegges en ekstra bryde. Der er jo nok at se til i forvejen,« siger hun.

Foraeldren­e i hovedstade­n bør dog ikke vaere overrasked­e.

For et år siden sagde Københavns børne- og ungdomsbor­gmester, Jakob Naesager (K), i Jyllands-Posten, at man forventede at holde fast i en fridag til børnene.

»Vi er jo allerede i gang med at forberede naeste skoleår,« sagde han.

Feriedage var fastlagt

Sådan lyder det også fra Randers Kommune. Planerne for skolerne vedtages mange år frem i tiden, og derfor var feriedagen­e fastlagt, da afskaffels­en af store bededag blev besluttet, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Fra naeste år vil den nu sløjfede store bededag igen vaere almindelig undervisni­ngsdag, lød det tirsdag til foraeldre på Langå Skole i Randers Kommune.

I samme Aula-besked fik foraeldren­e at vide, at pressen er saerligt interesser­et i at høre om, hvorfor skolen holder lukket.

»I kan derfor forvente at laese om det i aviserne og på de sociale medier,« skrev skolesekre­taeren.

Landets skoleeleve­r må højst have 200 skoledage om året, og kommunerne bestemmer selv, om de f.eks. vil holde fast i store bededag eller forlaenge sommerferi­en.

Sidstnaevn­te model har man ifølge nyhedsmedi­et Skolemonit­or benyttet sig af i Aalborg og Odense. Her er den 26. april er en almindelig skoledag mod en ekstra dags sommerferi­e i august.

Store bededag har i mere end 300 år vaeret en saerlig dansk helligdag. Lige indtil 95 mandater i Folketinge­t i fjor satte det endelige punktum for det, der blev et månedlangt slagsmål.

Regeringen­s lovforslag blev dog vedtaget – på bagtaeppet af fagbevaege­lsens 477.000 underskrif­ter for at bevare helligdage­n.

 ?? ?? Øster Farimagsga­des Skole i København er en af de skoler, der er lukket på store bededag. Arkivfoto: Martin Lehmann
Øster Farimagsga­des Skole i København er en af de skoler, der er lukket på store bededag. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark